En Sıcak Konular

PKK Amanoslar'ı da esrar tarlaları ile doldurdu

28 Eylül 2012 09:42 tsi
PKK'nın Diyarbakır'daki esrar tarlaları kamuoyunda büyük yankı uyandırırken terör örgütünün benzer faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı.

Ormanları keserek devlet arazilerine bile esrar eken köylüler, mahsulü örgüt üyelerine satıyor. Dağda kurutulan esrarı hiçbir engelle karşılaşmadan şehre götüren zehir tacirleri, örgüte malî kaynak sağlıyor.

Terör örgütü PKK'nın en büyük finans kaynağı uyuşturucu. Terörün en yoğun olduğu bölgeler, PKK için uyuşturucu ve kara para için adeta 'güvenli bölge' haline geliyor. Diyarbakır'da ortaya çıkan esrar tarlaları dikkatleri PKK'nın yıllardır varlığını sürdürdüğü Amanoslar'a çevirdi. Sık ormanlık ve sarp yapısı nedeniyle Amanoslar'da saklanan örgüt, burada özellikle dağ köylerindeki bazı kişileri parayla kandırarak Hint keneviri ektiriyor. Kolay para kazanmak amacıyla kendisine söylenenleri yerine getiren köylülerden bazılarının, örgüt üyelerine başta gıda olmak üzere diğer yaşam malzemeleri de temin ettiği biliniyor. Dağlarda dolaşan teröristlerin hasat zamanı esrarı kendilerine vermeyenleri ihbar ettikleri veya uyuşturucuyu çaldıkları belirtiliyor.

Amanos Dağları'nda PKK'nın finans kaynağı olarak ekimi süren kenevir ile mücadele kapsamında Hatay Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü birimleri yaptıkları operasyonlarla örgütün parasal kaynağına büyük darbe vurdu. Hatay'da jandarma ve polisin yaptığı operasyonlarda 8 ay içinde yaklaşık 3 milyon 500 bin kök Hint keneviri ele geçirildi. Bunun yanında hammaddesi kenevir bitkisi olan 1 buçuk ton kubar esrar ile 114 kilo eroin bulundu. Uyuşturucudan dolayı Jandarma bölgesinde 193, polisin yaptığı operasyonlarda ise 203 şüpheli yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Amanoslar'da Hazine arazilerinde damlama sulama yöntemiyle ekilen kenevirlerin baskınlar sonucu bulunmasıyla darbe alan PKK'lıların geçtiğimiz aylarda Samandağ ilçesinde eşzamanlı çıkardıkları yangınlarla bu baskınları protesto ettikleri değerlendiriliyor. Samandağ ilçesinde ormanlık alanda ardı ardına farklı noktalarda çıkan yangınlarda 500 hektardan fazla alan tamamen yanmıştı. Araştırmalara rağmen halen bu yangınları çıkaranlar yakalanamadı.

Amanoslar'ın eteğinde bulunan Karlısu beldesi ve Kisecik köyünde yaşayan onlarca kişi uyuşturucu nedeniyle cezaevinde yatıyor. Bu köylülerin bir kısmı da daha önce bu suçtan hapis cezası almış.

Önceki yıllarda hayvancılık ve tarımla geçimlerini sürdüren köylerde özellikle 20-40 yaş arasında olanlar kolay para kazanma yolu olarak gördükleri kenevir yetiştiriciliğine yöneliyor. Karlısu beldesinde yaşayan Y.K., gençlerin Amanoslar'daki Hazine arazilerindeki en küçük boşluğa dahi kenevir ektiklerini söylüyor. Birkaç kişinin kolay ve çok para kazandığını görenlerin kendi işlerini bırakarak bu işe yöneldiğini vurgulayan Y.K. sözlerini şöyle sürdürüyor: "Daha önce tarım, hayvancılık ve odunculukla geçimimizi sağlardık. Az ama helalinden kazanırdık. 8-10 yıldır bu esrar işi beldemize sıçradı. Beldede huzur kalmadı. Hemen herkesin Amik Ovası'nda az da olsa tarlası vardı. Eskiden ovada pamuk tarlalarında çalışmak üzere 100-150 kişi giderdi. Şimdi çalışacak adam bulamıyoruz." Esrar ekenlerin ürünlerini terör örgütüne sattığı yönünde duyumlar aldıklarını aktaran Y.K., "Hatta hırsızlık olaylarına karşı terör örgütü üyelerinin esrar tarlalarını koruduklarını dahi duyuyoruz. Yetkililerden denetimlerini artırmalarını ve cezaların artırılmasını bekliyoruz." ifadelerini kullanıyor. Kisecik köyünden A.V. ise bu işi yapanların yakalandıklarında daha az ceza almak amacıyla satmak için değil kullanmak için yetiştirdiklerini söylediklerini aktarıyor. Bu kişilerin tahlillerde kanlarında uyuşturucunun çıkması için uyuşturucu kullandıklarını ifade eden A.V. zaman içinde bu kişilerin bağımlı hale gelerek cezaevine düştüğünü anlatıyor.

zaman

 

Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs