En Sıcak Konular

'Her türlü adımı atarız'

28 Eylül 2012 08:58 tsi
'Her türlü adımı atarız' Bakan Davutoğlu, PBS televizyonunda yayınlanan ''NewsHour'' programında Margaret Warner'ın sorularını yanıtladı.

Bakan Davutoğlu, Suriye sınırında terör saldırısı tehdidi durumunda her türlü adımın atılmasının Türkiye'nin hakkı olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Suriye'deki krizin Türkiye için ''dev boyutta güvenlik tehdidi oluşturduğunu'' söyledi.
 
Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye konusunda BM'den hayal kırıklığı duyduğunu belirterek,bunun çeşitli nedenlerinin bulunduğunu, bunlardan birini insani perspektifin oluşturduğunu söyledi.
 
Davutoğlu "Bu, hem BM hem de tüm uluslararası camia için bir sınav ve şu ana kadar BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye krizi konusunda herhangi bir karar üzerinde mutabık kalamamış olması çok büyük bir başarısızlık'' dedi.
 
Suriye'ye çok kararlı mesaj verilmeli
 
Davutoğlu, ''BM ve uluslararası toplumun insani kriz konusunda neler yapması gerektiğine'' dair soruyu şöyle yanıtladı:
 
''Öncelikle, Suriye rejimine, izledikleri politikanın kabul edilemez olduğu ve böyle devam etmeleri halinde belli tedbirlere başvurulacağı yönünde net bir sinyal ve çok kararlı bir mesaj verilmeli.
Güvenlik birimlerinin hava unsurlarıyla, topçu birlikleriyle, tanklarla kentlere saldırması ne demek? Savaşta bile bir kentsel alana hava bombardımanı ya da topçu ateşiyle saldırı düzenlemek suçtur. Ve şu ana kadar, BM'den, Suriye rejiminin sivillere karşı giriştiği bu mezalime son vermesi yönünde net bir mesaj gelmiş değil. En azından bu yapılmalı''.
 
Türkiye'nin şu ana kadar 300 milyon dolar bedel ödediğini ve bu rakamın her geçen gün arttığını belirten Davutoğlu,''Bundan şikayet etmiyoruz. Bu bizim Suriye'deki kardeşlerimize karşı etik ve insani sorumluluğumuz. Ancak diğer adımlar konusunda, uluslararası aktörler arasında daha iyi bir koordinasyon olmalı'' diye konuştu.
 
Davutoğlu, ''Suriye'deki krizin Türkiye'ye ne derecede güvenlik tehdidi oluşturduğu'' sorusuna cevaben, ''Dev boyutta bir güvenlik tehdidi oluşturmakta. Neden? Çünkü bu ülkeyle 911 kilometrelik sınıra sahibiz ve şu anda bu sınırda bir iktidar boşluğu var. Bazı terör örgütleri, PKK ve hatta El Kaide'nin bazı unsurları, bu iktidar boşluğunu istikrarsızlık yaratmak amacıyla kendi çıkarları için kullanmaya yeltenebilirler. Bugün bile, Türkiye'de çok sayıda terör eylemi, PKK terör eylemleri görüyoruz, bu iktidar boşluğunu kullanıyorlar'' diye konuştu.
 
''İran'ın ne derecede Suriye rejimine yardım ettiği'' sorusu üzerine Davutoğlu, İran'ın açıkça Suriye rejimine destek verdiklerini söylediğine, bunun bir sır olmadığına dikkati çekti.
 
Her türlü adımı atarız
 
Sunucunun, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın The Washington Post'a verdiği demeçte, Türkiye'nin askeri anlamda tek taraflı bir adım atmayacağı'' yönündeki sözlerini hatırlatarak, ''Neden?'' sorusunu yöneltmesi üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:
 
'Tabi, Başbakan Erdoğan, Suriye'nin içerisindeki siyasi krizi kastetti. Ama eğer sınırımızda Türkiye'ye karşı herhangi bir güvenlik riski ortaya çıkarsa, sınırımızı korumak bizim hakkımızdır. Türkiye'ye karşı bir terör tehdidi ya da riski meydana gelirse, her türlü adımı atmak hakkımızdır.''

aa

Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs