En Sıcak Konular

Moldova, Rusya'dan askerlerini çekmesini istedi

27 Eylül 2012 17:22 tsi
Moldova, Rusya'dan ayrılıkçı bölge Transdinyester'deki askerlerini çekmesini istedi

Moldova Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti, Rusya'dan ayrılıkçı bölge Transdinyester'de bulunan askeri birliklerini çekmesini istedi.


Rus basınında yer alan haberlere göre BM Genel Kurulu 67. toplantısında konuşan Timofti, "Tek Moldova'nın kurulmasından başka alternatif olmadığını tüm uluslar arası partnerlerimiz bilir. Güvensizliğin üstesinden gelmek için 20 yıl yeterli. Şimdi ortak geleceğimizi kurma zamanı." çağrısında bulundu.

Transdinyester'de oluşturulan durumun uzun süreli yaşamasının imkansız olduğuna değinen Timofti, "Transdinyester Moldova içinde özel bir bölge olmalı. En konforlu seviyede kendi yönetimleri olabilir. 5+2 formatındaki görüşmelerde krize bir an önce çözüm bulunmalı." çağrısında bulundu.

Batı yanlısı Timofti Mart ayında yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı olmuş; Brüksel, Bükreş ve Kiev ziyaretlerinin ardından dördüncü yurtdışı gezisini de New York'a gerçekleştirdi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Moldova'da başlayan iç savaşta Transdinyester bölgesi 1992'de bağımsızlığını tek taraflı olarak ilan etmişti. Bölgede Rusya'nın yanı sıra Moldova ve Transdinyester askerlerinden oluşan barış gücü görevine devam ediyor.

Dondurulmuş sorunlu bölgeler arasında yer alan Transdinyester'in bağımsızlık talebine Kişinev karşı çıkıyor. Bugüne kadar kesintili olarak devam eden Rusya, Ukrayna, Moldova, Transdinyester yönetimi, AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı), ABD ve Avrupa Birliği'nin katılımı ile 5+2 olarak tanımlanan barış grubunun görüşmelerinden henüz bir sonuç alınabilmiş değil.
Rusya'ya eski doğu bloku ülkelerinden bir suçlama da Estonya'dan geldi.

Estonya Güvenlik Genel Direktörü Raivo Aeg ülkede son dönemde Rus istihbarat birimi elemanlarının yoğunlaştığını iddia etti. Federal Güvenlik Servisi (FSB) elemanlarının en az üçte bir oranında arttığını ve RBC'da yapılan bir ankette halkın Estonya'yı bir numaralı düşman olarak gördüğüne değinen Aeg, Estonya'nın AB ve NATO üyesi olmasının bu gelişmelerde etkili olduğunu savundu.



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,991 µs