En Sıcak Konular

Suriye'de günün gelişmesi

27 Eylül 2012 15:08 tsi
Suriye'de yaşanan yeni gelişmeler...

MUHALİF YARBAY ZAMEL REJİME GERİ DÖNDÜ

Bir süre önce Suriye rejimindeki görevlerinden ayrıldığını ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katıldığını duyuran Yarbay Halid Abdurrahman el-Zamel eski görevine döndü.

Yarbay Zamel, Şam'da Beşşar Esed yönetiminin gözetiminde düzenlenen muhalefet toplantısında, ordu saflarına geri dönmeye ve Ulusal Uzlaşma Bakanlığı ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini bildirdi.

Bunun üzerine ÖSO da, "Zamel'in muhaliflerin içine sokulmuş ajanlardan biri olduğu ve bazı ajanların deşifre olmasıyla birlikte Esed tarafına geri dönmek zorunda kaldıkları" yönünde bir açıklama yaptı.

SINIRA YAKIN BÖLGELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle, Akçakale'de sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime bugün de ara verildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye sınırındaki Tel Abyad ilçesinde Özgür Suriye Ordusu ile Beşşar Esed'e bağlı güçler arasında zaman zaman çıkan çatışmalar nedeniyle 15 okulda bugün ders yapılmadı.

Öğrenci velisi Hadi Asrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuğunun sınıra yakın Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda öğrenim gördüğünü söyledi.

Söz konusu okulda da eğitime ara verildiğini anlatan Asrak, Tel Abyad'taki bombardıman nedeniyle tedirgin olduklarını, artık çatışmaların bir an evvel bitmesini ümit ettiklerini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu'nun yaklaşık 2 hafta önce ele geçirdiği Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinde, zaman zaman şiddetlenen çatışmalarda seken kurşun ve şarapnel parçalarının Akçakale'de bazı noktalara isabet etmesi nedeniyle, ilçenin sınır bölgesindeki okullarda daha önce de bir kaç gün eğitime ara verilmişti.

ÖLÜ SAYISI 307'YE YÜKSELDİ

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), Suriye ordusunun başta başkent Şam ve banliyöleri olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde yürüttüğü operasyonlarda ölenlerin sayısının 307'e yükseldiğini duyurdu.

Şam'ın Zivabiye, Berze, Cobar ve Hacer Esved bölgesinde 131 kişinin kurşuna dizilerek infaz edildiğini açıklayan SNHR, Şam'ın banliyölerinde toplam 141 kişinin öldüğünü kaydetti.

Örgüt, operasyonların sürdüğü Deyru'z Zor'da 44, Humus'ta 29 Halep'te 24, Dera'da 21, Hama'da 35, Haseke'de 6, İdlib'te 6 ve Kuneytra'da da 1 kişi olmak üzere ülke genelindeki olaylarda ölenlerin sayısının 307'ye yükseldiğini duyurdu.

Öte yandan Hama'nın Raşa ve Munir köylerinin savaş uçaklarıyla bombalandığını ifade eden Şam haber ağı (SNN), kentte öldürülen 15 kişinin, Meşe Erbain bölgesindeki bir işyerinin kuyusunda boğazları kesilmiş bir halde bulunduğunu belirtti.

Savaş uçaklarının Halep'in banliyölerini de bombaladığını kaydeden SNN, Dera kentinin Deal, Tafas ve Naine bölgelerinde ise Esed birlikleriyle Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birlikler arasında çatışma yaşandığını bildirdi. SNN, Dera'nın Bukemal beldesinde de iki ordu arasında çatışmaların yaşandığını belirterek, Kuneytra'nın Cebet el-Haşeb beldesinin ise yoğun top ateşi altında olduğunu kaydetti.

DAVUTOĞLU, AHMEDİNEJAD'LA SURİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesinde, Suriye'de kanın durması için İran'ın da nüfuzunu kullanmasını beklediklerini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, daha önce programda olmayan bu görüşme, BM Genel Kurulu 67'inci dönem toplantıları sırasında, iki heyetin karşılaşmasının ardından İran tarafının teklifi üzerine yapıldı.

Görüşmede Davutoğlu, İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu çeşitli sorunlar olduğunu, bunların da açıklık ve şeffaflık çerçevesinde ele alınmasının yararlı olacağında birçok kişinin mutabık olduğunu söyledi. Ahmedinejad da bu konudaki görüşlerini aktardı.

Arap Baharı'na ilişkin gelişmelerden bahseden Davutoğlu, Mısır'daki yeni hükümete dikkati çekti.

Görüşmede, Davutoğlu ve Ahmedinejad, Suriye konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

Davutoğlu, Esed rejimine Arap Baharı başladığından beri Türkiye'nin yaptığı telkinleri aktardı. Türkiye'nin Suriye halkının yanında yer aldığını belirten Davutoğlu, Türkiye-Mısır ve İran arasında Kahire'de yapılan toplantıyı övdü.

Davutoğlu, Suriye'de kanın durması için İran'ın da nüfuzunu kullanmasını beklediklerini, son Kahire toplantısının da bu çerçevede yararlı bir adım olduğuna inandıklarını kaydetti.

Ahmedinejad da Suriye'de akan kanın durmasını arzu ettiklerini, bu konuda çaba harcadıklarını ve harcamaya devam edeceklerini söyledi.

''Açıklamalar hissiyatımızı yansıtmıyor'' mesajı

Edinilen bilgiye göre, görüşmede Türk-İran işbirliğinin çok önemli olduğu hususunda iki taraf da mutabık kaldı. Bu çerçevede, Davutoğlu terörle mücadele konusunu da gündeme getirdi.

Davutoğlu, ayrıca son dönemde bazı İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamaları hatırlatarak, bu açıklamalardan Türkiye'nin duyduğu rahatsızlığı aktardı. Ahmedinejad da, İran'ın ve bizzat kendisinin Türkiye ile ilişkilere çok önem verdiğini belirterek, bu yapılan açıklamaların İran'ın tutumunu ve kendilerinin hissiyatını yansıtmağını kaydetti. Ahmedinejad, ancak kendisi, meclis başkanı, dışişleri bakanı gibi yetkililerin açıklamalarının İran'ı temsil eden açıklamalar olduğuna dikkati çekti.

Görüşmede Davutoğlu, Myanmar'ı ziyareti hakkında bilgi verdi, Somali'deki durum ve Türkiye'nin yardımlarından da bahsetti.

BM Genel Kurulu çerçevesinde Sudan ve Güney Sudan Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmeleri aktaran Davutoğlu, her iki ülkenin de içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmeler yapıldığından bahsetti.

DÖRTLÜ SURİYE TOPLANTISI ERTELENDİ

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde yapılması planlanan dörtlü Suriye toplantısı ertelendi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Yasir Ali New York'ta basına yaptığı açıklamada, bu hafta New York'ta yapılması planlanan toplantının Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın toplantıda bulunamayacak olmasından dolayı ertelendiğini duyurdu.

Türkiye, Mısır, İran ve Suudi Arabistan'ın katılımı ile oluşan dörtlü Suriye toplantısının, New York'ta BM Toplantısı sırasında yapılmasına karar verilmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Eylül'de Ankara'da düzenlenecek olan AK Parti 4. Olağan Büyük Kongresi'yle ilgili çalışmalar nedeniyle New York'a gidemeyeceğini açıklamıştı.



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,822 µs