En Sıcak Konular

Dünyada 400 milyon yetim var biliyor musunuz?

27 Eylül 2012 13:38 tsi
Yetim çocuklar dünya üzerinde en fazla istismara uğrayan grupları oluşturmaktadırlar. ,Organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri, savaş ağaları, misyoner yapılar, kölelik bu çocuklar için en büyük tehlikeleri içermektedir. Ayrıca sokaklarda yaş

Yetimler Kimlerdir?

İslamda yetim buluğ çağına girmemiş ve babasını kaybetmiş olan kız ya da erkek çocuğa denir. Buluğ çağına girince yetimlik biter. Fakat bir de RÜŞD çağı denen ve çocuğun kendini bilip, malının sevk ve idaresini yapabileceği çağa ulaşması vardır ki Hanefi fıkhına göre bu yaş 18 olarak belirtilmiştir. Annesini kaybeden çocuğa ise öksüz denir. Batılılar öksüz ve yetim çocukları ayırmamışlar ve hepsine orphan şeklinde ifadelendirmişlerdir.

Çocuklar ne ister?
Her çocuk sevgi, ilgi, merhamet ve güvenli bir hayata ihtiyaç duyar. Merhamet duygusu hissedildiğinde bunun beyinde değişikliklere neden olduğu kanıtlanmıştır. Sevgi, merhamet ve güven duygusundan yoksun çocuklarda yeterli bakım yapılmış olsa dahi sebepsiz ölümler ve ani hastalıklar ya da sık hastalanmalar meydana gelmektedir. Bu çocuk için bir işkence olarak düşünülebilir.
BM 1992 yılında Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalamış ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü olarak kabul edilmiştir.

Neden Yetimler?
Dünya üzerinde meydana gelen savaşlar, işgaller ve iç savaş ortamları, doğal afetler ve kuraklıklar, yoksulluklar ve kazalar, AIDS gibi yaygın ve devasız hastalıklar yetimliğin başlıca sebepleri olarak öne çıkmaktadır. 1 milyar nüfuslu Afrika’da 82 milyon çocuk öksüz, yetim ya da terk edilmiştir ve bu çocukların yetimliklerinin %30’unun sebebi tek başına AIDS hastalığıdır. Bu da çok ciddi bur oranı oluşturmaktadır.

Yetimleri Bekleyen Tehditler?
Yetim çocuklar dünya üzerinde en fazla istismara uğrayan grupları oluşturmaktadırlar. Buna boşanmış ailelerin çocukları da eklemlenebilir. Boşanma oranları ya da gayrimeşru çocuk oranları her geçen gün özellikle Batı ülkelerinde çok ciddi miktarda artış göstermektedirler. Hatta bazı ülkelerde evliliği tercih etmeyen çiftler daha fazladır. Bu çocukların önemli bir kısmı başta sevgi ve ilgi olmak üzere birçok alanda mahrumiyet içerisindedirler.

Organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri, savaş ağaları, misyoner yapılar, kölelik bu çocuklar için en büyük tehlikeleri içermektedir. Ayrıca sokaklarda yaşayan çocukların sayısı 100 milyonun üzerindedir.

İstatistikler
- Dünya üzerinde 143-210 milyon civarı yetim çocuğun olduğu UNICEF rakamları olarak verilmektedir. Bu rakamlar içinde UNICEF tarafından tespit edilemeyen 52 ülke dahil değildir; ki Çin bu ülkelerden biridir. Yani aslında rakam çok daha fazladır. 2015 yılında yetim çocukların sayısının 400 milyona ulaşacağı ifade edilmektedir.

- 200 milyonluk nüfuslarıyla tüm yetim çocuklar bir ülkede toplansalar dünyanın 5. büyük ülkesini oluşturabilirler.

- Yetim çocukların ortalama olarak yarısı sokaklarda yaşamaktadır. Büyük tehlikeler bu çocuklar için daha yakın olarak görülebilir.
- Her yıl sadece Afrika’da 2.100.000 çocuk yetim kalmaktadır.

- Her 15 saniyede bir Afrikalı çocuk AIDS nedeniyle yetim kalmaktadır.

- Her gün yetim kalan çocukların sayısı ise 10 bin civarındadır.

- Sadece Irak’ta 5 milyon kadar yetim çocuğun ve 2 milyona yakın dul hanımın bulunduğu tahmin edilmektedir.
- Dünya üzerinde 300 binin üzerinde savaşan çocuk bulunmaktadır. Bu çocuklar daha oyun çağlarında boylarından büyük silahları kuşanarak cephelerin en ön saflarına sürülmektedirler.

- Her yıl yaklaşık 2,5 milyon çocuğun kaçırılarak satıldıkları tahmin edilmektedir. Çocukları kaçıranlar sadece organ ve fuhuş mafyaları değildir. Misyoner örgütler de çocukları kaçırmaktadırlar. 2009 yılında Fransız kuruluşlar Çad’dan 103 çocuğu kaçırırken yakalanmışlardır.
- Her gün 3000 çocuk kaçırılarak fuhşa zorlanmaktadır.
- Her gün 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını aştığı için sahipsiz kalmaktadır.

- Rusya ve Ukrayna’da yetim kalan çocukların %10-15’i 18 yaşına girmeden intihar etmektedir. %15’i hapse girmekte ve %30’u da evsizdir. Bu çocukların maalesef çoğu uyuşturucu, içki ve fuhuşa sürüklenmekte ve suç işlemeye meyyal olmaktadırlar.

- Afrika’da 82, Asya’da 89, Latin Amerika’da 13 milyon çocuk yetimdir. Fakat hakkında bilgi sahibi olunmayan Çin, Irak, Myanmar gibi ülkeler katıldığında bu rakamların ikiye katlanabileceği tahmin edilebilir.
- Yetim çocukların %60’ı hiç eğitim görememektedirler.

İHH’nın Yetim Çalışmaları

İHH İnsani Yardım Vakfı 20 yıldır yetim çocuklar için savaş bölgelerinde, mülteci kamplarında, yoksulluk ve doğul afetlerin hüküm sürdüğü coğrafyalarda yetim çalışmaları yapmaktadır.

2007 yılından itibaren sponsor aile sistemiyle yetim çocuklarımıza birebir destek vermekte; bağışçıların ayda ödediği 90 TL ile yetim çocuğun eğitim, sağlık, gıda ve kıyafet ihtiyaçlarına tarifi imkansız bir katkı sağlanmaktadır.

2012 yılı 17 Eylül itibariyle İHH’nın bu şekilde destek verdiği çocuk sayısı 38 ülke ve bölgede ve Türkiye’de 36 şehirde 27.027’dir. Ayrıca önemsel desteklerle birlikte yıl içinde destek verilen yetim çocuk sayısı 100.000’i aşmaktadır.

İHH Mart ayının ikinci yarısını Yetim Dayanışma Günleri olarak ilan etmiştir. Her sene bu dönemlerde yetim çocuklar için onlarca proje gerçekleştirilmekte çocuklar kendi ülkelerinde görülerek yeni projeler Türkiyeli hayırseverlerin gündemine taşınmaktadır. 2012 yılında gerçekleştirilen 120 proje ile 25.111 çocuğa ulaşılmıştır.

İHH Uluslar arası Çocuk Buluşmaları ile yetim çocukları Türkiye’de buluşturmaktadır. Bu sene 5. Uluslar arası Çocuk Buluşması 3 Haziren tarihinde 15 ülkenin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Ankara, Konya, Bursa, Kayseri ve Sakarya’da çocuklar için programlar icra edilmiştir.



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs