En Sıcak Konular

Hristofyas BM Genel Kurulu’nda konuştu…

27 Eylül 2012 12:18 tsi


Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun bazı şartlar altında çözülebileceğini ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı devralması nedeniyle müzakereleri kesintiye uğrattığını savundu ve Kıbrıs Türk liderliğini “diyaloğa geri dönmeye” ve “yeniden birleşmiş ve barış içerisinde bir Kıbrıs vizyonunu paylaşmaya” çağırdı

Hristofyas, Rum tarafının “Müzakerelere geri dönüp prosedüre iyi niyetle devam etmeye ve Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti ve siyasi eşitliği bulunan federasyon temelinde bir uzlaşı çözümü bulunmasına saygılarını lafla değil işle göstermeye bağlı olduğunu” da kaydetti

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununun bazı şartlar altında çözülebileceğini ifade ederek, Kıbrıs Türk tarafının, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığı’nı devralması nedeniyle müzakereleri kesintiye uğrattığını savundu ve Kıbrıs Türk liderliğini “diyaloğa geri dönmeye” ve “yeniden birleşmiş ve barış içerisinde bir Kıbrıs vizyonunu paylaşmaya” çağırdı.

Hristofyas, Rum tarafının “Müzakerelere geri dönüp prosedüre iyi niyetle devam etmeye ve Kıbrıs sorununa iki bölgeli iki toplumlu, tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti ve siyasi eşitliği bulunan federasyon temelinde bir uzlaşı çözümü bulunmasına saygılarını lafla değil işle göstermeye bağlı olduğunu” da kaydetti.

“Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi” vizyonuna Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun aksine 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın sahip olduğunu öne süren Hristofyas, Eroğlu’nu, “2010’dan itibaren müzakerelerin kaldığı noktadan devam edeceği müşterek taahhüdünü ihlal etmek ve bütün görüş birliklerinden” caymakla suçladı.

Rum basınına göre, Hristofyas, BM’nin 67’nci Genel Kurul toplantısında dün akşam yaptığı konuşmada 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile vardıkları görüş birliklerini öne çıkardı, tek yanlı olarak “münhasır ekonomik bölge” ilan ederek parselledikleri deniz bölgesindeki hidrokarbon aramalarına Türkiye’nin tepki göstermesini şikâyet etti.

“Kıymetlim Talat”
Hristofyas’ın, BM Genel Kurulu’nda önceki gece yaptığı konuşmanın önceki yıllarda yaptıklarından çok da farklı olmadığını, bu sefer 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat için olumlu, Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu için olumsuz ifadeler eklediğini belirten Politis haberini “Hristofyas... Kıymetlim Talat...” başlığıyla aktardı.

Gazete Hristofyas’ın tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da konuşmasının önemli bölümünü sözde “Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi”ne ve Türkiye’nin sözde “tehditkâr davranışlarına” ayırdığını ve BM Genel Kurulu’na bu son hitabında; Kıbrıs sorununa bunca yıl ilgi gösterdiği ve zaman ayırdığı için Genel Sekreter Ban Ki Moon’a teşekkür ettiğini yazdı.

“Ban seçimlerden sonra çözüm çabalarını yineleyeceğini taahhüt etti”
Habere göre, BM Genel Sekreteri’nin Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimlerinden sonra Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması çabalarını yineleyeceğinden emin olduğunu söyleyen Hristofyas “Bunu söyledi ve taahhüt etti” dedi. Hristofyas muhatabına; Kıbrıs sorununa gösterdiği ilgi ve ayırdığı zaman için teşekkür ederek veda ettiğini söyledi.
Hristofyas Ban ile görüşmesini “heyecanlı bir veda görüşmesiydi” ifadesiyle yorumladı ve Genel Sekreter ile aralarındaki dostluktan söz ederek; Genel Sekreter’e, “başkanlık seçimlerinden sonra da, siyasi bir şahsiyet olarak, Kıbrıs’ın kurtarılması için mücadeleye devam etme sözü verdiğini” anlattı.

“Talat’la Kıbrıslıların çıkarına bir çözüm vizyonunu paylaştık”
Talat’la müzakere prosedürünün iki bölgeli iki toplumlu, tek ve bir egemenliği, vatandaşlığı ve uluslararası temsiliyeti olan federasyon zemininde başlaması konusunda anlaştıklarını söyleyen Hristofyas, hemen ardından da “Talat’ın başkanlığında, Kıbrıs Türk tarafıyla işgale son verilmesi, Ada’da sürekli barış ve güvenlik şartları yaratılması maksadıyla bütün Kıbrıslıların çıkarına olacak bir çözüm vizyonunu paylaştık. O zamanlar, işgalin yarattığı zorluklara karşın, bir dizi önemli görüş birliğine vardık” dedi.

Ardından da Eroğlu’nu, görevi 2010’da devraldığında bütün görüş birliklerinden caymakla, dahası Türk tarafını Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı’nın devralınmasına tepki olarak müzakereleri terk etmekle suçladı, Kıbrıs Türk liderliğini diyaloğa geri dönmeye ve ‘yeniden birleşmiş ve barış içerisinde bir Kıbrıs vizyonunu paylaşmaya’ çağırdı.

Fileleftheros gazetesi ise, Hristofyas’ın BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin büyükelçileriyle gerçekleştirdiği çalışma yemeğiyle ilgili haberi “Güvenlik Konseyi Kararları Kıbrıs’ı Dik Tutuyor” başlığıyla aktardı. Rum Yönetimi Başkanı’nın BM Genel Sekreteri ile önceki gece BM Merkezi’nde yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarını ise “Kıbrıs Sorununda Randevu Mart’ta... BM Genel Sekreteri Seçimlerden Sonra Çabaların Yineleneceğine İşaret Ediyor” başlığı altında özetle şöyle aktardı:

“Seçimlere kadar müzakerelerde hiçbir gelişme beklenmiyor”
“Hristofyas, Ban ile görüşmesi sonrasında yaptığı açıklamada önümüzdeki şubatta Kıbrıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerine kadar Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerde hiçbir gelişme beklenmediğini söyledi. Dahası her ikisinin de (Ban ve Hristofyas) ortak değerlendirmesinin, Son beş yıl içerisinde harcanan çabaların, gerek Kıbrıs’ta gerek New York’ta yapılan çeşitli müzakere turları sırasında ciddi bir altyapı yaratıldıysa da beklenen sonucu vermediği şeklinde olduğunu söyledi.



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,659 µs