En Sıcak Konular

Çiçek: Türkiye, tüm belaların ortasında bir ülke

27 Eylül 2012 11:54 tsi
TBMM Başbakanı Cemil Çiçek, Kazakistan Cumhuriyeti Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ile görüştü.

Nigmatulin, Çiçek ve beraberindeki heyeti Meclis Binası'nın kapısında karşıladı. Daha sonra yapılan heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, kendilerine gösterilen sıcak ilgiden dolayı teşekkür etti.

''Heyecan duyarak gerçekleştirmeye çalıştığımız bir ziyaret. Resmi ziyaret görüntüsünde ama biz Kazakistan ile ilişkilere çok farklı açıdan bakıyoruz'' diyen Çiçek, coğrafyalar uzak olsa da iki ülke ilişkilerinin resmi değil kalpten olduğunu söyledi.

Çiçek, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in Türkiye'ye Ekim ayında yapacağı ziyareti önemsediklerini belirterek, bu ziyaretin ilişkilere derinlik katacağını vurguladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''İki ülke arasında bugün 4 milyar dolarlık bir ilişkimiz var. Hedef olarak 10 milyar dolar düzeyinde öngörüldü. Bu doğru bir hedef. Aslında buna iki tarafın da imkanı da var. İnşallah kısa süre içerisinde o hedefi yakalarız'' dedi.

Kazakistan'ın Avrasya'da önemli bir ülke olduğunu dile getiren Çiçek, şöyle devam etti:

''Türkiye ise tüm belaların ortasında bir ülke. Birileri tepişiyor, sıkıntı bize geliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler ne kadar ileri düzeyde olursa hem bizlerin yararına hem de bölgesel barışına önemli katkı sağlıyor. Kazakistan'ın başında akil bir adam, ak sakal olarak gördüğümüz siyaset adamı var, onun vizyonu var. Onunla birlikte yaptığımız işler var. Bu yaptığımız işler insanlığın, Türk dünyasının yararınadır. İnşallah biz de Meclis Başkanları olarak bu hedeflerin yakalanmasında üzerimize düşeni yaparız.''

Çiçek, iki ülke arasındaki ilişkiler ne kadar iyi olursa bunun hem kendileri hem de bölge barışına katkı sağlayacağını vurgulayarak, 200 milyonluk Türk dünyasının belli bir kısmıyla uluslararası organizasyonlarda beraber olduklarını söyledi. Çiçek, olmayan devletleri de aralarında görmek istediklerini belirterek, ''KKTC gibi açık hapishanede yaşayan kardeşlerimiz var. Türk dünyasının bizden bekledikleri var. Bizim kültürümüzde birlikten kuvvet doğar. Olabildiğince birlikteliğimizi güçlendirmeliyiz'' diye konuştu.

-''AK Parti Kongresi'ne katılacağım''-

Kazakistan Cumhuriyeti Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin de Türkiye ve Kazakistan arasındaki ticaret hacminin bu yılın 6 ayında 2,5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Nigmatulin, bu sene yapılan seçimlerde Meclis'te 3 siyasi partinin temsil edildiğini ifade etti.

Bu hafta sonu AK Parti Olağan Kongresi'ne katılacağını belirten Nigmatulin, ''Ziyaretiniz ikili değil tarihi önem taşıyor'' dedi.

Cemil Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti daha sonra Meclis Şeref Defteri'ni imzaladı.

Nigmatulin, Çiçek ve beraberindekilere Meclis Genel Kurul Salonu'nu gezdirdi.

TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindekiler daha sonra Astana'daki Hazret Sultan Camisi'ni ziyaret etti. Çiçek'e, cami baş imamı Kayrat Zoldıbayuli tarafından bilgi verildi.

Cami ziyaretinin ardından Nigmatulin, TBMM Başkanı Çiçek onuruna öğle yemeği verdi.

aa


Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,467 µs