En Sıcak Konular

İtalyan gazeteciye hapis cezası

27 Eylül 2012 11:49 tsi
Gazetede çıkan "O hakim idam edilmeli" yorumu gazeteciye 14 aylık hapis cezası verilmesine neden oldu.

İTALYA’da eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu medya grubu içinde yeralan İl Giornale gazetesi direktörü Alessandro Sallusti hakkında Milano İstinaf Mahkemesi tarafından verilen 14 aylık hapis kararı Yargıtay tarafından onandı.

Sallusti, 2007 yılında o dönem direktör olak çalıştığı Libero gazetesinde takma Dreyfus takma adıyla yayınlanan bir makalede yer alan yorum nedeniyle davalık oldu. Makalede 13 yaşındaki hamile bir genç kızın, annesi ve onay almak zorunda oldukları hakim tarafından kürtaja zorlandığı iddia edilrken, "Bu hakim idam edilmeli" ifadesi kullanıldı. Hakim, makalenin yayınlanmasına onay verdiği gerekçesiyle Sallusti aleyhine hakaret davası açtı. Milano İstinaf Mahkemesi’nde görülen davada Sallusti, genç kızın talebi yönünde karar verilmiş olmasına karşın, gerçek dışı ve hakaret içeren bir haber yayınladığı gerekçesiyle suçlu bulunarak 14 ay hapis cezasına çarptırıldı. Temyize giden davada son kararı Yargıtay verdi.

Yargıtay Sallusti’nin, "Aynı suçu yeniden işleme riski bulunması" gerekçesiyle şartlı tahliye olmaksızın 14 ay hapis yatmasına karar verdi. Sallusti bunun yanısıra 4.5 bin euro (yaklaşık 10 bin lira) tutarındaki mahkeme masraflarını da karşılamak zorunda kalacak. Kararın açıklanmasının hemen ardından İl Giornale’deki görevinden ayrıldığını açıklayan Sallusti, katıldığı bir televizyon programında da, hapis yerine sosyal hizmette bulunma talebinde bulunmayacağını belirterek, “Fikirler cezalandırılıyorsa, gider hapis yatarım” dedi.

Il Giornale gazetesi haberi internet sayfasında "Utanç" başlığıyla duyurdu. Karar ülkede, gazetecilerin habercilik anlayışları ve fikirlerin cezalandırılması konularının masaya yatırılmasına neden oldu.

TEPKİLER

Karara tepkiler çığ gibi büyüdü, ülkede basın yasasının değişmesi gündeme geldi. Ancak ne var ki daha önce sabıkası bulunmayan Sallusti’ye cezaevine girmek yerine, sosyal bir ceza ya da ev hapsi alternatifleri sunuldu. 30 gün içinde karar vermesi gereken Sallusti, "Bu utanç verici bir karardır. Bir uzlaşma yerine hapse girmeyi tercih ederim" dedi ve kararı protesto etmek için görevinden de istifa ettiğini açıkladı.

"HEPİMİZ SALLUSTİ’YİZ"

Dosya, değerlendirilmek üzere Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun önüne gönderilirken, neredeyse ülkedeki tüm yayın kuruluşları ve çok sayıda siyasi kararı kınadı. Sosyal medyada, “Hepimiz Sallusti’yiz” başlığıyla ceza alan gazeteciye destek yağdı.

Sallusti’nin gazetesi İl Giornale, internet sitesine büyük puntolarla, "Utanç" yazarken, "Diktatörlük gibi. Yargıtay’ın kararı, İtalya’da nasıl bir noktaya geldiğimizi gösteriyor. Öyle ki, artık gazeteciler fiziksel ve ifade özgürlükleriyle cezalandırılıyor" yorumu yaptı.

Gazetenin sahibi Silvio Berlusconi ise, "Gazeteciye verilen ceza, tamamen akılsızca ve sağduyusuz. Ciddi suçlar için bile böyle ceza verilmiyor" yorumunu yaptı.

"GAZETECİ CEZAEVİNE GİRERSE AB’YE AYKIRI OLUR"

Adalet Bakanı Paola Severino, karara saygılı olduğunu ifade etse de, gazeteci Sallusti’nin cezaevine gönderilmesinin doğru olmayacağını ve bunun, Avrupa Birliği kriterlerinin dışında kalacağını söyledi. ABD’de bulunan Başbakan Mario Monti de, konuyu bizzat takip ettiğini açıkladı.

Ana muhalefet partisi PD’nin parlamentodaki grup başkanı Dario Franceschini, düşünce özgürlüğüne bir darbe indirildiğini belirtirken, kendisiyle birlikte çok sayıda milletvekili de basın yasasında acilen düzenleme isteyeceklerini belirtti.

Halkın Özgürlüğü Partisi (PDL) Genel Sekreteri Angelino Alfano ise, "Basın özgürlüğü yara aldı. Bu, liberal demokrasinin kırılma noktasıdır" derken Senatör Gaetano Quagliariello da, "Ne zaman ki basın özgürlüğüyle ilgili uluslararası bir rapor hazırlanırsa İtalya’yı, Kuzey Kore’yle aynı sıraya koyacaklar" diyerek tepkisini ortaya koydu.

PDL’den milletvekili Margherita Boniver, "Muhammed karikatürleri de ne ki, İtalya’da düşünce özgürlüğünün teröristini cezalandırdılar" diye yorumda bulundu

Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,421 µs