En Sıcak Konular

Memur küfretti, cezayı devlet yedi!

27 Eylül 2012 09:28 tsi
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kendisine küfreden Şube Müdürü hakkında dava açan kişiyi haklı buldu. Ancak cezayı küfürbaz memura değil, devlete kesti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kamu görevlilerinin neden olduğu maddi ve manevi zararların ilgili kamu kurumu tarafından ödenmesine ilişkin yasayı “hakaret” davasında da uygulayınca ortaya ilginç bir durum çıktı.

Bir üniversitenin Yapı İşleri Daire Başkanlığında çalışan davacı, Şube Müdürü olan davalının kendisi hakkında depo sorumlusuna hitaben yazmış olduğu yazıda, kendisi ile ilgili hakaret içerir sözler kullandığını belirterek manevi tazminat talebinde bulundu.

Vatan gazetesinden Kemal Göktaş'ın haberine göre, yerel mahkeme bu talebi kabul ederek davalının davacıya manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Kararda, davalının yazdığı yazı ile davacının kişisel değerlerinin hukuka aykırı olarak zedelendiği belirtilerek manevi tazminat isteminin kısmen kabulüne karar verildiği belirtildi.

Ancak kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken veya görevlerini yaparken kişilere zarar vermesi ilgili kamu kurumunun hizmet kusurunun oluştuğunu ve bu durumda sorumlunun, kamu görevlisinin emrinde çalışmakta olduğu kamu kurumu olup davanın o kurum aleyhine açılması gerektiğini belirtti.

Kararda “Anayasa'nın 129/5 maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 13/1 maddesi gereğince memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken kusurlu eylemleri nedeniyle oluşan zararlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ve yasada gösterilen biçim ve koşullara uygun olarak idare aleyhine açılabilir.Kamu görevlisi aleyhine adli yargı yargı yerinde dava açılamayacağına göre kamu görevlisi hakkında adli yargıda açılan tazminat davasında kast ve kusur aranmaksızın husumet nedeniyle davanın reddine karar vermek gerekir” denildi.

DEVLET ÖDEYECEK
Daire, mahkemece husumetten ret kararı verilmesi gerekirken işin esasının incelenmiş olması usul ve yasaya uygun olmadığından kararın bozulması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu. Karara göre ilgili üniversite, hakaretten kaynaklı manevi zararı ödeyecek; ancak daha sonra buna neden olan Şube Müdürü davalıya rücu edebilecek.



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs