En Sıcak Konular

''Türkiye AB için önemli olacak!''

27 Eylül 2012 08:48 tsi
''Türkiye AB için önemli olacak!'' Devlet eski Bakanı Derviş, Arap Baharı,Avupa Birliği’nin geleceği ve Türkiye’nin üstleneceği yeni rollerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Eski Devlet Bakanı, Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve SabancıÜniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin (İPM) Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Derviş, bundan sonra Avrupa’nın aynı Avrupa olmayacağını söyledi ve “AB, bir arayış içinde. Bu arayışta Türkiye’nin, tam üyelik hedefiyle aktif rol oynayacağına inanıyorum” dedi.
 
Üç olgunun çok önemli olduğunu belirten Derviş, bu olguları 1990’lı yıllar sonrasında gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre üç kat hızlı büyümesi, Arap dünyasındaki değişimle otoriter rejimlerin düşüşü ve Avrupa’yı etkilemesi şeklinde sıraladı.
 
Arap Baharı’nı Türkiye lehine değerlendiren Derviş, “Türkiye, Arap ülkelerine yakın olduğundan demokrasiye geçişlerinde de önemli rol oynayacaktır” derken, Ortadoğu’daki rejimlerin yerini demokrasiye bırakmasının da zaman alabileceğini söyledi.
 
AB’ye tam üyelik umudu

Derviş, Avrupa ve Euro Bölgesi’yle ilgili ilginç tespitlerde yaptı ve şöyle konuştu: “AB, eski bildiğimiz AB değildir. Bir arayış içerisindedir ve Türkiye bu arayışın bir parçası olacaktır. Türkiye, bu arayışın aktif bir üyesi olmalıdır ve olacaktır.” Krizle birlikte tüm dinamiklerin değişmeye başladığına dikkat çeken Derviş, krizin ardından Türkiye’nin AB’ye tamüye olarak girebileceği umudunu dile getirdi ve bu umut ışığının gerekçelerini de şöyle anlattı: “Bu değişimde Türkiye, AB’ye ‘tam üye’ olarak aktif rol oynamalıdır.
 
AB, ekonomik krizi atlattıktan sonra yeniden şekillenecek. Yeniden şekillenen AB nezdinde ise Türkiye’nin önemi daha çok artacaktır. Bu süreçte Türkiye’ye önemli bir rol düşeceğine ve sürecin önemli bir parçası olacağına inanıyorum.”
 
Euro ölüm kalım savaşı veriyor

 
Derviş, kriz ekonomisinden çıkmaya çabalayan Avrupa’nın para birimi euronun adeta survavier yani ölüm kalım savaşı verdiğinideanlatırken, kısa vadeli çözümlerin de uzun ömürlü olmadığını söyledi ve “Euro Bölgesi, giderek ayrışıyor. İngiltere bir yanda, Kuzey Avrupa ülkeleri başka bir yanda. Krizden sonra nasıl bir Avrupa olacağını kestirmek çok zor” dedi.
 
bugün
 

Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs