iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Durum raporu

27 Eylül 2012 09:57 tsi
Durum raporu Politik değil, realistik. iyibilgi Ankara

iyibilgi ankara

YAKIN BATI: Sovyetler’den sonra özellikle sınırımıza yakın yarım adada Türkiye lehine gelişmeler oldu. Yugoslavya’nın dağılmasının ardından ortaya çıkan tablo ile pekişti. Yunanistan eski gücünü yitirdi. Böylece Balkanlar coğrafyası Türkiye açısından daha az risk barındırdığı gibi bu coğrafyadaki Müslüman Arnavutlar, Bosnalılar gibi sağlam destek noktaları mevcut. Rusya’nın etkinliğinin de kayda değer olmadığı söylenmeli. Keza, Avrupa Birliği’nin bugünkü hali de bölgeyle ilgilenmesini çok zorlaştırmış bulunmakta, yakın vadeli gelecekte ilgileneceğine ilişkin işaretler de bulunmamakta.

YAKIN DOĞU: Azerbaycan ile ilişkiler son zamanların en üst ve güçlü bağlarını inşa ediyor. Kısa vadeli geçmişte yaşanan gerginlikler tamamen aşıldı ve üzerinde konuşacak bir durum yok şu an. Aynı güçlü hal, Gürcistan için de geçerli. Güney Kafkasya kadar Kuzey Kafkasya’da takip edilmektedir.

YAKIN GÜNEY: Bu bölgedeki üç ülke (İran, Suriye, Irak) ile ilişkilerimiz çok yakın zamana kadar büyük ümitler vaadetmekteydi. Şu an bu bölgeye bakışımız güçlü bir Batı desteğini barındırdığı gibi, İran ile ilişkilerimiz-günlük gelişmelerden etkilenmeyecek biçimde-halen iyidir. Buna mukabil, her üç ülke üzerinde ağır uluslararası baskıdan kaynaklanan stres mevcuttur. Bu gerilim savaş riski de taşımaktadır. Bu resme K.Irak ve terör örgütü eklendiğinde Türkiye’nin konsantrasyonu sürekli açık tutması gerektiği aşikardır.  Bağdat yönetimi ve Kuzey Suriye de ayrı ilgi haketmektedir. Kontrollü ve dikkatli bir diplomasi ile Türkiye’nin bu halden kazançlı çıkacağı kestirilebilir.

AKDENİZ: Çok fazla sayıda ülke ve küresel gücün ana aktör olarak mevcudiyetini gösterdiği bölge, yakın güneyle aynı ciddi riskleri taşıdığı gibi, İsrail, Rum Kesimi de oyunun içinde bulunmaktadır.

TSK: Ordu dünyada 10., NATO ülkeleri içinde 5., Avrupa’da (nükleer varlıklar hariç) 1. sırada bulunmaktadır. Donanma sınırı bulunan tüm ülke donanmalarının açık ara üzerindedir.  

www.iyibilgi.com 



Bu haber 3,743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs