En Sıcak Konular

Rusya'da dini inançlara hakaretin cezası artırılacak

26 Eylül 2012 17:59 tsi


Rusya'da dini inançlara hakaret edenlere 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yasa tasarısı sunuldu. Tasarıya siyasi grupların çoğunun destek vermesi bekleniyor.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'ya sunulan bir yasa tasarısına göre, dini inançlara hakaret edenlere 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Liberal Demokrat Parti (LDPR) tarafından Duma'ya sunulan yasa tasarısının, kısa sürede ele alınması ve kabul edilmesi bekleniyor.

LDPR milletvekillerinden Yaroslav Nilov, tasarının bir an önce kanunlaşması ve yürürlüğe girmesi gerektiğini vurgularken, bu konuda hükümetin ve Anaysa Mahkemesi'nin hızlı hareket etmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Rusya'daki mevcut yasalara göre, dini kitapları tahrip etmenin cezası 500 ila 1000 ruble (30-55 TL) arasında değişiyor. Ancak cezalar hiçbir caydırıcılığı olmadığı gerekçesiyle yoğun biçimde eleştiriliyor.

-Diğer partilerden destek-

Tasarıya çoğu siyasi grubun destek vermesi beklenirken, Duma Başkan Yardımcılarından Komünist Parti milletvekili Sergey Obukhov, partisinin olumlu oy kullanacağını açıkladı.

Devletin insanların dini inançlarını korumakla yükümlü olduğunu belirten Obukhov, "Din karşıtı kampanyalar toplum huzurunu bozabilir. Barış, güvenlik ve istikrarı korumak için bu tür eylemlere yönelik daha sıkı yaptırımlar gerekiyor" dedi.

-5 yıla kadar hapis cezası-

Duma'ya sunulan yeni yasa tasarısınına göre, halkın dini duygularını aşağılayan ve dini grupların ritüellerine saygısızlık yapanlara 10 bin dolara kadar para cezası veya kamu kurumlarında 200 saat zorunu çalışma ile 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

İbadet yerlerine fiziki zarar vermenin cezası ise kamu kurumlarında 400 saate kadar zorunlu çalışma, 3 bin dolara kadar para veya 5 yıla kadar hapis cezası olacak.

Dini kitaplara ya da sembollere yönelik saygısız davranışlara ise 1000-1500 dolar arasında para cezası verilecek

Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,707 µs