En Sıcak Konular

Nabucco gitti, TANAP geliyor

26 Eylül 2012 16:39 tsi
Nabucco gitti, TANAP geliyor Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev: "Bu proje Türkiye ile geliştirdiğimiz bir proje. Buna Rusya dahil hiçbir devlet karışamaz."

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, Şahdeniz sahasından çıkaracakları 16 milyar metreküp doğalgazın, 6 milyar metreküpünü Türkiye'ye, 10 milyar metreküpünü de Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktaracak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin başladığını, kuyu sayısı arttıkça verilecek doğalgaz miktarının da planlanan rakamları aşacağını söyledi.

Milliyet'in haberine göre Aliyev, Hazar Strateji Enstitüsü yetkililerini kabul ettiği toplantıda doğalgaz çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gaz iletimi için planlanan Nabucco projesinin Avrupa ülkelerinin durumundan dolayı 'güdük kaldığını' belirten Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan'ın birlikte projelendirdiği TANAP'ın daha gerçek bir proje olduğunu söyledi. Aliyev, şöyle konuştu:

"TANAP, Azerbaycan ile Türkiye'nin ortak projesi. Nabucco'da çok ülke olduğu için anlaşma sağlanamadı ve güdük kaldı. Çok büyük planlarımız var, bu proje Türkiye ile birliğimizi güçlendirecek. Türkiye'ye giden gaz, enterkonnekte hatlarla çok kolay bir şekilde Yunanistan'a, Bulgaristan'a bağlanabilir. Buradan da diğer hatlara aktarılabilir. TANAP'taki gaz miktarını 2027 yılında 31 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz."

TANAP'ta SOCAR'ın yüzde 80, BOTAŞ ve TPAO'nun yüzde 20 payı olduğunu kaydeden Aliyev, "Bazı büyük şirketler de bu projeye iştirak etmek istiyor, biz de buna olumlu bakıyoruz" dedi.

"RUSYA KARIŞAMAZ"

Aliyev, TANAP'a Rusya'nın tavrı konusunda ise, "Bu proje Türkiye ile geliştirdiğimiz bir proje. Buna Rusya dahil hiçbir devlet karışamaz. Ama rekabet edebilirler. Bu bir pazar. Biz de pazara malımızı getiriyoruz. Rekabet şartları içinde malımızı satıyoruz" dedi.

17 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Aliyev, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) 2017 yılı sonuna kadar Petkim ve TANAP projesiyle birlikte 17 milyar dolarlık yatırım yapacağını vurgulayarak, "Bu rakam, Türkiye'deki en büyük doğrudan yatırım miktarıdır" dedi.

Rakamlarla TANAP

* Yatırım tutarı 7 milyar dolar.
* Boru hattının inşaat çalışmaları 2015 yılında başlayacak.
* Başlangıç noktası: Şahdeniz II sahası
* Türkiye'ye giriş noktası: Türkgözü (Ardahan)
* Avrupa çıkış noktası: Bulgaristan, Yunanistan
* İlk gaz 2018'de verilecek.

Türkiye'de ofis binası almak için 150 milyon dolar fon ayırdı

Azeri devleti enerji şirketi Socar'ın yatırım fonu Sofaz, Türkiye'de 150 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Sofaz Yatırım Fonu Başkan Yardımcısı İsrafil Mammadov, fonlarını sermaye piyasalarının dışındaki alanlara da yayma kararı aldıklarını belirterek, bu kapsamda Türkiye'de de yatırım arayışına girdiklerini söyledi. Mammadov, şöyle konuştu: "Bu yıl aldığımız karar doğrultusunda fonun yüzde 85'ini yine tahvil ve bonolara ayırdık. Kalan miktarın yüzde 5'iyle altın, yüzde 5'iyle hisse senedi ve kalan yüzde 5'iyle de ticari gayrimenkul alacağız. Metropollerde ofis binaları alacağız. İstanbul bizim için çok önemli. İstanbul'da 150 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapacağız. Çok kiracılı ve uzun dönem kira kontratına sahip ofis binalarına öncelik tanıyacağız."

Hazar bölgesindeki ekonomik potansiyeli CSI gibi araştıracak

Hazar Strateji Enstitüsü Akademi ve Araştırmalar Müdürü Efgan Niftiyev, bir düşünce kuruluşu olan Hazar Strateji Enstitüsü'nün (Caspian Strategy Institute - CSI), Hazar bölgesinde bağımsız araştırmalar yürütmek ve stratejik öneriler sağlamak misyonuyla kurulduğunu söyledi. Kuruluşun İngilizce adının kısaltmasının, televizyondaki polisiye dizi ile aynı olması dikkat çekiyor.

Efgan Niftiyev, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin halen istenilen düzeyde olmadığını kaydetti. Niftiyev, enstitünün sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesi konusunda bölge potansiyelinin günyüzüne çıkmasını sağlayacaklarını vurguladı.

Niftiyev, enstitünün, Lotus Enerji, Akfel Group, Rixos Hotels, Socar Türkiye ve Naksan Holding tarafından desteklendiğini söyledi.

Bu haber 960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs