En Sıcak Konular

Çocuklar Esed’in zulümlerini anlattı!

26 Eylül 2012 16:02 tsi
Suriye’de binlerce çocuk öldü. Hayatta kalmayı başaran çocukların ise neredeyse hepsi bir akrabasının ölümüne şahit oldu.

Britanya merkezli uluslararası çocuk hakları kuruluşu Save The Children, Suriye’deki çocukların iç savaştan nasıl etkilendiğini konu alan çarpıcı bir rapor yayımladı. Raporda, Ürdün’de yaklaşık 25 bin Suriyeli mültecinin barındığı Zatari kampına sığınan dokuz ile 17 arasında değişen 14 çocuğun, 24 yaşındaki bir gencin, bir anne ile iki babanın tanıklıklarına yer veriliyor. İç savaş ortamında çocukların korkunç deneyimler yaşadığını aktaran Save The Children raporda “Neredeyse konuştuğumuz her çocuk akrabalarının ölümüne şahit olmuş. Diğerleri ise katliamlara ya da işkencelere tanık olduklarını anlatıyor. Hiçbir çocuğun asla görmemesi gereken olaylar görmüş ve deneyimlerden geçmişler. Bunun sonucunda da derin bir travma yaşıyorlar” ifadelerine yer verdi. Kuruluş raporda BM’ye çocuklara yönelik işlenen her bir suçun kayda alınması çağrısında bulunuyor.

“6 yaşındaki çocuğu öldürdüler”

16 yaşındaki Wael, Suriye ordusu birlikleri tarafından tutuklandığında, rejimin ailelerinin peşine düştüğü çocuklarla aynı hücrede yaşadıklarını şöyle anlattı: “Benimle birlikte 13 çocuk vardı. Ağlamak için bile çok zayıftılar. Ala’a adında bir çocuğu tanıyordum. Altı yaşındaydı. Neler olup bittiğini anlayamıyordu. Babasına teslim olmazsa oğlu ölecek denmiş. Bu çocuk hücredeki herkesten daha fazla işkenceye uğradı. Üç gün boyunca yemek ya da su vermediler. Ölümünü izledim. Cesedine köpek muamelesi yaptılar.”

Daha 12 yaşında olan Ali adında bir çocuk ise, köylerinin yoğun bir saldırıya uğradığını ve bombaların altında 17 ve dokuz yaşlarındaki kuzenlerini kaybettiğini söyledi. “Neler gördüğümü hayal bile edemezsiniz” diyen Ali, şöyle devam ediyor: “Silahlı adamlar evimize ilk geldiğinde çok korktum. İkinci kez geldiğinde ise daha az. Çevremdeki herkesin de daha cesur olmasını istiyordum.”

13 yaşındaki Amani ise ağabeyine işkence yapıldığını anlatarak “Bir arkadaşımın annesi, gözlerinin önünde öldü. O günden beri aklını kaçırdı. Toparlanmamız ne kadar sürecek bilmiyorum, belki bir ömür alacak” dedi.

Okulunda İşkence Gördü...

Save The Children’ın konuştuğu çocuklardan 15 yaşındaki Khaled, tutuklandığı 10 gün boyunca maruz kaldığı işkenceleri anlattı: “Beni işkenceye götürdükleri yer okulumdu. Müdürü de babamdı. Burayı bir işkence merkezine dönüştürmüşler. Nereye gittiğimi anlayınca o kadar üzüldüm ki... Burada 10 gün kaldım, ilk iki gün zorla ayakta durduk. Gözlerim de, ellerim de bağlıydı. İki günün ardından sorguya götürdüler. Ne bir şey yemiş ne de içmiştim. Çok güçsüzdüm. Önce beni ellerimden tavana astılar, ardından da dövmeye başladılar. Bir şeyler itiraf etmemi istediler. Acıdan ve dayaktan bayıldım. Yüzüme soğuk su fırlatarak ayılttılar. Sonra da üzerimde izmarit söndürdüler.”

TARAF

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs