En Sıcak Konular

Özal'ın tahlil sonuçları ne zaman çıkar?

26 Eylül 2012 12:35 tsi
Uzmanlar Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarından alınacak örneklerle yapılacak tahlil sonuçlarının bir hafta içinde belirlenebileceğini söyledi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılarak tahlil yapılması kararını ''doğru'' olarak niteleyen Ankara Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hamit Hancı, şüpheli durumların ardından yapılan mezarlık incelemelerinde bazı zehir türlerinin 10-15 yıl sonra da ortaya çıktığını vurguladı.

Cesetlerin üzerinde tespit edilebilen zehir türlerinden de söz eden Hancı, ''Aslında mükemmel cinayet yoktur, eksik inceleme vardır. Ölümlerin ardından her geçen gün zehirlenmenin etkisi kaybolur. Öyle zehirler vardır ki uçucudur, ilk 24 saatte cesette yok olur ve arkada zehir falan bırakmaz. Ayrıca bazı zehirler karaciğer ve böbrek dokusunun yok olmasıyla kendiliğinden biter'' dedi.

Hancı, mezarın açılmasından sonra ''bilimsel ve sağlıklı'' sonuçlar elde edilebilmesi için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

''Öncelikle adli tıp uzmanlarının yanı sıra emniyetin ilgili birimlerinin de başından itibaren, saniye saniye ve katman katman yapılacak işlemleri kayıt altına alıp olası iddiaların önüne geçmesi gerekir.

Kabrin açılmasına gelirsek, ölümden 5 yıl sonra insanın yumuşak dokuları ortadan kalkar. Sadece kemikler ve dişler kalır. Bu nedenle ülkemizde yetiştirdiğimiz uzman adli antropolog ve adli diş hekimleri kabir açılırken mutlaka orada olmalıdır. Toprağın incelenmesi için adli ziraat konusunda uzmanların yanı sıra bir de 'toksikoloji uzmanı' bulundurulmalıdır. Yani mezarın açılmasına sadece adli tıp uzmanlarıyla gidilmemesi gerekir. Çünkü kemiklerden elde edilebilecek düşük miktarda zehrin topraktan geçme ihtimali veya vücuttaki zehrin toprağa geçme ihtimali olabilir. Tespiti doğru yapmak için kefen parçalarının, mezar tahtalarının ve toprağın bazı kısımlarından örneklerin de alınması gerekir.''

Hancı, tahlillerde, kemiklerde biriken ağır metaller ile arsenik gibi zehirlerin de ortaya çıkabileceğini belirterek şüpheli vakalarda Adli Tıp Kurumu'nun üniversitelerle işbirliği yapmasının şart olduğunu savundu.

-''Zehirlerin ceset içinde zamanla yok olması gibi bir durum var''-

Adli Tıp Uzmanları Derneği(ATUD) Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçen de Özal'ın mezarının açılması işleminde Adli Tıp Kurumu görevlilerinin Avrupa protokollerinde belirlenen kurallara göre hareket etmesi gerektiğine işaret etti.

Tahlil sonuçlarının açıklanmasıyla iddiaların önüne geçilmesi için ''gözlemci'' bilim adamı önerisini getiren Biçen, aksi durumda kamuoyunun tatmin edilemeyeceğini öne sürdü.

''Özal'ın kabrinde yapılacak incelemelerde zehirlenmeye ilişkin kanıtların bulunması biraz zor gözüküyor'' diyen Biçen, şunları kaydetti:

''Bazı kimyasal maddelerin ve bu olayda kullanıldığı iddia edilen zehirlerin ceset içinde zamanla yok olması gibi bir durum var. Tahlillerde çok nadir olarak birtakım ağır radyoaktif metallere ve zehirlere rastlanabilir. Bazı örnekler ölenin kemik ve saçlarında kalmışsa bulguları elde etmek olanaklı. Fakat saptanabilecek bazı maddelerle zehirlendiğini söylemek bu durumda çok zor olacaktır. Usulüne uygun inceleme yapılarak vefat eden kişinin vücudunun temas ettiği toprak ve kefen gibi nesnelerle örnekleme yapılarsa zehir kalıntılarına ulaşma ihtimali var.''

Biçen, yurt dışındaki arkeolojik kazılarda bazı zehirli maddelerin yıllar geçmesine rağmen cesette bulunmasının mümkün olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,963 µs