En Sıcak Konular

Karaciğer ihmale gelmez

26 Eylül 2012 11:42 tsi
Karaciğer ihmale gelmez Vücudumuzda çok önemli görevler üstlenen karaciğer cefakar, vefakar bir o kadar da önemsenmeyen hatta ihmal edilen bir organ. Bilinçsiz kullandığımız ilaçlar, aşırı yorgunluk, hijyen ve beslenmeye dikkat etmemek karaciğeri üzüyor.

Ünlü oyuncu Angelina Jolie'nin Hepatit C'ye yakalandığı ve ölmek üzere olduğu iddiası hayranlarını şoke etti.

Haberin yayılması ile Hepatit'in nasıl bulaştığı, hastalığın seyiri ve tedavisi merak konusu oldu. Sinir ağına sahip olmayan karaciğer ne yazık ki ağrı ile belirti vermiyor ve hastalığı son safhasında teşhis ediliyor.

Vücudumuzda çok önemli görevler üstlenen karaciğer cefakar, vefakar bir o kadar da önemsenmeyen hatta ihmal edilen bir organ. Bilinçsiz kullandığımız ilaçlar, aşırı yorgunluk, hijyen ve beslenmeye dikkat etmemek karaciğeri üzüyor.

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr. İrfan Berber'le karaciğerimiz ve hepatit hakkında önemli bilgileri paylaştık.

- Hastalanan karaciğer tekrar eski sağlığına kavuşabilir mi?

Evet kavuşabilir. Çünkü karaciğer kendini sürekli olarak yeniler. Karaciğerin üçte ikisi zarar görmüş olsa bile, eski sağlığına tekrar kavuşabilir.Fakat çok fazla zorlandığında (alkol, ilaç) o da pes edebilir. Vücudu zehirli maddelerden arındıran bu organda sinir bulunmadığından, karaciğerde meydana gelen bir rahatsızlık ağrılara yol açmaz. Bu ne yazık ki ancak ileri aşamada tespit edilir. Hasta her zaman eski sağlığına kavuşmaz, bu geçirilmekte olan rahatsızlığın türüne bağlıdır.

- Karaciğerimizde bir sorun olduğunu nasıl anlarız?


Karaciğerle ilgili sorunlar karnın üst kısmında şişlik ve aşırı tokluk hissi şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli sıkça nükseden halsizlik de önemli belirtiler arasında yer alır. Bu durumların sık yaşanması halinde, sebep mutlaka bir hekim tarafından araştırılmalıdır. Ancak bazen sinsi seyreden hastalıklar rastlantısal olarak fark edilir. Bu nedenle taramalar önemlidir.

- Karaciğer problemleri sadece aşırı alkol alan kişilerde mi olur?

Bu yanlış kanı oldukça yaygındır. Gelişmiş ülkelerde kronik bir karaciğer rahatsızlığından yüzde 30 ile 40 arasında alkol tüketimi sorumlu olsa da,  başka sebepleri de vardır. Örneğin kimyasal maddeler, ilaç veya virüse bağlı enfeksiyonlar da karaciğeri hasta edebilir. Ülkemizde ise viral hepatitler ön plandadır.

DÖVME, MANİKÜR, PEDİKÜRE DİKKAT EDİLMELİ

- Hangi virüsler karaciğere zarar verir?

Çoğu vakada en önemli etken Hepatit B virüsüdür. Toplumda Hepatit C de gittikçe yaygınlaşmakta olup, benzer bulaşma yolları mevcuttur. Bu virüs her türlü vücut sıvısından bulaşabilir. Özellikle prezervatif kullanmadan bulunulan cinsel ilişkiler, bu virüsün bulaşmasına ve hastalıklar neden olur. Bunun dışında dövme yapılırken, manikür, pedikür yapılırken kullanılan aletler, hijyenin iyi olmadığı dental ve tıbbi uygulamalar ve anneden bebeğe aile içi bulaşma da en önemli virüs bulaşma yollarıdır.

- Virüs vücutta nelere yol açar?

Hepatit B virüsü karaciğerin parçalar. Virüsün vücuda girmesiyle hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre 30 ile 180 gündür. Fakat belirtiler tam olarak bir karaciğer enfeksiyonu sinyalini vermez. Daha çok halsizlik ve soğuk algınlığında yaşanan ağrılara benzerler. Bu durum uzun süre devam ederse, mutlaka karaciğerin değerleri kontrol ettirilmelidir.
 
KRONİKLEŞEBİLİYOR

- Hepatit neden bu kadar tehlikeli bir hastalık?


Sağlıklı bir bağışıklık sistemi birçok virüsle tek başına savaşabilir. 1-6 ay kadar süren bir dönemden sonra hastalık tamamen yenilmiş ve vücut bu hastalığa karşı ömür boyu sürecek bir bağışıklık kazanmış olur. Fakat vakaların yüzde 5 ile 10'unda Hepatit kronikleşir. Yani virüsler karaciğerde kalır ve zarar vermeye devam eder. Yıllar sonra bu durum siroz veya karaciğer kanserine dönüşebilir.

- Hepatit A hangi durumlarda bulaşır?

Özellikle temiz olmayan suları içmekle ağız yoluyla veya tuvalet gibi yerlerden bağırsak yoluyla vücuda bulaşır. Bu nedenle az gelişmiş bölgelerde musluktan su içilmemesi ve içeceklerin buzsuz tüketilmesi gerekir.

- Karaciğerin sağlıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Kan testi yoluyla karaciğerin değerleri ölçülür. Ayrıca tomografi, sonografi ve buna benzer tetkikler de gerekli olabilir. Şüpheli olup, karar verilemeyen vakalarda biyopsi ile patolojik tanı konabilir.

- Beslenmede nelere dikkat edilmeli?

Hayvansal yağlar karaciğer için çok zararlı. Bunun yerine bitkisel veya balık yağları tercih edilmeli. Özellikle bakliyat, filiz ve balık ürünleri. Şeker vücutta yağa dönüşür, tüketiminde yenmelidir. Ayrıca hijyene, katkı maddeli ürünlere, doktor önerisi olmadan ilaç ve destek ürünü kullanılmamalı.

bugün
  

Bu haber 2,718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,313 µs