En Sıcak Konular

Mısır'da anayasa çalışmaları sürüyor

26 Eylül 2012 11:32 tsi
Mısır El-Ezher Üniversitesi Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Anayasa Hazırlık Komisyonu'ndaki liberal temsilcilerle yeni Mısır anayasasına ilişkin sorunları ele almak ve uzlaşı sağlamak üzere bir araya geldi.

Din-devlet ilişkilerini düzenleyen ikinci madde tartışmaların ana ekseninde yer alıyor.

Ezher Üniversitesi'nin merkez binasında gerçekleştirilen toplantıya, Mısır'ın eski dışişleri bakanlarından ve eski cumhurbaşkanı adayı Amr Musa, Anayasa Hazırlık Komisyonu resmi sözcüsü Vahid Abdulmecid, Mısır Vasat Partisi Başkanı Ebu A'la Mazi ve Mısır'ın Yarını Partisi Başkanı Eymen Nur katıldı.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Mısır'ın önde gelen liderleriyle, halka hizmet edecek ve toplumsal mutabakatın sağlandığı yeni anayasanın desteklenmesi için çağrıda bulundu.

Toplantıya katılan Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) milletvekili Muhammed el-Baltacı, anayasa hazırlıkları konusunda basında yer alan haberleri reddederek ''Farklı gruplar arasında anayasa konusunda bir çatışma yaşanmamakta. Bu konuda üyelik dondurma ve çekme söz konusu değildi'' dedi.

Vasat Partisi Genel Başkanı Ebu A'la Mazi, anayasada uzlaşı sağlanamaması durumunda oylama yapılacağını, ancak ikinci madde konusunda mutlaka fikir birliğine varılması gerektiğini belirtti.

Mısır'ın Yarını Partisi Genel Başkanı Eymen Nur ise ''ikinci maddeye ilişkin görüşmelerin başladığını ve uzlaşı sağlanabileceğini'' ifade etti.

Ezher Şeyhi Tayyib'in danışmanı Mahmut Azb ise ''Üzerinde anlaşmazlık bulunan birçok konuda mutabakata varıldı. Ortak uzlaşının sağlandığı bir anayasa için görüşmelere devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Azb, anayasanın ikinci maddesi konusunda fikir birliğine varılmasını önemsediklerini belirtti.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib önderliğinde Mısır'ın önde gelen alimleri bir araya gelmiş ve anayasanın oluşum sürecinde din-devlet ilişkilerini ele alan tavsiye niteliğinde bir bildiri yayınlamıştı.

-İkinci madde tartışmaları-

Mısır anayasasının, ''Devletin dini İslamdır. Resmi dili Arapça'dır. Yasamanın ana kaynağı İslam şeriatının ilkeleridir'' ifadelerinin yer aldığı ikinci maddesi 100 yıldır anayasada bulunuyor. Şimdiki hali 1971'de formüle edilmişti.

Mısır'da anayasanın ikinci maddesiyle ilgili 3 farklı görüş tartışılıyor. Bir grup maddenin aynen kalmasını savunuyor, diğer grup İslam hukuku ilkelerinin yorumlanması konusunda Ezher'in yetkili merci olarak anayasada açıkça belirtilmesini teklif ediyor. Üçüncü görüş ise dini kuralların uygulanmasının medeni hukuk alanıyla sınırlandırılmasını ve sadece İslam'ın değil diğer dinlerin hukuklarının da kaynak olarak alınmasını istiyor. Bu görüş liberallerin yanı sıra Kıpti Kilisesi tarafından da destekleniyor.

aa


Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs