En Sıcak Konular

'Suriye'de barış için her şeyi yapacağım'

26 Eylül 2012 10:31 tsi
'Suriye'de barış için her şeyi yapacağım' İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ''Suriye'de istikrar, barış ve uzlaşma yaratmak için gücüm dahilinde olan her şeyi yapacağım'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, BM Genel Kurlu'nda yapacağı son konuşma öncesinde Associated Press (AP) ajansının sorularını yanıtladı.

AP'ye yaptığı açıklamada, ''ABD'nin hakimiyetinde ve kabadayılığında'' geçen yılların ardından yeni bir dünya düzeninin oluşmasına ihtiyaç bulunduğuna inandığını belirten Ahmedinejad, ''İnşallah, yeni bir düzen bir araya gelecek ve bizi birbirimizden uzaklaştıran her şeyden kurtulacağız'' dedi.

Ahmedinejad, tercümanı aracılığıyla verdiği demeçte sözlerine şöyle devam etti:

''İmparatorlukların yolun sonuna gelmiş olduğuna yürekten inanıyorum. Dünya artık kendisine komuta eden bir imparator görmeyecek. Şimdi artık tüm dünyadaki ilkokul çocukları bile ABD hükümetinin kabadayılık üzerine kurulmuş bir uluslararası siyaset yürüttüğünü anladı''.

Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama'nın BM Genel Kurulu'nda dün yaptığı konuşmada, İran'ın nükleer silahlar edinmesine müsamaha göstermeyeceği şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin sonuçlarına tesir etmemek için bu sözlere doğrudan bir karşılık vermek istemediğini belirtti.

Ahmedinejad, ABD başkanlık seçiminin galibiyle görüşmeler yapmaya açık olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine, ''Elbette bu çeşit görüşmeleri reddetmiyorum'' dedi.
 
Suriye'deki çatışmalar

AP'ye verdiği demecinde Suriye'de süren çatışmalar konusuna da değinen Ahmedinejad, ülkede 18 aydan beri süren çatışmaların sona erdirilmesi için 10-11 ülkeden oluşacak yeni bir grup oluşturulması teklifinde bulundu.

Ahmedinejad, Ortadoğu ülkeleri ve diğer ülkelerin temsilcilerinin ''çok yakında'' ABD'nin New York kentinde bir araya geleceklerini söyledi.

Konuşmasında Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Suriye konusunda 4 üyeli bir temas grubu oluşturulacağına ilişkin bu ay içinde yaptığı açıklamaya da değinen Ahmedinejad, söz konusu temas grubunun Suriye hükümetiyle muhalefeti bir masa etrafında bir araya getirmeyi ümit ettiğini belirtti.

Ahmedinejad, ''Suriye'de istikrar, barış ve uzlaşma yaratmak için gücüm dahilinde olan her şeyi yapacağım'' dedi.

Suudi Arabistan'dan, Mursi'nin Mısır, İran, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla oluşacağını ilan ettiği temas grubuna katılmak konusunda henüz olumlu bir yanıt gelmedi.

İran'da dörder senelik iki dönem devlet başkanlığı görevini yürüten Ahmedinejad, Haziran 2013'te görevinden ayrılıyor.
 
aa



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,665 µs