En Sıcak Konular

'Türkiye ile ideallerimiz ve fikirlerimiz aynı'

26 Eylül 2012 10:27 tsi
'Türkiye ile ideallerimiz ve fikirlerimiz aynı' İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, her sene olduğu gibi bu sene de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na geldiği New York’ta şov yaptı, Türkiye ile aynı ‘ideal ve düşünceleri’ paylaştıklarını dile getirdi.

New York’a gelir gelmez Genel Kurul öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Ahmedinecad; CNN ve Washington Post’a verdiği röportajlar ve üst düzey bir toplantıda yaptığı konuşmayla yine gündem yarattı. Washington Post gazetesinden David Ignatius’a konuşan İran Cumhurbaşkanı gelen bir soru üzerine Türkiye ile ilişkilerine değindi. İran ve Türkiye arasında, Suriye konusundaki gerilim olup olmadığının sorulması üzerine Ahmedinecad, İran’la aynı “düşünce ve idealleri paylaşan” bir ‘ortak’ olarak tanımladığı Türkiye ile ilişkilerinin ‘çok iyi’ olduğunu ve “gelip geçici olaylardan” etkilenmeyeceğini söyledi.

Salon yine boşaldı
Ahmedinecad, gazetecilere verdiği demeçte de nükleer çalışmalarının ‘barışçıl’ olduğunu yineledi. Pazar günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mon’un ‘tahrik edici demeçlerden’ kaçınması yönündeki uyarısının aksine Ahmedinecad sert açıklamalarda bulundu. İran Cumhurbaşkanı, “Zionist tehditleri ciddiye almıyoruz. Kendimizi savunmaya hazırız” dedi. Ahmedinecad, İsrail’in Batı’nın desteği ile son 60-70 yıldır ‘işgal ettiği topraklarla’ Ortadoğu tarihinde kökleri olmadığını söyledi. Suriye konusunda Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesini destekleyip desteklemediği sorusunu yanıtsız bırakırken rejime silah sağladıkları iddialarını yalanladı. Dün de üst düzey bir BM toplantısına katılan Ahmedinecad söz aldığında, her sene olduğu gibi yine yaklaşık 100 ülkenin temsilcisi salonu terk etti.

Eşcinselik kapitalizmin işi
Ahmedinecad CNN’e yaptığı açıklamalarda ise gündelik konulara değindi. İran Cumhurbaşkanı CNN’e verdiği demeçte Avrupa’nın da gündeminde yer alan eşcinsel beraberlikler hakkında konuştu. Eşcinselliği ‘çok çirkin bir davranış’ olarak niteleyen Ahmedinecad konuşmasına şöyle devam etti: “Eşcinselliğe destek ‘hard-core kapitalizm’ fikrinde vardır ve bu insani değerlerin değil sadece sermayenin büyümesini destekler.” Eşcinselliğin doğuştan varolmadığını iddia eden Ahmedinecad üç çocuğundan birinin eşcinsel olması durumunda ne yapacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Ahmedinecad, çocuklarının bir Yahudi ile birlikte olursa ne yapacağı sorusuna ise, “Bu Yahudi kadın ya da adamın kim olduğunu görmem gerek. Böyle sorunlarımız yok” cevabını verdi.

Obama: Zaman sınırlı
Ahmedinecad’ın bu açıklamaları sonrasında ABD Başkanı Barack Obama “nükleer silaha sahip bir İran’ın asla kabul edilemeyeceğini”, sorunu diplomasi ile çözmeye çalışacaklarını ama bunu yapacak zamanın sınırsız olmadığını söyledi. Ahmedinecad’ın yalanlamalarına karşın Obama İran’ı “Şam’daki diktatörü desteklemekle” itham etti. Obama konuşmasında, Esad rejiminin son bulması gerektiğini de vurguladı.

Bu haber 911 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs