En Sıcak Konular

'Öcalan avukatlarıyla görüşmek istemiyor'

26 Eylül 2012 08:42 tsi
'Öcalan avukatlarıyla görüşmek istemiyor' PKK ile İmralı arasında çatışma yaşandığına yönelik iddialar büyürken Adalet Bakanı Sadullah Ergin'den ilginç bir açıklama geldi.

Ergin, Abdullah Öcalan’ın avukatları ile kendi isteği doğrultusunda görüşmediğini söyledi.
 
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, terörist başı Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüşmediğini söyledi. NTV’ye konuşan Ergin önemli açıklamalarda bulundu. Ergin, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüştürülmediğine ilişkin bir soru üzerine “Abdullah Öcalan’ın görüşmeyi kendisinin istememesi de söz konusudur. Ama ailesiyle görüşmediği bilgisi doğru değil. Ailesiyle zaman zaman görüşüyor. Ancak avukatlarıyla görüşmüyor. Ya da resmi görevliler görüşmüyor” dedi. Öcalan, son olarak ağabeyiMehmet Öcalan ile geçtiğimiz yıl ekim ayında görüşmüştü. Avukatlarıyla ise en son 27 Temmuz 2011'de bir araya geldi.
 
OSLO TARTIŞMALARI İÇİMİ KANATIYOR

Muhalefetin Oslo görüşmelerine yönelik eleştirilerine temas eden Ergin, terör sorununun yıkıcı ve tahripkar bir sorun olduğunu dile getirdi. Ergin, “Oslo tartışmaları benim içimi kanatıyor” ifadesini kullandı. Konunun doğru bir zeminde tartışılması gerektiğine işaret eden Ergin, “Bu sorunun tartışılmasında tüm tarafların, siyasetçilerin, medya mensuplarının, STK temsilcilerinin ‘Benim düşüncem, sözüm var’ diyen herkesin bu konu üzerinde siyaset ve demagoji yapmadan, konuyu birtakım süfli tartışmaların konusu haline getirmeden, doğru zeminde konuşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
ELEŞTİRİLER ÇÖZÜME KATKI SUNMUYOR

Bakan Ergin, “Şimdi bu eleştiriyi getiren siyasi parti sözcüsü Oslo sürecine ilişkin eleştirilerini ekranlardan yaparken, aynı anda aynı partinin diğer milletvekilleri ‘Habur sürecinde hangi hatalar yapılmıştı’ deyip gazetecilerle, liberal aydınlarla görüşmeler yapıyorlardı. Bu sorunun farklı şekilde çözümlenebilmesi için ‘ne yapabiliriz’ arayışı içindeydiler” ifadelerini kullandı. Muhalefetin eleştirilerini sadece siyaset olsun diye yapılmış eleştiriler olarak değerlendiren Bakan Ergin, çözüme bir katkı sunmadığını dile getirdi. “Sadece kısır bir çekişmenin tarafı oluyoruz farkında olmadan” değerlendirmesinde bulunarak herkesi sağduyuyla hareket etmeye davet etti.
 
DEVLET ELİNDEKİ ENSTRÜMANLARI KULLANIR
 
“Bir devlet, karşı karşıya olduğu bir sorunu çözmek için elindeki enstrümanların hepsini kullanır. Alanda vatandaşımızın can vemal emniyetini sağlamak için güvenlik güçlerimiz ihtiyaç duyulan her türlü tedbiri alır, çalışmayı ve operasyonu yaparlar. Ama diğer taraftan da bu problemi orta ve uzun vadede kalıcı olarak çözmek için siyaset kurumu, devletin istihbarat birimleri de gerekli gördükleri çalışmaları da yaparlar. Bütün bunlar o ülkeninomilletin geleceği ve selameti için çalışmalardır. Bu çalışmaların bu tür polemiklere kurban edilmemesi gerektiğini söylüyorum.”
 
Gerekli adımları atmak bir görevdir
 
Öcalan’ın çözüm sürecine katılıp katılamayacağı şeklindeki soruyu cevaplayan Bakan Ergin “Ben ayrım yapmıyorum. Bu sorunu çözecek, tüm enstrümanlar vardır. Değişen şartlara göre gelişen ortama göre bu enstrümanlardan hangisinin kullanılabileceğine istihbarat birimlerimiz, siyaset kurumu, güvenlik bürokrasimiz oturup karar verirler. Hangi enstrümanı kullanacaklarını kararlaştırırlarsa onu da kullanırlar. Bunu yapmamaları eksikliktir. Bunu yapmak bir görevdir. Bu ülkeyi, bu milleti bu illetten kurtarabilmek için gerekli gördüğünüz adımları atmak bir görevdir” dedi.
 
Asrın Hukuk Bürosu’nun iddiası: Doğru değil
 
Avukat Rezan Sarıca: Kendisi bizimle görüşmek istiyor ancak nedense görüştürülmüyor. Avukatlar en son 27 Temmuz 2011'de Öcalan'la görüştü. 14 aydır hiçbirimiz kendisiyle görüşemiyor. Her hafta görüşme talebinde bulunuyoruz. Aldığımız olumsuz cevaplarda gerekçe olarak 'gemi bozuk olduğu için görüşme gerçekleştirilemez' şeklinde oluyor. Yani görüştürülmememizin nedeni bu meşhur gemi. Bunların doğru olmadığını düşünüyoruz. Bilinçli olarak yapılan bir görüştürmeme. İç hukukta yollar tükendiği için durumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdık. Ailenin de en son 10 Ekim 2011'de Öcalan'la görüştüğünü biliyoruz. Aileye ulaşamadığımız için görüşmelerin devam edip etmediğini öğrenemedik. Nitekim bunu öğrenmek için aileye ulaşmaya çalıştık ancak köye gittikleri için bu mümkün olmadı. Gerekli adımları atmak bir görevdir.
 
bugün

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,139 µs