En Sıcak Konular

'Kriz artık Suriye'yle sınırlı olmaktan çıktı'

25 Eylül 2012 19:26 tsi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, uluslararası topluma, Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Ban, ''Kriz artık Suriye'yle sınırlı olmaktan çıktı, küresel yansımaları olan bölgesel bir facia haline geldi'' dedi.

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun temsil ettiği BM 67'inci Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını yapan Ban, Suriye'deki vaziyetin gün geçtikçe daha kötüleştiğine değinerek, şunları kaydetti:

''Kriz artık Suriye'yle sınırlı olmaktan çıktı, küresel yansımaları olan bir bölgesel facia haline geldi. Bu durum, uluslararası barışa ve güvenliğe karşı ciddi ve giderek artan, BM Güvenlik Konseyi'nin adım atmasını gerektiren bir tehdit. Uluslararası topluma, özellikle de BM Güvenlik Konseyi'nin üyeleri ve bölgedeki ülkelere, (BM ve Arap Birliği'nin Özel Temsilcisi) El Lahdar El İbrahimi'nin çabalarına sağlam ve somut destek vermeye çağırıyorum''.

Suriye'de şiddete ve her iki tarafa silah akışına son vermeleri ve Suriyelilerin öncülüğündeki bir geçiş sürecini mümkün olan en erken zamanda hayata geçirmeleri gerektiğini ifade eden Ban, Suriye'de ve ötesinde insani ihtiyaçların artmakta olduğunu dile getirdi.

-''Uluslararası toplum şiddeti görmezden gelmemeli''-

Ban, ''Uluslararası camia, şiddetin kontrolden çıktığı bir sırada bunu görmezden gelmemeli. Acımasız insan hakları ihlalleri, ağırlıklı olarak rejim tarafından, ama aynı zamanda da muhalif gruplarca işlenmeye devam ediyor. Bugün bizim neslimizin görevi, Suriye'de ve diğer yerlerde uluslararası suçların cezasız kalmasına son vermek'' diye konuştu.

Ban, konuşmasının başında da, dünyanın bugün içinde bulunduğu vaziyete işaret ederek, ''Bu yıl, insanlık ailesi olarak gidişatımız hakkında alarm zillerini çalmak için buradayım'' dedi. Ban, dünya genelinde ''geniş boyutta güvensizlik, adaletsizlik, eşitsizlik ve hoşgörüsüzlüklerin'' varlığına dair kaygılarını dile getirdi.



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs