En Sıcak Konular

Türkiye Irak'ta kilit öneme sahip

25 Eylül 2012 17:37 tsi
Türkiye Irak'ta kilit öneme sahip Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) düzenlediği panelde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Irak merkezi hükümeti arasındaki sorunlar ve ilişkilerin geleceği ele alındı.

SETA'da düzenlenen ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı'nın yönettiği "Varolma Mücadelesi ve Bağımsızlık Arasında Irak Kürdistanının Geleceği" başlıklı panele konuşmacı olarak, İngiltere'deki Kings College'dan William Park, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ve enerji politikaları uzmanı Şıvan Zulal katıldı.

-"Suriye'de Kürt kimliğini Baas şekillendirdi"-

Park, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile Türkiye arasında son dönemde gözle görülür bir yakınlaşma yaşandığına dikkati çekti. Enerji kaynakları meselesinin bu ilişkinin sadece bir boyutunu oluşturduğunu belirten Park, taraflar arasındaki uyumda mezhepsel kimliğin de etkili olduğunu savundu.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Park, bu ülkedeki Kürt kimliğinin Baas rejimi tarafından şekillendirildiğini ve Türkiye'yi rahatsız edecek bir doğrultuda teşvik edildiğini, Türkiye'nin Suriye'de olası bir otonom Kürt bölgesinin varlığından oldukça rahatsız olacağı görüşünü dile getirdi.

Park, Kürt meselesinin bölgesel nitelikli bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu sorunun stratejilerle ya da planlarla çözümlenemeyeceğini, durumun bir kaos niteliğini aldığını savundu.

-"Maliki sert bir merkezileştirme politikası izliyor"

Burak Bilgehan Özpek ise Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin "sert bir merkezileştirme politikası izlediğini" ve attığı her adımın kuzeydeki Kürt yönetiminin geleceğine etki ettiğine işaret etti.

Gerek siyasi gerek hukuki boyutlarıyla IKBY'nin statüsünün uluslararası alanda tartışılmaya devam ettiğini kaydeden Özpek, kendisinin Kürt yönetiminin durumunu "De Facto" devlet olarak tanımladığını söyledi.

Özpek, Irak'ta merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasındaki anlaşmazlığın geleceğine ilişkin akademik tartışmalarda üç seçeneğin ön plana çıktığını aktararak, bunları, "barış içinde ayrılma, barış içinde yaşama ve sivil çatışma" olarak ifade etti.

-"Irak'ta Türkiye kilit öneme sahip"-

Siyasi analist ve enerji uzmanı Şıvan Zulal da, Türkiye'nin ve Türk müteşebbislerin Kuzey Irak'taki ekonomik potansiyeli etkin biçimde değerlendirdiğini ifade etti.

Bağdat yönetiminin ülkenin kuzeyindeki doğal kaynakları da sıkı bir merkeziyetçilikle kontrol etmeye çalıştığına değinen Zulal, Türkiye'nin Irak'ta Kürt yönetimi ile merkezi yönetim arasındaki gerginlikte kilit ülke olduğunu savundu. Zulal, "Kürtler merkezi yönetime karşı ancak enerji gelirleriyle ayakta durabilir ve bu kaynakları ancak Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırabilir" görüşünü dile getirdi. Zulal, bir soru üzerine de, "Kürt bölgesi ile Türkiye'nin konfederatif bir yapı içinde bir araya gelebileceğini ve bunun çok başarılı bir girişim olabileceği" iddia etti.



Bu haber 901 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs