En Sıcak Konular

Kore'de Türk askerinin insanlık dersi

25 Eylül 2012 14:13 tsi
Türk milletinin bıraktığı unutulmaz iz Başkent Seul'e 70 kilometre uzaklıktaki Suwon Kenti'nde gün yüzüne çıktı.

KORE Savaşı'na katılmak için 1950 yılının Ekim ayında bu ülkeye giden 1'inci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin verdiği insanlık dersi, başkent Seul'e 70 kilometre uzaklıktaki Suwon Kenti'nde gün yüzüne çıktı. Astsubay Dinçtürk ve askerlerinin, inşa edip Ankara adını verdikleri ilkokulda ve yetimhanede, anne ya da babalarını yitiren çocuklara sahip çıkarak 4 yıl boyunca eğitim verdiği, yiyecek ve içeceklerini temin ettiği, bakımlarını yaptığı belirlendi. Ankara İlkokulu'nda eğitim gören ve Türk askerine minnet duyduklarını belirten 70 yaşındaki Yoon Yeo Yeon ile 71 yaşındaki Lee Young, o günleri gözleri yaşararak anlattı.

Suwon'un Guwansoung Mahallesi'ndeki Ankara İlkokulu'nda eğitim gören ve halen aynı mahallede çocuklarıyla oturan Yoon Yeo Yeon ile Lee Young, o yıllarda Türk askerleriyle çekilen toplu sınıf fotoğraflarını ve o yıllara ait anılarına DHA muhabiriyle paylaştı.

Türk askerlerinin sevgisini ölene dek yüreğinde taşıyacağını belirten Yoon Yeo Yeon, "Türk askerleri o günlerde bize verdikleri eğitimin yanında hem annelik hem babalık yaptı. Bizim özgürlüğümüz için savaşan diğer Türk askerlerinin yiyecekleri, içecekleriyle beslendik. Hüseyin Dinçtürk ve askerleri annesiz ve babasız olduğumuzu unutturdu" dedi.

Gözyaşları arasında zaman zaman Türkçe konuşmaya çalışan Lee Young, "O zaman, 14 yaşından 70 yaşında kadar eli silah tutan herkes savaşta olduğu için, anne ve babalarını kaybedip kimsesiz kalan bizlere Türk askerleri sahip çıktı. Hüseyin Dinçtürk ve askerleri bizlerin ailesiydi. Yaklaşık 640 çocuktuk. Dört yıl boyunca bizleri hiç yalnız bırakmadılar. Onlar hep yaşamımızın birer parçaları oldu. Halen aynı mahallede yaşadığımız arkadaşlarımızla, onları ve bize yaptıklarını unutmak mümkün değil" diye konuştu.

Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Suwon Belediyesi tarafından Ankara İlkokulu'nun bahçesine, üzerinde, 'Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı' başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve öksüz çocuklar için yaptıklarının yazılı olduğu bir kitabe konuldu. 

Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs