En Sıcak Konular

Almanya'da bankaların ipliği pazara çıktı

25 Eylül 2012 13:45 tsi
Alman Tüketiciyi Koruma Merkezleri Birliği (VZBV) 'Bankaların ve Finans Kuruluşlarının Kara Kitabı' adıyla yayınladığı araştırmada finans sektörünün tüketicileri nasıl oyuna getirdiğini birbirinden çarpıcı örneklerle gözler önüne serdi.

Kitapta yer alan örneklerden birinde "Europa Versicherung" adlı sigorta şirketinin bu yılın başında müşterilerine "uygun fonların" bir araya getirildiği bir paket üzerinden yüzde 6 ila 12 arasında değişen "sıra dışı faiz oranları" vaat ettiği, ancak işin aslını sözleşmelerde küçük harflerle basılan açıklamalar kısmına gizlediğine dikkat çekildi. Sözleşmelerin gözlükle dahi okunması zor olan "açıklamalar" kısmına göz atıldığında faizlerde son otuz yılın esas alındığı görüldü. Ancak faizlerin ortalama yüzde 9,3 seviyesinde seyrettiği seksenli ve doksanlı yılların aksine, bugün bireysel yatırımcılar en fazla yüzde 2 ila 3 arasında kar payıyla yetinmek zorunda kalıyor.

Başka bir örnekte ise Sparkasse şubelerinden birinde hesabı olan bir müşterinin kendisi için yapılan fon yatırımları hakkında bilgi almak istediğinde yaşadıklarına yer verildi. Müşteri yatırım sepetinde yer alan fonların provizyonu aşırı yüksek olanlar arasından mı tercih edildiğini öğrenmek istemesine rağmen, banka bilgi vermeyi reddetti. Bunun üzerine mahkemenin yolunu tutan müşteri, hakimler tarafından haklı bulundu.

HAKSIZ İŞLEM MASRAFLARI YARGIDAN DÖNMÜŞTÜ

Bilindiği üzere kısa süre öncesine kadar birçok banka, kredi hesabı olan müşterilerinden geri ödemeleri tahsil ederken ve yıllık ekstreler için işlem masrafı tahsil ediyordu. Ancak kara kitapta da dikkat çekildiği üzere, Federal Yargıtay 7 Haziran 2011 tarihinde verdiği kararla birlikte bankaların bu işlemleri zaten yapmak zorunda olduğuna işaret ederek, kesilen ücretlerin haksız olduğuna hükmetti.

Bankaların kara kitabında yer alan başka bir örnekte ise Deutsche Bank'ın bir yatırım danışmanının "muhafazakar ve sıkıcı" türden yatırım yapmak isteyen müşteriye nasıl "karmaşık ve usule aykırı yatırım araçları" tavsiye ettiği gösterildi. Müşterinin bu ürünlerden zarar etmesi üzerine, taraflar zararın tazmin edilmesini sağlayacak bir rakam üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak bankanın bu tazminattan stopaj vergisi kesmek istemesi üzerine müşteri hukuki kanalları zorladı. Hakimlerin haklı bulduğu müşteri yatırdığı sermayenin tamamını geri almayı başardı.

"ÜCRETSİZ HESAP" HER ZAMAN ÜCRETSİZ ANLAMINA GELMİYOR

Postbank zinciri bu yılın mart ayında "ücretsiz ciro hesabı" sloganıyla bir reklam kampanyası başlatmış ve bunun yanında kredi kartı verme vaadinde bulunmuştu. Ancak "ücretsiz" derken neyin kastedildiği kısa süre sonra ortaya çıkmış ve bu hesap türünün ancak ayda bin euro tutarında para girişi olması halinde ücretsiz olduğu anlaşılmıştı. Verilen ilanların küçük harflerle basılan kısmında bu meblağın temin edilememesi halinde müşterilerden ayda 5,90 euro işlem masrafı kesileceği belirtiliyordu.

Aynı açıklamada ayrıca maaşı yeterliyken ücretsiz hesap açtıran müşterilerden daha sonra işsiz kalmaları ya da ayda bin euronun altına düşmeleri halinde yıllık 70,80 Euro işlem masrafı alınacağı belirtiliyordu.

MÜŞTERİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

Banka, tasarruf kasası ya da yatırım ajansı olması fark etmeksizin, yatırım hedefleri hakkında yapılacak her görüşmenin aslında müşteriye ürün satmak için yapıldığını unutmamak gerekiyor.

Yatırım görüşmesi sırasında üzerinizde baskı kurulmasına izin vermeyin. Yapılan teklifi sakin kafayla evde bir kez daha inceleyin.

Alacağınız kâr payını mutlaka sorun ve muhtemel riskler hakkında bilgi almayı ihmal etmeyin.

Size sunulan sözleşmede yer alan maddeleri tamamen anlamadan kesinlikle imza atmayın. (CİHAN) 

Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    34,980 µs