En Sıcak Konular

Özdalga: Deniz Baykal vicdanen rahat mı?

25 Eylül 2012 12:39 tsi
AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Balyoz davasının ağır hapis cezalarını değerlendirdi. Özdalga, yüksek devlet görevi yapmış insanların 20 yıla varan ağır hapis cezalarına mahkum edilmesinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, Balyoz davasının ağır hapis cezaları karşısında yıllar boyu askerleri siyasete müdahale etmeye teşvik eden, hatta açıkça kışkırtan başta siyasetçiler olmak üzere herkesi vicdan muhasebesi yapmaya davet ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'askerler müdahale etsin' diye sürekli davetiye çıkaran Sayın Deniz Baykal acaba vicdanen rahat mı?" dedi.   

"YÜKSEK DEVLET GÖREVİ YAPMIŞ İNSANLAR İÇİN ÜZÜNTÜ VERİCİ"

Özdalga, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Balyoz davası kararlarını değerlendirdi. Çoğu ileri yaşlarda ve yüksek devlet görevi yapmış insanların 20 yıla varan ağır hapis cezalarına mahkum edilmesinin üzüntü verici bir durum olduğunu ifade eden Özdalga, ailelerinin ve yakınlarını derin acılarını insani duygularla paylaştığını söyledi.

Özdalga, 30 yılı aşkın bir süredir aktif siyasetin içinde yer alan bir sosyal demokrat olarak askerlerin siyasete karışmaması ve müdahale etmemesi gerektiğini yıllarca tekrar edip durduğunu vurgulayarak, bunu demokrasinin ve ordunun esenliği için yaptığını söyledi.

Daha önce üyesi olduğu merkez sol partideki arkadaşlarının ve çevresindeki insanların kendisine adeta 'başka gezegenden gelmiş bir yaratık' gibi baktıklarını ifade eden Özdalga, şunları kaydetti: "Askerler siyasete karışmasın diye haykırıp duranların sesine keşke biraz daha fazla kulak verilebilseydi. Bu noktada Balyoz davasının ağır hapis cezaları karşısında yıllar boyu askerleri siyasete müdahale etmeye teşvik eden, hatta açıkça kışkırtan başta siyasetçiler olmak üzere herkesi vicdan muhasebesi yapmaya davet ediyorum. Onların bir kısmı hala aktif siyasetini içinde.  

Mesela 28 Şubat müdahalesine 'sivil toplum örgütü gibi çalıştılar' diye övgüler düzen, genel başkan yardımcısını askerleri kışkırtmak için karargaha gönderen, 5 yıl önce yaptığımız cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 'askerler müdahale etsin' diye sürekli davetiye çıkaran Sayın Deniz Baykal acaba vicdanen rahat mı? Yoksa sorumluluğu yine başkalarına mı atacak?"


"YARGITAY TİTİZ VE EVRENSEL HUKUK KURALLARINA UYGUN İNCELEME YAPMALI"

Özdalga, Balyoz kararlarının şimdi Yargıtay tarafından titiz ve evrensel hukuk kurallarına uygun bir inceleme tabi tutulması gerektiğini belirterek, "Ceza alan sanıkların büyük çoğunluğunun darbe planının yapıldığı seminere katılmadığı ve sadece görevlendirme listelerine kendi bilgileri olmadan adları yazıldığı için mahkum edildikleri iddiası üzerinde ciddiyetle durulmalı" dedi.  

Mahkumiyet kararı için sanığın darbe planlaması ve hazırlığı içinde iradi bir fiille yer aldığının delillerle ortaya konulmasının şart olduğunu belirten Özdalga, bunun mahkemelere düşen bir görev olduğunu ve her sanık için ayrı ayrı yerine getirilmesi gerektiğini söyledi. Özdalga, şöyle devam etti: "Darbe planlamasında karar verici ve yönlendirici konumda bulunanlarla, emir zinciri içinde yardımcı görev yapan sivil veya asker kişiler arasında net bir ayrım yapılmalı. Bir başka ifadeyle olayda asli sorumluluk taşıyanlarla tali sorumluluk taşıyanlar hükümde de bariz şekilde farklı tutulmalı." Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Özdalga, tanıkları dinlenmediği, delillerin dikkate alınmadığı yönünde yargılama süreciyle ilgili halen devam eden tartışmaların hatırlatılması üzerine, "Bundan sonraki aşamalardan biri Yargıtay aşaması ki son olmayabilir. Açıklamamadaki hukuklar daha sonraki süreçlerde daha titiz ele alınmalı diye düşünüyorum" dedi.  

Cezaları yüksek bulup bulmadığına ilişkin soruya ise Özdalga, "Cezalar hakkında yıl olarak takdirde bulunmam benim görevim değil, o yargının görevi. O değerlendirme ait olduğu yerlerde yapılıyor ve yapılacak" karşılığını verdi.



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs