En Sıcak Konular

Altında kritik seviye aşılacak mı?

25 Eylül 2012 12:03 tsi
Yeni haftaya başlarken, Çin tarafındaki büyüme endişelerinin kötü gelen veriler ile tekrar gündeme geldiğini izliyor, bu durumun da piyasalarda tedirginliği arttırdığını görüyorduk.

Ünsal Ban / İnternet haber
unsal.ban@ekofinans.com
 Olumsuz görüşlerin güç kazanmasıyla artan satış baskısı Asya borsalarındaki kayıpların derinleşmesine neden olurken, Avrupalı tarafında da borç krizi konusunda anlaşma sağlanamayacağı beklentisinin güçlendiği karşımıza çıkıyordu.

Geride bıraktığımız hafta içinde gerçekleşen Avrupa liderler toplantısında borç krizinin çözümüne yönelik çeşitli adımların atılmasına rağmen karar birliğinin sağlanamamış olması, beklentilerin olumsuz yönde ağırlık kazanmasına neden oluyor, durum karşısında yatırımcıların risk alma isteği de azalıyordu. Bu doğrultuda güne başlangıç yapılan Avrupa borsalarında yüzde 0,50 seviyelerinde geri çekilmeler yaşanırken, Almanya ve Fransa arasındaki Avrupa bankacılık sistemi tartışmalarının sürdüğü gözleniyordu.

Gün içinde açıklanan ve beklentilerin altında kalan Almanya IFO verileri sonrasında Avrupa borsalarındaki satışlar ağırlık kazansa da, günün ikinci yarısında gündemin yoğun olmaması nedeniyle yatay bir seyir izlendiğini ve kapanışların yüzde 0,50 – 0,90 seviyelerinde ekside gerçekleştiğini görüyorduk. Gözlerin İspanya’nın yardım konusunda alacağı kararlara çevrildiği Avrupa’da, önümüzdeki süreçte borç krizine ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecektir.  

Asya ve Avrupa kaynaklı tedirginliğin etkisi ile aşağı yönlü açılışların yapıldığı ABD borsalarında, satışlar sınırlı seviyede kalsa da, gün içinde yüzde 0,30 – 0,50 seviyelerinde kayıpların yaşandığı gözleniyordu. Gündemin yoğun olmaması ABD tarafında durgun bir gün geçirilmesine neden olurken, İspanya’nın alacağı yardım talebi kararının da büyük bir merakla beklendiği karşımıza çıkıyordu.

Yaşanan sert yükselişler sonrasında bir süre daha yatay hareket etmesini öngördüğümüz ABD borsalarında ufak çaplı kayıplar yaşanması beklense de, önemli destek seviyelerinin korunacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda, Asya ve Avrupa’daki gelişmeler borsalar üzerinde etkili olacağı gibi, ABD ekonomisinin gidişatına yönelik açıklanacak veriler de yakından takip edilecektir.

Çin kaynaklı ekonomik endişelerin neden olduğu olumsuz havanın etkisiyle güne aşağı yönlü başlanan IMKB’de, satışların sınırlı seviyede kalmasıyla 67400 – 67600 kanalında yatay bir seyir izleniyor ve seans kapanışı 67573 puandan yapılıyordu. Öte yandan ikinci seansa geldiğimizde, Avrupa borç krizine yönelik tedirginliğin artmasıyla satışların ağırlık kazandığını ve 67000 bölgesine doğru geri çekilme yaşandığını görüyorduk. Aşağı yönlü hareketin güçlendiği endekste günlük kapanış 67207 puandan gerçekleşirken, önemli destek seviyelerinin korunduğu karşımıza çıkıyordu.

Dün yaşanan geri çekilme sonrasında bugüne tepki alımları ile başlamasını beklediğimiz endekste, 67400, 67600 ve 68000 seviyeleri takip edeceğimiz dirençlerken, 67000/66900, 66000 ve 66300 seviyeleri de izleyeceğimiz destekler olacaktır.

Yeni haftaya, Avrupa kaynaklı endişelerin etkisi altında başlayan Euro/Dolar paritesinde hakim olan geri çekilme ile 1,31’lerden 1,29 seviyesine geliniyor ve günlük kapanış 1,2910’dan yapılıyordu. Paritede gözlenen geri çekilme, Dolar/TL kurunun değeri üzerinde yukarı yönlü baskı yaratsa da, kur tarafında yaşanan yükseliş sınırlı seviyede kalıyor ve gün içinde 1,7940 – 1,8055 fiyat aralığında hareket edildiği gözleniyordu.

Geride bırakılan günün ardından kapanışın 1,7986‘dan yapıldığı kurda, yatay seyrin bir süre daha devam edeceğini öngörüyor, bu kapsamda da 1,79 – 1,81 kanalının geçerliliğini koruyacağını düşünüyoruz.

Parasal genişleme haberleri ile yükselen altında geçtiğimiz hafta, önemli bir direnç seviyesi olan 1780 doların üzerine çıkılsa da, gelen kar satışları sonrasında kapanış 1770’li rakamlardan gerçekleşiyordu. Yeni haftaya başlarken de, satışların ağırlıkta olduğunu gördüğümüz altında,  1755 bölgesinden gelen tepki alımları ile yön tekrar yukarı çevriliyor ve günlük kapanış 1767 dolardan gerçekleşiyordu.

Dalgalı seyrin bugün de devam etmesini beklediğimiz altında, geri çekilme yaşanması durumunda karşımıza yine güçlü bir destek seviyesi olan 1755 çıkacaktır. Öte yandan yukarı tarafta ise, karşımızdaki en büyük engelin 1780 direnci olduğunu görüyoruz. Öyle ki, 1780’nin üzerindeki kapanışlar, altın ons fiyatını 1800’lü seviyelere taşıyacağı gibi 1780 bölgesindeki kar satışlarının karşılanamaması durumunda 1755 – 1780 kanalındaki dalgalanmalar devam edecektir. 

Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs