En Sıcak Konular

Ergenekon'da sona yaklaşılıyor

25 Eylül 2012 10:08 tsi
Ergenekon'da sona yaklaşılıyor "MİT eski müsteşarı Şenkal Atasagun’un mahkemeye vereceği ifadeye göre Ergenekon davasının seyri, tıpkı Özkök ifadesiyle olduğu gibi değişebilir."

Balyoz davasındaki kararın yankıları devam ediyorken İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün yeni tanık ifadesi vermesi için yeni davetler çıkardığı haberi geldi.

Tanık olarak davet edilenler arasında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) iki eski müsteşarı da bulunuyor. Bu da bir ilk olacak. Hâlihazırdaki müsteşar Hakan Fidan’ın savcılıkça ifadesinin alınmak istemesi bu yıl içinde büyük tartışmalara neden olmuş, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın duruma müdahale etmesiyle yasa değiştirilerek MİT’in eski ve yeni mensuplarının soruşturulması başbakanın iznine bağlanmıştı. Nitekim geçenlerde Başbakan, eski bir MİT mensubunun bir asayiş suçu zannıyla sorgulanmasına izin vermişti. Ancak bu durumda Mahkemenin talebi tanık ifadesi yönünde olduğu için durumun farklı olduğu dün Başbakanlık kaynaklarınca ifade edildi.

Ergenekon Mahkemesi’nin 2-3 Ağustos günlerinde eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ü de tanık olarak dinlediği göz önüne alınırsa, giderek kilit nitelikteki tanıkların dinlenmeye başladığı sonucuna ulaşılabilir. Bu durum, Balyoz ardından Ergenekon davasında da karar aşamasına yaklaşıldığı izlenimi veriyor.

Bunu izlenimi destekleyen başka unsurlar da var. MİT eski müsteşarlarının dönemleri bunlar arasında. Teoman Koman 1988-92 arasında MİT Müsteşarlığı, 1994-96 arasında da Jandarma Genel Komutanlığı yaptı. Bu yıl içinde 28 Şubat soruşturması nedeniyle tutuklanan Koman daha sonra tahliye edildi.

Şenkal Atasagun ise 1998’de MİT’in kendi içinden yetişen ilk sivil Müsteşar olarak görevi devraldı ve 2005’e dek sürdürdü. Ergenekon iddianamesinin 2008’de yayınlanmasıyla, MİT’in Mahkemeye yazdığı bir mektup ve mektupta MİT’in 2002’den bu yana devlet içinde örgütlenmiş ‘Ergenekon’ isimli örgütümsü yapılardan bilgisi olduğu anlaşıldı. Ancak Atasagun bu bilgiyi devletin diğer kademeleriyle paylaşmak için bir yıl bir hafta beklemişti. (Radikal, 14 Eylül 2008) Bu arada Bülent Ecevit başkanlığındaki koalisyon hükümeti seçimi kaybetmiş, AK Parti iktidarı almış, (Özkök’ün ifadesine göre) Genelkurmay’da ‘muhtıra’ sözleri konuşulup bastırılmış, Irak tezkeresi reddedilmiş, Tayyip Erdoğan başbakanlığı Abdullah Gül’den devralmıştı. Dolayısıyla Atasagun’un mahkemeye vereceği ifadeye göre Ergenekon davasının seyri, tıpkı Özkök ifadesiyle olduğu gibi değişebilir.

Murat Yetkin / Radikal (İlgili kısım)



Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,666 µs