En Sıcak Konular

Kuzu: 'Balyoz'cular eski TCK'ya göre idamlık'

25 Eylül 2012 09:54 tsi
AK Partili Burhan Kuzu, 'Balyoz' davasında verilen cezalarda denge olduğunu savundu ve ekledi: Yaptıkları eski TCK'ya göre idamlık...

Balyoz Davası'nda verilen cezalardan dolayı yapılan 'Bu kararlar siyasi, arkasında hükümet var' eleştirileri iktidar kanadını rahatsız etti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Hükümetin kalkıp da 'Balyoz'u özel takip edin, cezalar yağdırın' dediği yok. Bu kararın AK Parti'yle ilgisi olduğu iddiaları doğru değil" dedi.

Kuzu, çarpıcı bir ifadede de bulunarak, "Sanıklarının yaptıkları suç, eski yasaya göre idamdır. Ama burada isnat edilen suç, darbeye teşebbüstür. Bu yüzden 20 yıl ağır hapis cezası verilmesi normaldir' diye konuştu.


Akşam gazetesinden Ali Ekber Ertürk'ün 'Balyoz Planı' davasına ilişkin sorularını yanıtlayan Kuzu'nun açıklamaları şöyle:

"CEZALAR AĞIR DEĞİL"
"Yargı süreci devam ediyor. Bunu beklemekte fayda var. Burada somut bir olay ve dosyalar var. Bu nedenle bunları ayrı ayrı görmek, incelemek lazımdır. Suça baktığımız zaman, isnat edilen suça göre verilen cezaları ağır bulmuyorum. Burada önemli olan, isnat edilen suçtur ve isnat edilen suç da 'darbe', 'darbeye teşebbüs'tür. Bunlar, eski yasalara göre idamı gerektiren suç türleridir. Yeni düzenlemede karşılığı ise ağırlaştırılmış müebbettir.

"CEZALAR DENGELİ"
Burada 'darbeye teşebbüs' isnadı var. Bu yüzden verilen cezalarda denge gözetilmiş gibi görünüyor. Biz olaya genel prensipler çerçevesinde bakarız. Tek tek şahısların dosyasını görmek lazım. Ne kadar doğruluk payı var ne kadar yok, ancak bunlar tek tek ele alınınca ortaya çıkabilir. O dosyalara bakmadan kararlar hakkında kanaatte bulunmayı doğru bulmuyorum.

"ASIL MAĞDUR HÜKÜMET"
Bu davanın asıl mağduru hükümettir. Çünkü ortada, 'hükümete karşı bir darbe teşebbüsü' iddiası var. Hükümet de elbette kendisine yönelik böyle bir iddianın soruşturulmasını bekler. Hükümet 'evet yargılansın' demiştir, ama kararı mahkeme verdi. Hükümetin kalkıp da, 'bu davayı özel olarak takip edin, onlara cezalar verin' dediği yok. Bu nedenle 'kararların arkasında hükümet var' demek, doğru bir yaklaşım değildir. Bu hükümet, sadece kendisine yönelik olanları değil diğer hükümetlere karşı olan darbeleri de soruşturmaya aldırmıştır."


Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,782 µs