En Sıcak Konular

Suriye'de 103 kişi hayatını kaybetti

25 Eylül 2012 09:43 tsi
Ordunun düzenlediği operasyonlarda 103 kişi hayatını kaybetti...

Suriye'de Esed yönetimine bağlı ordu birliklerinin muhaliflerin yoğun olarak yaşadığı kentlere ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda 103 kişinin öldüğü bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SHRW), güvenlik güçlerinin Şam'ın Hoş Arap, Şeba, Atiye, Artuz, Arbin, Duma, Seyide Zeynep banliyöleri ile Buveyda, Sebine, Zabadani ve Zeyabiye beldelerine gerçekleştirdiği top ateşinde 40 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını belirtti.

Savaş uçaklarının Halep'in Şear, Şeyh Hıdır, Heleke semtleri ile Etarıb, Zehebiye, Bab Hadid ve Kufr Halep beldelerini bombalamasıyla 32 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden örgüt, Dera'da 14, Humus'ta 12, Lazkiye'de 3, Lazkiye ve Haseke'de birer olmak üzere ülkedeki olaylarda ölü sayısının 103'e çıktığını duyurdu.

Öte yandan bölgelerdeki yerel aktivistler, Dera'nın Şeyh Miskin beldesinde Özgür Suriye Ordusu ile Esed birlikleri arasında yoğun çatışmaların yaşandığını ve ordu birliklerinin söz konusu yerlere top ateşi başlattığını ifade etti.

Savaş uçaklarının İdlib'in Taftanaz ilçesine TNT ''varil bombası'' atması sonucu çok sayıda evin yıkıldığını dile getiren aktivistler, birçok kentte operasyonların gece de devam ettiğine değindi.

Helikopter ve savaş uçaklarının Halep'in birçok semtini bombalamasıyla kentte yoğun dumanların yükseldiğine işaret eden aktivistler, halkın olaylar nedeniyle kentten kaçmaya devam ettiğini ve birçok yerde insanların temel gıda malzemesine ulaşmakta güçlük çektiğini vurguladı.

BAKAN DAVUTOĞLU SURİYE KONUSUNDA GENEL SEKRETER BAN'LA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinde Ban, Suriye sınırında ortaya çıkan son hadiselerde gösterdiği itidalli tavrı ve sığınan Suriyelilere yapılan yardımlar nedeniyle Türkiye'ye takdirlerini iletti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu'nun BM Genel Kurulu 67'inci dönem toplantıları dolayısıyla bir araya geldiği Genel Sekreter Ban, Suriye'deki durum nedeniyle iki konuda Davutoğlu'na teşekkür etti.

Birinci olarak, sınırda ortaya çıkan son hadiselerde Türkiye'nin gösterdiği itidalli tavrı takdirle izlediklerini ifade eden Ban, ikinci olarak da Türkiye'ye sığınan Suriyelilere yapılan ve yapılmakta olan yardımları da büyük takdirle izlediklerini söyledi.

Ban, Suriye'de insani durumun çok ciddi olduğunu, Türkiye'nin ''çok cömert'' yardımları ve katkılarının uluslararası camia ve BM tarafından takdir ve teşekkürle karşılandığını söylerken, bunun Türkiye üzerinde yarattığı yüklerin farkında olduklarını belirtti.

''Türkiye'ye yardımın beklenenden az geldiğinin farkındayız''

Ban, ''BM olarak küresel anlamda tüm kaynakları harekete geçirmeye çalışıyoruz, Türkiye'ye yardımın beklenenden az geldiğinin farkındayız, ben bizzat Genel Kurul'dan önce de Genel Kurul vesilesiyle de herkesle görüştüğümde, Türkiye ve diğer ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılar için tüm ülkelerin daha çok yardım yapması gerektiği çağrısında bulunuyorum, bu konuda çalışmaya devam edeceğiz'' mesajlarını verdi.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi'nin Suriye konusundaki çalışmaları hakkında bilgi veren Ban, İbrahimi'nin neyin nasıl yapılacağı konusunda tam bir yol haritası ve plan henüz önermediğini, ancak bir durum tespiti yaparak başladığını aktardı ve bu noktada Davutoğlu'nun görüşlerini sordu.

''BM'nin daha aktif olmasını bekliyoruz''

Davutoğlu, Suriye konusunda uzun bir takdimde bulunduğu görüşmede, BM Güvenlik Konseyi'nde ''Soğuk Savaş mantığıyla yaşanan bir tıkanmanın olduğuna'' değindi ve bu durumun Türkiye ve diğer bölge ülkelerine olumsuz yansımalar getirdiğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, bu noktada Bosna benzetmesini yaparken, Ban, burada araya girerek, bunun bilincinde olduğunu belirtti ve Bosna'yı ziyareti sırasında Bosna'dan özür dilemesi ve bir başka BM Genel Sekreteri'nin de 20 yıl sonra Suriye hakkında özür dilememesini umduğu şeklindeki sözlerini hatırlattı, bunun için uğraştıklarını söyledi.

Davutoğlu, Ban'a, Kahire temaslarını, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ve BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı sıfatıyla Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile görüşmesini aktardı.

Uluslararası camianın harekete geçmesi gerektiğini tekrarlayan Davutoğlu, sınırdaki olaylar ve sığınmacıların durumu hakkında bilgi verdi.

Halep'te 155 kişinin öldüğü saldırıyı hatırlatan ve burada insanlık suçunun yaşandığını dile getiren Davutoğlu, BM'nin daha aktif olmasını beklediklerini söyledi.

Genel Sekreter Ban'ın da uluslararası camiada herkesin Türkiye gibi ''alarm durumunda'' olması temennisini dile getirdiği öğrenildi.

Davutoğlu-Ban görüşmesinde, Irak'taki durum da çok kısa şekilde gündeme gelirken, Davutoğlu, Kıbrıs konusunu açtı.

Kıbrıs'ta müzakerelerin içinde bulunduğu durumun pratik anlamda durmuş olmasının sorumluluğunun Kıbrıs Türk tarafında olmadığını ifade eden Davutoğlu, Kıbrıs Türk tarafının her zaman çözümden yana olduğunu, Türk tarafının yaptığı açılımların yeterince değerlendirilmediğini aktardı.

Genel Sekreter Ban da Kıbrıs Rum kesiminde 2013'te seçimlerin yapılacağını hatırlatarak, seçimlerden önce pek bir hareketlilik olmayacak gibi göründüğünü söyledi.

SUK YÖNETİM KURULU ÜYESİ SABRA: TEKLİFLERİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Yönetim Kurulu Üyesi George Sabra, ''BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi katliamlara bir an önce son verilmesini içeren bir karar almadıkça, tekliflerini kabul etmeyeceğiz'' dedi.

SUK Genel Başkanı Abdülbasit Seyda'nın, konsey üyesi Riyad Seyf eşliğinde BM Genel Kurul Toplantısı ve Suriye için düzenlenecek dörtlü zirveye katılmak için New York'a gideceğini bildiren George Sabra AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Seyda ve Seyf, BM'e Suriye'de akan kan durmadıkça, katliamlara son verilmedikçe, hiç bir siyasi girişimi kabul etmeme mesajımızı iletecek'' diye konuştu.

''İran, Devrim Muhafızları Komutanı'nın ağzından Suriye topraklarında savaşçılarının olduğunu itiraf ederken, bu sessizlik neden?'' diyen Sabra, Suriye yönetiminin, ülkeyi cansız bir beden haline getirene kadar yıkıma ve bombalamaya devam edeceğini kaydetti.

Sabra, bazı medya organlarında yer alan SUK Genel Başkanı Abdülbasit Seyda'nın BM Genel Kurul Toplantısı ve dörtlü zirveye ''Suriye temsilcisi'' olarak katılacağı yönündeki haberlere ilişkin ''Bu haberler asılsız. Suriye'nin meşru temsilcileri olmayı tabii ki isterdik. Ama bu yönde BM tarafından alınmış herhangi bir karar yok'' ifadelerini kullandı.

(AA)

Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,746 µs