En Sıcak Konular

Tiyatroyu bırakın, suça bakın

25 Eylül 2012 08:45 tsi
Tiyatroyu bırakın, suça bakın Türkiye nasıl bir tehlikeden kurtuldu, ona odaklanın.

Mahkeme kararlarında eksikler, hatalar olabilir. Nihayetinde burası ilahi divan değil. Allan’ın değil, kulun yargılamasından bahsediyoruz. Varsa eksikler Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi safhasında ortaya çıkar. Ancak önemli olan davanın esasıdır, yani işlenen suçtur. O suç ise darbeye teşebbüs suçudur ve bu suç darbe suçlarında ceza verebileceğiniz en son aşamadır. Çünkü suç teşebbüsten çıkıp tam olarak işlenmiş olsaydı o zaman siz darbecileri değil, darbeciler sizi yargılardı. Tıpkı 12 Eylül’de veya 27 Mayıs’ta olduğu gibi. Suç darbeye teşebbüs olunca verilecek cezalar da ona göre olmak zorundadır. Bu nedenle medyanın sadece sanıkların mağduriyetine veya üzüntüsüne değil, Türkiye’nin nasıl büyük bir tehlikeden kurtulduğuna da odaklanması gerekir.

...

Balyoz kararlarına bu kriterler çerçevesinde baktığımızda cezaların suçun, yani darbe girişiminin tam karşılığı olduğu, yeni girişimleri ise önleyecek kadar ağır olduğu anlaşılır. Ceza alanların bu şekilde ıslah olacakları, darbeciliği bırakıp daha demokrat bir anlayışa kavuşacakları konusunda şüphelerim olmakla birlikte bu tür kararlar yeni nesillerin militarist anlayıştan kurtulmasında ciddi katkılar sağlayacaktır.

Balyoz davası başta Ergenekon olmak üzere darbecilik ve derin çeteleşme konusundaki diğer davalara emsal olacaktır. Balyoz davasındaki suç sadece bir teşebbüs ise 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Mayıs darbenin bizatihi kendisidir. Bu nedenle her üçünün de mutlaka yargılanması ve yapılanların ‘suç’ olarak tescil edilmesi gerekir. Bu noktada önemli olan bu davalarda kimin hangi cezayı aldığı veya o cezaların ne kadarını çekecekleri değildir. Aslolan darbenin gerçekten suç haline gelmesi ve bu suçu işleyenlerin cezasız kalmayacaklarını bilmeleridir.

Sedat Laçiner / Star (İlgili kısım)



Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,190 µs