En Sıcak Konular

Rus askeri üssünün kaderi belli olacak

24 Eylül 2012 18:34 tsi
Rusya ile Tacikistan arasında uzun süredir müzakere konusu olan 201.Rus askeri üssünün görev süresinin uzatılmasına yönelik anlaşmanın en kısa zamanda imzalanması hedefleniyor.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ekim ayında Duşanbe'ye yapacağı ziyarette, askeri üs ile ilgili anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Tacik basınında yer alan habere göre, Rusya yurtdışındaki en büyük askeri üssünün görev süresinin uzatılması yönünde yoğun mesai harcıyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ziyaretlerin ardından Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov, Duşanbe'de temaslarda bulundu. Şuvalov, Duşanbe'de Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından kabul edildi. Görüşmede, Putin'in Duşanbe ziyareti, askeri işbirliği, enerji ilişkileri gibi pek çok konuda görüş alış-verişinde bulunuldu.

Görüşme sonrasında yapılan açıklamada, Rusya'nın Tacikistan'daki askeri üssünün 2014 yılından sonraki görev süresinin uzatılması ve diğer konulardaki işbirliği anlaşmalarının önümüzdeki haftalarda hazır olacağı ve Putin'in ziyaretinde imzalanacağı kaydedildi.

Görüşmeden sonra basına açıklamalarda bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, iki ülke arasındaki pek çok konuyu değerlendirdiklerini ve karşılıklı olarak kabul edilebilir ve faydalı çözümler üzerinde anlaşma sağlayabildiklerini söyledi. Tacikistan'daki bölgesel anlamda önemli olan enerji projelerine katılmak istediklerini belirten Şuvalov, askeri üs ile ilgili anlaşmanın en kısa zamanda imzalanacağını belirterek, bu konuda son sözü yine devlet başkanlarının vereceğini dile getirdi.

Rus askeri üssü Tacikistan'da 2004 yılında konuşlandırıldı. Yaklaşık 7 bin Rus askerinin görev yaptığı sözkonusu üs, Rusya'nın yurtdışındaki en büyük askeri üssü konumunda.

Eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 2011 yılında Tacikistan'a yaptığı ziyarette, Rus askeri üssünün 49 yıl daha Tacik topraklarında kalmasına yönelik sözde mutabakat sağlanmıştı.

(CİHAN)



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,709 µs