En Sıcak Konular

Kahire'de yeni Suriye muhalefeti

24 Eylül 2012 15:42 tsi
Liberal, İslamcı, solcu ve milliyetçilerin oluşturduğu 'Suriye Ulusal Bloku' Kahire'de kuruldu

Liberal, İslamcı, solcu ve milliyetçilerin oluşturduğu Suriye Ulusal Bloku, resmen kurulduğunu duyurdu.

Suriye Ulusal Bloku Kurucu Başkanı Macid Hamdun, Blokun kuruluş amacını ve hedeflerinianlattı, öncelikli hedeflerinin, Beşşar Esad rejimini devirmek olduğunu söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ile rekabet halinde olmayacaklarını belirten Hamdun, 'SUK, genel olarak grupların ittifakından oluşurken, Ulusal Blok, bireylerin bir araya gelmesiyle oluştu. Siyasi arena, tüm Suriyeli muhaliflere açık. Bu anlamda ister istemez onlarla işbirliği yapacağız. Aynı zamanda SUK ile ortak bir hedefimiz var; Esad rejimini devirmek' diye konuştu.

Hamdun, Esad sonrası geçiş döneminde, ülkeyi yönetecek oluşuma ilişkin soruyu, 'Biz veya SUK fark etmez. Ayrıca SUK kendisini, Suriyelilerin tek ve mutlak temsilcisi olarak görmüyor' şeklinde cevaplandırdı.

'İdeolojik anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması gerektiğine işaret eden Hamdun, 'Hedefimizi gerçekleştirmek için ideolojik çekişmelere son verelim. Bırakalım, kendisini temsil edecek ismi Suriye halkı seçsin' ifadesini kullandı.

'Etnik ve dinsel ayrımın karşısındayız'

Suriye rejiminin, İslami akımlara yönelik korku politikası uyguladığını ifade eden Hamdun, 'Suriye Ulusal Bloku olarak bu tür uygulamalara karşıyız. Suriye toplumunu oluşturduğunu düşündüğümüz, İslamcı, liberal, solcu ve milliyetçi dört temel akımı bünyemizde barındırıyoruz. Bu akımlar arasında yakınlaşma sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında' diye konuştu.

Kahire'deki Suriye toplantılarında yaşanan ihtilafların provokatif amaçlı olduğunu iddia eden Hamdun, 'Eğer bir taraf diyalog başlamadan birtakım şartlar öne sürüyorsa bu müzakere ile işinin olmadığını gösterir' dedi.

Hamdun, Suriyeli Kürtlerin talepleriyle ilgili olarak, 'Biz, etnik ve dinsel ayrımın karşısındayız. Kürtlerin kendi dillerini konuşmasını ve anadillerinde yayın yapmasını destekliyoruz. Ancak, bunların hepsi Suriye devleti çatısı altında olmalıdır' değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de mezheb ya da dine dayalı bir yönetim anlayışını doğru bulmadıklarını vurgulayan Hamdun, Suriye'nin 1950'li yıllarda çok partili demokratik yapıya sahip olduğunu, geçiş döneminde 1950 anayasasının esas alınabileceğini söyledi.

'Suriye Ulusal Bloku olarak her türlü dış askeri müdahaleye karşıyız' diyen Hamdun, askeri müdahale hevesinde olanları 'vatana ihanet edenler' olarak niteledi.

Uluslararası toplumdan, Suriye rejimine karşı siyasi, diplomatik, ekonomik baskıları arttırmasını beklediklerini dile getiren Hamdun, Blok olarak barışçıl protesto gösterisi ve eylem kültürünü benimseyeceklerini, Suriye rejimiyle bu şekilde mücadele edeceklerini sözlerine ekledi



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,402 µs