En Sıcak Konular

Fransa Mali'ye askeri operasyon hazırlığında

24 Eylül 2012 15:43 tsi
Fransa, Mali'nin kuzey bölgelerini kontrolünde bulunduran İslamcı gruplara karşı Afrika ve Avrupa devletlerinin de destek sağlayacağı askeri bir operasyon hazırlığına başladı.

Afrika'nın Sahel kuşağında yer alan ülkelerden Mali yakın gelecekte askeri bir operasyona sahne olabilir.

Fransız basını, adını belirtmediği diplomatları kaynak göstererek, bölgede Fransa'nın çıkarlarını zedelemeye başlayan ve "El-Kaide bağlantılı" oldukları söylenen İslamcı gruplara karşı askeri bir operasyon için Paris'in bazı Afrika ve Avrupa ülkelerine ek olarak ABD, Rusya ve Çin'in desteğini aldığını yazdı.

NTV'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, "Askeri-siyasi" olarak tanımlanan operasyonun iskeletini "Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu"nun oluşturacağı belirtiliyor. Nijer, Burkina Faso ve Senegal'in askeri birlikler tedarik etmeye söz verdiği operasyona Fransa'nın askeri üslerinin bulunduğu Çad'ın da katılması bekleniyor.

EN BÜYÜK DESTEK İNGİLTERE'DEN

Operasyonda Batı dünyasından Fransa'ya en büyük desteğin İngiltere'den geleceği, Almanya ve Polonya'nın "istihbarat" sağlayacağı, İtalyan ve İspanyolların ise siyasi destek vereceği belirtiliyor. Fransız basını, Rusya ve Çin'in de "uluslararası terörizme karşı mücadeleye dayalı bir operasyona BM Güvenlik Konseyi'nde sorun çıkartmayacakları" güvencesi verdiklerini yazıyor. ABD'nin ise ön planda yer almak istememekle birlikte istihbarat konusunda yardım sağlayacağı aktarılıyor.

Batı ülkeleri tarafından tertiplenecek ama bir "Afrika Gücü Operasyonu" şeklinde gerçekleşecek opreasyonun komuta merkezi Mali'nin başkenti Bamako'ya yerleştirilecek. "Aqmi", "Ansar Dine" ve "Mujao" adlı örgütleri hedef alacak operasyon, bu örgütlere mensup oldukları söylenen yaklaşık 4 bin kişiyi Mali'nin Cezayir ve Nijer sınırlarındaki kuzeydoğu bölgelerinde tamamen etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.

Özellikle 2009 yılında bu yana bölgede gerçekleştirdikleri eylemler ve kaçırdıkları Batılı esirlerle adlarını duyuran örgütlerin geçen yıl Libya'daki rejim değişikliğinin ardından bu ülkedeki birçok silahı ele geçirdikleri belirtiliyor. Fransız basınına konuşan uzmanlar, bu grupların son zamanlarda Mali, Senegal, Burkina Faso, Nijer, Fildişi Sahilleri ve Batı Avrupa ülkelerinden militan topladıklarını ve geçtiğimiz aylarda düzenlemek istedikleri bazı eylemlerin son anda engellendiğini söylüyorlar.

6 FRANSIZ ESİR

Sahel bölgesindeki gruplardan Aqmi'nin elinde 6 Fransız esir bulunuyor. Fransız nükleer grubu Areva'ya çalışan esirler 2010 yılında Nijer'in kuzeyinde kaçırılmıştı. Aqmi, istediği 90 milyon Euro'luk fidye verilmediği takdirde esirleri öldürmekle tehdit ediyor.

Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,761 µs