En Sıcak Konular

Arınç dilin önemine dikkat çekti

24 Eylül 2012 12:52 tsi
Arınç, ''Dilinde üstünlüğe erişememiş bir milletin kültür bakımından da gerçek bir üstünlüğe erişemeyeceğini hatırımızda tutmalıyız'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bilkent Otel'de düzenlenen 7. Uluslararası Türk Dili Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşmaya, ilk Türk Dili Kurultayı'nın üzerinden 80 yıl geçtiğini hatırlatarak başladı.

Kurultaya 469 başvuru yapılmasının Türkçe'nin dünya dilleri arasındaki yerini ve kurultayın bilim dünyasındaki itibarını gösterdiğini kaydeden Arınç, başvurular arasından 206 bildirinin seçilmesinin de kurultayın niteliği açısından ipuçları verdiğini ve ilmi açıdan beklentiyi yükselttiğini belirtti.

Türk Dili Kurultayı'nda sunulacak bildirilerin konu başlıklarında özellikle Türk İşaret Dili ve etimoloji konularının konuşulacak olmasına memnun olduğunu ancak programı incelendiğinde Türk İşaret Dili üzerinde iki bildiri gördüğünü, bundan da üzüntü duyduğunu bildiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ne kadar üzücü ki işitme engelli vatandaşlarımızın bu ihtiyacı bugüne kadar gözardı edilmiştir. Bugün bu ayıptan dönmemizi sağlayan Milli Eğitim Bakanlığımıza ve Türk Dil Kurumumuza teşekkür ediyorum. Şüphesiz ki bu alanda yapmamız gereken daha çok şey var.''
 
''Geçmişin araçlarıyla geleceğe yürüyemeyiz''

Bilim adamlarına ''Hala geçmişin sorunlarını düşünen değil 10, 20 hatta 50 yıl sonra bilim dünyasının varacağı yeri görüp, öngörüler geliştirip, çalışma alanlarını belirlemek zorundayız. Geçmişin araçlarıyla geleceğe yürüyemeyeceğimiz açıktır. Burada sorumluluk sizlere düşmektedir'' diye seslenen Bülent Arınç, geleceğin teminatı öğrencilerin bu noktalar dikkate alınarak yetiştirilmesinin, yeni konulara yönlendirilmelerinin ve ders programlarının buna göre düzenlenmesinin önemine vurgu yaptı.
 
Arınç, Dil Bayramı'nı kutladı

Kurultaydaki bildirilerin kısa süre içerisinde yayımlanacağını belirten Arınç, bilgilerin dolaşıma sokulması açısından yayınların önemli olduğunu ifade etti.

26 Eylül'de 80. yılı kutlanacak Dil Bayramı'nı ''Türkçe'nin gelişmesine yönelik gayretlerin bütün yurttaşların ortak şuur ve sorumluluğunda sürdürülmesi'' dileğiyle kutlayan Arınç, ''Dilinde üstünlüğe erişememiş bir milletin kültür bakımından da gerçek bir üstünlüğe erişemeyeceğini hatırımızda tutmalıyız'' dedi.

Arınç, konuşmasının sonunda, Atatürk'ün başlattığı kurultay geleneğini sürdüren ve bu kurultayın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

aa


Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,943 µs