En Sıcak Konular

Savcılık, kadına şiddete karşı özel büro kurdu

24 Eylül 2012 08:59 tsi
Bir türlü önlenemeyen kadına yönelik şiddet olayları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nı harekete geçirdi.

Giderek artan başvurular üzerine 2 savcıyı özel olarak sadece bu suça bakmak üzere görevlendiren başsavcılık, bir savcıya düşen aylık ortalama 200 soruşturma dosyası 750'ye kadar yükselince 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddet Bürosu' kurdu. Savcıların uzmanlık kazanması ve işlemlerin hızla sonuçlandırılması amacıyla kurulan büro, bu hafta çalışmalara başlayacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, 3-4 savcının birkaç ay boyunca bu dosyalara bakacağını, sonuç alınamadığı takdirde sayının daha da artırılabileceğini söyledi. Kadına Karşı Şiddet Bürosu ile birlikte 'Örgütlü Suçlar' ve 'Uzlaştırma' büroları da faaliyete geçecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsav-cılığı'nda bir savcıya ayda ortalama 200 soruşturma dosyası düşüyor. Ancak bu rakam, mayıs ayında 750, haziranda 731'e çıktı. Sayılardaki korkutan gerçek ise tüm dosyaların aile içi şiddetle ilgili olmasıydı. Artan dosya yoğunluğuna karşı konuyla ilgili iki savcı görevlendirilmişti. Ailenin korunmasına dair kanun maddelerinin kâğıt üzerinde kalması, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu (HSYK) harekete geçirdi. Konuyla ilgili genelge yayımlayan kurul, soruşturma ve tedbir talebinin ilgili mahkemeye iletilmesi ve verilen kararların infazının etkin ve hızlı şekilde gerçekleştirilebilmesi için takibin belirli cumhuriyet savcısı ve adliye personeli ile bürolarca yapılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, işlerin tek elden yürütülmesi ve hızlanması için 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddet Bürosu'nu kurduklarını söyledi. Kadına yönelik şiddetle ilgili çok fazla dosya olduğunu belirten Çolakkadı, 3-4 savcının birkaç ay boyunca bu dosyalara bakacağını, sonuç alınamadığı takdirde sayının daha da artırılabileceğini kaydetti. Kadına Karşı Şiddet Bürosu ile birlikte faaliyete geçecek 'Uzlaştırma Bürosu' ve 'Örgütlü Suçlar Bürosu'nda da savcıların uzmanlaşacağını ifade etti. Başsavcının verdiği bilgilere göre 'Aile içi şiddet mağdurlarına karşı işlenen suçlar' ve 'Cinsiyetinden dolayı kadına karşı işlenen suçlar'a da yine bu bürolar bakacak. Örgütlerin çoğaldığını ve dosyaların da bir hayli kabardığını anlatan Turan Çolakkadı, birçok suçun özellikle hırsızlık gibi olayların artık organize bir şekilde işlendiğine işaret etti. 'Örgütlü Suçlar Bürosu' ile alanında uzmanlaşmış savcıların, bu suçlara bakacağını dile getirdi. 'Uzlaştırma Bürosu' ile de bazı suçlarda şikâyetçi ve şüphelilerin ortak noktada buluşmalarının sağlanacağını söyledi. Büroda avukatlar uzlaşma yöntemlerini anlatacak eğer kişiler anlaşırsa dava açılmayacak.

zaman


Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs