En Sıcak Konular

Hedefleri yeni Anayasa!

24 Eylül 2012 08:51 tsi
Hedefleri yeni Anayasa! "Artan terörün hedefi demokratikleşmenin ve yeni bir anayasa sürecinin önünün kesilmesi. Bunun farkında olmalıyız. Dış güçler de yükselen Türkiye'nin önünü PKK ile kesmeye çalışıyorlar."

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, terörle mücadele ve Kürt sorununun çözümü için partilerüstü yaklaşım gerektiğini söyledi. Boyner artan terör eylemleri için de; 'Artan terörün hedefi demokratikleşmenin ve yeni bir anayasa sürecinin önünün kesilmesidir. Dış güçler de yükselen Türkiye'nin önünü PKK ile kesmeye çalışıyorlar' dedi. Yeni Şafak gazetesinden Murat Aksoy'un röportajından ilgili kısım:

Gaziantep saldırısından sonra STK'lar bir araya gelip sivil tepki koydunuz. Antep ruhu dendi. Terör eylemleri devam ediyor. Bu girişiminizin devamı neden gelemedi?

Burada söylem birliği çok önemli. Bunun içinde kullanılan dilin şiddetten, intikam hissinden arındırılması bir işbirliğinin temel şartı. İspanya'da 1 milyon insanın teröre karşı sessiz yürüyüş yapması çok önemliydi. Türkiye'de biz de STK'lar olarak böyle bir sessiz yürüyüşle tepkiyi odaklayabiliriz. Sadece varlığınızla şiddete karşı çıkabilmeliniz. Gaziantep'te bu sivil ruhu yakaladık ama bunun geliştirmemiz gerekiyor. Daha yolun başındayız. Yürümek kadar konuşmak da önemli. Bence burada önemli olan konu şiddetin tuzağına düşmeden konuşabilmek. Terör arttıkça, canımız yandıkça konuşamıyoruz. Oysa tam tersini yapmamız ve bugünlerde daha fazla konuşmamız gerekir. Bu konuda biraz daha çaba harcamamız gerekiyor.

...

Burada ne yapılmalı?

Bu konuda da artık farklı bir yol izlemek gerekiyor. Partilerin siyasi söylemlerinde bu ikisi iç içe geçmiş ve istismar konusu oluyor maalesef. Bence toplum da iki meselenin birbirinde ayrılarak konuşulmasını istiyor. Kısaca hem Kürt sorunu hem de terörle mücadele konusunda artık siyasal çıkarlar, oy maksimizasyonunun ötesinde bir bakışı zorunlu kılıyor. Artık bu meseleye partiler üstü bakma zamanımız geldi. O yüzden Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in çıkışı önemliydi. Ama bugün siyasilerin söylemine baktığımız zaman ne yazık ki, bu noktada olduğumuzu görmüyorum. Kürt sorunu ve terörle mücadele artık partiler üstü bir işbirliği zorunlu kılıyor.

Nasıl olabilir bu?

Kürt sorunun çözülmesinde yeni anayasa süreci önemli bir imkan. Ama yeni anayasa yapılana kadar bazı demokratik adımlar, bazı yasal değişikler söz konusu olabilir. Bunlar terörün propagandasını yapanların ellerini zayıflatan adımlar olacaktır.

Sorunun çözülmesinde BDP'ye de rol düşmüyor mu?

BDP, Türkiye partisi olduğunun unutmamak zorunda. Biz nasıl tüm partilerden şiddeti, şiddet dilini reddetmelerini istiyorsak, BDP'den de aynı şeyi istiyoruz. Buna da hakkımız olduğunu düşünüyorum. Siyaset, sorumluluk istiyor. Üstelik BDP, temsil etme iddiasında bulundukları kitlenin hak ve hukukunu zedeleyecek bir tutumu benimsiyor. Artık tek hedefi öldürmek olan PKK'lılar ile Kürt siyasilerin kucaklaşması doğru olmadı ve bunu kınadık. Bir kez daha kınıyoruz. Kendilerinden vatandaşlarımızın oylarıyla seçilmiş milletvekilleri olarak PKK şiddetini reddetmelerini, ona karşı tavır almalarını talep ediyoruz.

...

Yeni anayasa süreci bir imkan mı?

Hem de büyük bir imkan. İkincisi her partinin topluma sözü var. Hepsi yeni anayasa istediğinin deklare etti. Darbeyi yapanları, onların yaptığı yasalarla yargılıyoruz. Bu ayıptan kurtulmamız gerekiyor. Komisyona partilerin oylarından bağımsız olarak eşit katılım ve iknaya dayanan süreçle çalışması önemli bir şans. Komisyon toplanıyor, çalışıyor. Çıkacak metnin ben önemli olduğunu düşünüyorum. Ama bütün bu iyimserliğime rağmen önemli bir risk görüyorum.

Nedir o?

Artan terör eylemleri. Terör eylemlerine içerde ve dışarıda kim destek veriyorsa amaçlarına ulaşmalarını engellemeliyiz. Artan terörün hedefi demokratikleşmenin ve yeni bir anayasa sürecinin önünün kesilmesi. Bunun farkında olmalıyız. Dış güçler de yükselen Türkiye'nin önünü PKK ile kesmeye çalışıyorlar. Çünkü terör eylemleri ve şiddet arttıkça yeni anayasayı konuşma lüks kaçabilir.



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs