En Sıcak Konular

Balyoz'da cezaya götüren deliller

23 Eylül 2012 10:19 tsi
Balyoz'da cezaya götüren deliller Türkiye tarihî bir gün yaşadı. Darbe girişiminde bulunan askerler ilk kez sivil mahkemede yargılanarak cezalandırıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, onlarca delili göz önünde bulundurarak Balyoz planının bir darbe çalışması olduğunu tescilledi. İşte o

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sonuçlandırdığı Balyoz darbe planı davasında 325 sanığa ceza yağdı. Türkiye tarihinde ilk defa sivil mahkemelerde yargılanarak karara bağlanan darbe davası olma özelliğini taşıyan Balyoz planını hükme götüren çok sayıda delil var. Mahkeme, bunları göz önünde bulundurarak Balyoz'un darbe çalışması olduğunu tescilledi. Taraf gazetesinin 20 Ocak 2010'daki yayınından sonra başlayan dava sürecinde yazılı ve sözlü onlarca kanıt kamuoyuna yansıdı. Islak imzalı belgeler, tanık beyanları, dijital veriler, bilirkişi ve fişleme raporları gibi kesin belgelerin bulunduğu delillerden sanıklara ceza verildi. İşte o deliller:

Darbeye zemin hazırlama amaçlı planlar: Çarşaf ve Sakal eylem planlarında Fatih ve Beyazıt camilerine cuma namazı vakti bombalı saldırı planlanıyordu. İbrahim Fırtına'nın imzasını taşıyan Oraj harekat planına göre bir uçağımızın Yunanistan tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde uçak, 'özel filo' personelince düşürülecekti. Özden Örnek'in imzasını taşıyan Suga eylem planıyla da Ege'de Yunanistan'la gerginlik çıkarılacaktı. Böylece darbe için zemin oluşturulacaktı. Darbe karşıtı sağcılar için Yumruk, solcular için Kürek, liberaller için Testere, akademisyenler için Tırpan, Ermeniler basını için Orak, dinî liderler için Döküm, sivil toplum örgütleri için Urgan, azınlık liderleri için Sakal eylem planları hayata geçirilecekti.

Seminer amacını aştı: Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Silivri'de yargılaması devam eden Ergenekon davasında 2-3 Ağustos 2012'de tanık sıfatıyla ifade verdi. Bir avukatın kendisine "Balyoz davasına konu olan seminerle ilgili bir tanıklığınız var mı?" sorusuna Özkök, seminere katılmadığı cevabanı verdi. Özkök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Silahlı Kuvvetler'de çeşitli durumlara ilişkin Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırılan ve hükümet tarafından onaylanan Milli Strateji Belgesi'nde, harp oyunları, plan seminerleri ve plan tatbikatları vardır. Ben yoğunluğumdan katılamadım. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmasını emrettim. Bu seminer icra edilmiş fakat en tehlikeli senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış. Siyasi kişiler ve siyasi olaylar gerçekmiş gibi oynanmış. Ben de Kara Kuvvetleri komutanına incelettim."

Her şeyimizi çaldırdık, Balyoz'un izahı yok: Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, daha sonra kendisine ait olduğunu kabul ettiği internete düşen ses kaydında Balyoz planı belgelerinin 1. Ordu'dan çalındığını söylemişti. Hilmi Özkök'ün Genelkurmay Başkanlığı döneminde Ege Ordusu Komutanlığı görevini yürüten Koşaner, ses kaydında şöyle konuşmuştu: "Ne zaman ki iddianame hazırlandı vs. bu CD'ler elimize geçtiği zaman olayın ne boyutta olduğunu, neyin iddia edildiğini açık açık anladık. Şimdi bizi üzen taraf arkadaşlar 1. Ordu'da her şeyimizi çaldırmışız. Seminerle ilgili neyimiz var neyimiz yok çaldırmışız. Ne konuşuyorsak var adamların elinde. Bu rezilliği yapmışız. Balyoz'un hikâyesi bu. Tüm planlar tüm teferruatıyla milletin elinde şimdi. İzahı yok."

Islak imzalı belgeler: Balyoz darbe planını cezaya götüren deliller arasında en önemlilerden biri de ıslak imzalı belgeler. Davayı yürüten İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama sürecinde Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde yapılan aramalarda ele geçirilen belgelerin asıllarını Genelkurmay'dan sordu. Onlarca fişleme, takip evrakları için Genelkurmay, 26 Nisan 2012 tarihli cevabında dokümanların orijinal olduğunu belirtti. Söz konusu belgeler arasında Nakşibendi tarikatına mensup kişilerin ikamet ettiği Bilvanis Çiftliği'nin savaş uçakları ile takibine ilişkin fotoğraflar da yer almıştı.

Genelkurmay Başkanı'na hükümete ültimatom verilmesi yönünde ikazda bulunacağım: Çetin Doğan ve arkadaşlarının ısrarla harp oyunu dediği ancak mahkemenin darbe hazırlığı diye hükme bağladığı 1. Ordu'daki seminerin ses kayıtları ihtilal hazırlığını gözler önüne seriyor. Seminerde, Genelkurmay Başkanı'na hükümete ültimatom verilmesi için ikazda bulunacağını belirten Doğan, şöyle konuşuyor: "Genelkurmay Başkanı'na Kuvvet Komutanı'na diyeceğim ki; siz Meclis'i ve hükümeti uyarıcı bu gidişe dur deyici bir ültimatom verin gerekirse. Gerekirse çağırın bu işin sonu b... işte sonunuz böyledir. Bu konuda gerekli tertip ve tedbirleri alın." Bir başka önemli ifade de 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Şükrü Sarıışık'a ait konuşmalarda geçiyor. Sıkıyönetim kararının ardından İstanbul'un üzerine çökeceğini belirten Sarıışık, "Ülkeyi başka bir rejimin içerisine taşımaya kararlı olan bir halka karşı acımasızca hareket etmek görevimizdir." diyor.

Yaşar Büyükanıt: 1. Ordu Meclis'in görevini üstlenemez
 

Mahkemeye 3 Mart 2012'de gelen eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Balyoz darbe semineri için önemli açıklamalarda bulunmuştu. Seminerin sonuç raporunda imzası bulunan Büyükanıt, rapora düştüğü paraf için sanıkları rahatsız eden "İmzalamam, onayladığım anlamına gelmez." sözlerini sarf etmişti. Savcı Savaş Kırbaş, Büyükanıt'a Balyoz darbe seminerinde sıkıyönetim sonrası 'milli mutabakat hükümeti'nin kurulmasından bahsedildiğini hatırlatarak, "Ülkenin yönetilemeyecek duruma gelmesi halinde milli mutabakat hükümetini kurmak 1. Ordu Komutanlığı'nın görevi midir?" sorusunu yöneltmişti. Hükümeti Meclis'in kuracağını belirten Büyükanıt, "Meclis'in görevini, 1. Ordu'nun yüklenmesi eşyanın tabiatına aykırı." ifadelerini kullanmıştı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu ise harp oyunlarında gerçek isimlerin kullanılıp kullanılmayacağını soran Savcı Savaş Kırbaş'a, "Prensip olarak gerçek isim ve olaylar kullanılmaz." cevabını vermişti.

'DOĞAN, İHTİLAL PLANINI İKRAR ETTİ'

Davanın 100. celsesinde son savunmasını yapan Çetin Doğan, eski Başbakan Necmettin Erbakan'ın, "Adil düzen mutlaka gelecek, kanlı mı gelecek, kansız mı gelecek, onu zaman gösterecek." sözlerini hatırlatarak, "Bu söylemlerin gündeme pervasızca taşındığı bir ortamda, ordunun bölücü ve irticai kalkışmaları senaryoya dahil etmesinden acaba neden rahatsızlık duyulmaktadır?" sözlerini sarf etti. Bunun üzerine söz alan Savcı Hüseyin Kaplan, "Çetin Doğan bu sözleri ile güncel siyasi olayları planlarına yansıttığını söylemiş oldu. İhtilal planı yaptığını ikrar etti." şeklinde konuşmuştu.

Başbakan: Balyoz, kamuoyunun bildiğinden daha karanlık
 
Taraf'ın 20 Ocak 2010'da Balyoz darbe planını yayımlaması sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbe çalışmalarından haberdar olduğunu ima etmişti. 23 Ocak 2010'da partisinin il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, "Kirli senaryo ve oyunlara asla boyun bükmedik. Bunlar apaçık gaflet ve dalalet içindedir. Unutma; yarın bu güç elinden gidebilir. O zaman halk nezdinde nasıl yargılanacaksın, bunun hesabını şimdiden yap." şeklinde konuşmuştu. Başbakan, Balyoz planına ilişkin başka bir önemli açıklamasını Ukrayna gezisinde gazetecilere yapmıştı. İlk iktidar dönemlerinde yapılan Cumhuriyet mitinglerine dikkat çeken Erdoğan, "Balyoz'da CD'leri filan biliyorsunuz. Acaba Cumhuriyet yürüyüşleri niye yapıldı? Buralardan çıkan karanlık tablolar var." demişti. Erdoğan kendisine sorulan, "Kamuoyunun bildiğinden daha karanlık tablolar var mı?" sorusuna, "Var tabii canım." cevabını vermişti.

YALMAN: SEMİNER, EMRİME AYKIRIYDI

Dava sanıklarının tanık olarak dinlenilmesini isteyen dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Hürriyet Gazetesi'ne 2 Eylül 2012'de verdiği röportajda şu açıklamaları yapmıştı: "Seminer kasetlerinin muhteviyatını bilmiyordum. Yıllar sonra televizyondan öğrendim. Hilmi Paşa da muhteviyatı konusunda bana bilgi vermedi. Zamanında bilgilendirilmiş olsaydım gerekli işlemi yapardım. Emrime aykırı olarak yapılan bu seminer kasetlerinin kimler tarafından sızdırıldığı kadar, kasetlerin içinde konu ile ilgisi olmayan bigünah silah arkadaşlarımın isimlerinin kimler tarafından yazdırıldığının ortaya çıkarılması önemlidir."

zaman

Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,721 µs