En Sıcak Konular

Oslo belgelerini PKK servis etmiş

23 Eylül 2012 10:12 tsi
Oslo belgelerini PKK servis etmiş
CHP'deki Oslo çatlağının sebebi belli oldu. Haluk Koç'un açıkladığı Oslo belgesinin PKK tarafından servis edildiği ileri sürüldü.

Kürt raporu hazırlamak üzere Kılıçdaroğlu tarafından görevlendirilen bir milletvekilinin, Brüksel'de görüştüğü PKK'lı yöneticiden belgeyi aldığı öğrenildi. Raporu müdahale etmek isteyen ulusalcı kanadın ele geçirdiği belgeyi açıklamasıyla partideki kavga derinleşti.

CHP'deki Oslo kavgasının detayları deşifre oldu. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un 'İngiltere'den aldık' dediği Oslo belgelerini terör örgütü PKK'nın servis ettiği ileri sürüldü. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt raporu hazırlamak üzere görevlendirdiği bir milletvekilinin Brüksel'de görüştüğü terör örgütü yöneticilerinden aldığı Oslo belgesinin parti içindeki ulusalcı kanat tarafından ele geçirilerek kamuoyuna açıklandığı öğrenildi.

PKK SIZDIRMASI CHP'Yİ KARIŞTIRDI

Kılıçdaroğlu, 4 kurmayını Kürt raporu hazırlamak üzere görevlendirdi. Görevlendirilen ekip, parti içindeki ulusalcı kanadın süreci sabote edebileceğini düşünerek, raporun hazırlık sürecini tamamen gizli tuttu. Kurmaylar, bir yandan rapor hazırlık sürecinde STK'larla görüşürken, diğer taraftan da PKK'ya yakın bazı gruplarla da dirsek teması kurdu. CHP kulislerinde ise sözde Oslo belgelerinin CHP'ye nasıl ulaştırıldığı konusu tartışma konusu oldu.

BELGE TRANSFERİ BELÇİKA'DA

Ulusalcı kanat, CHP'nin hazırlıklarını sürdürdüğü rapora terör örgütünün bir süre önce dile getirdiği 'Akil Adamlar-Hakikatler Komisyonu' konusunun eklenmesi üzerine harekete geçti. Böylece ulusalcı kanat Oslo belgesi üzerinden Kürt raporunu vurdu. Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununa bakışından rahatsız olan yapının parti içi tartışmaları kamuoyuna taşıması, rapor hazırlamakla görevli milletvekilinin Belçika, Almanya ve Fransa'da PKK yöneticileriyle yaptığı görüşmenin de deşifre olmasına neden oldu. Kürt raporu hazırlamak için kolları sıvayan CHP'lilerin yolunun, Brüksel'de PKK temsilciliğine düştüğü öğrenildi. Söz konusu milletvekilinin PKK'nın Avrupa'daki bir temsilcisi ile bir araya geldiği öğrenildi. Milletvekilinin Koç tarafından açıklanan Oslo belgesini bu görüşmede örgüt yöneticisinden aldığı iddia edildi. Böylece CHP'de Oslo krizi derinleşti. Bir yanda, Kılıçdaroğlu ve ekibi, Koç'un açıklamalarının hemen ardından Oslo görüşmelerine destek çıkan açıklamalar yaptı. Parti içindeki ulusalcı kanat ise Oslo belgelerini mahkemeye taşıyacağını duyurdu.

Ulusalcı kanadın eline geçti

Parti içinde gizli kalması kararlaştırılan sözde mutabakat belgesi, CHP içindeki ulusalcı kanadın eline geçince olay bir anda deşifre oldu. Kılıçdaroğlu'nun başlattığı çalışmanın ulusalcılar eliyle deşifre edilmesi parti içindeki çatlağı derinleştirdi. Oslo üzerinden yapılan parti içi tartışmanın asıl ayağını Kılıçdaroğlu'nun üzerinde durduğu Kürt raporunu yönlendirme üzerine kurulu olduğu öğrenilirken çalışmayı yürüten ekip, ulusalcı kanadın söz konusu belgeyi nasıl ele geçirdiği sorusunun cevabını aramaya başladı.

Görüşme CHP'nin raporunda

Kılıçdaroğlu'nun diplomat ve hukukçu 4 kurmayına hazırlattığı Kürt raporunun önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor. CHP kurmaylarının Avrupa'daki bazı Kürt dernekleri ile yaptığı görüşmelerden edinilen izlenime göre, partinin Kürt sorunu çözümüne dair önerilerinin 4 aşamadan oluşacağı belirtiliyor. CHP'nin Kürt raporundaki somut öneriler arasında, 'Akil Adamlar ve Hakikatler Komisyonu'nun kurulmasının yanı sıra Terör örgütü PKK ile İngiltere ve İRA arasında görçekleştirilen görüşme trafiğine benzer bir sürecin işletilmesinin de öneriler arasında yer alacağı ifade ediliyor.

Belge krizi büyüdü

Oslo belgeleri üzerinden CHP'nin hazırlıklarını sürdürdüğü Kürt raporunda söz sahibi olma ve yönlendirme arayışı içindeki ulusalcı kanadın, çalışmaları sabote edebileceğini düşünen Kılıçdaroğlu, 'CHP Oslo görüşmelerine karşı mı' sorusuna 'Eğer silah bıraktırılacaksa görüşmeler olmalı, bu görüşmeler devam etmeli' cevabını verdi. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışına rağmen CHP içerisinde ideolojik farklılıklar üzerinden patlak veren Oslo kavgası büyüdü. Parti içerisindeki ulusalcı kesimin temsilcisi olarak bilinen CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise Kılıçdaroğlu'nun aksine 'Biz görüşmelere başından beri karşıyız. Dünyanın hiçbir yerinde terörle müzakere edilmez' dedi. Buna karşılık Kürt raporunu hazırlayan kurmaylardan biri olan CHP Genel Başkanı Yardımcısı Osman Faruk Loğoğlu da parti olarak Oslo görüşmelerine karşı çıkmadıklarını, içeriğe karşı çıktıklarını açıkladı.

yenişafak

Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,958 µs