En Sıcak Konular

BDP'ye insiyatif al ziyareti

23 Eylül 2012 09:47 tsi
Kürt sorununda diyalogu başlatarak demokratik yollarda çare bulmak için çalışan Temas ve Diyalog Grubu BDP'yi ziyaret edecek.

Heyet, BDP'ye siyasi insiyatif alarak rol alması özellikle bu dönemde bir misyon yüklenmesi için daha aktif olması taleplerini iletecek.
 
Aralarında akademisyen, yazar, STK temsilcisi ve aydının olduğu Temas ve Diyalog Grubu'nun, ilk durağı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) olacak. Kürt sorunun çözümü için siyasi diyalog talep eden çözüm önerileri sunan ve Anayasa çalışmalarının hızlandırılması için faaliyet yürüten ekip, tek tek siyasi partileri ziyaret edecek. BDP'nin ardından AK Parti ve CHP'nin de kapısını çalacak olan heyet, MHP'den de randevu talep edecek.
 
Son durak ise Başbakan ve Cumhurbaşkanı olacak. BDP'ye siyasi tansiyonu düşürmek için TBMM'de bir diyalog zemini oluştutlması gerektiği iletilecek. Grubun oluşumuna önemli katkılar sunan Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu ziyaretin ayrıntılarını BUGÜN'e anlattı. Bedirhanoğlu, BDP'ye mutlak bir şekilde siyaset üretmesi noktasında gideceklerini söyleyerek "Rol alması özellikle bu dönemde bir misyon yüklenmesi için daha aktif olması en önemli taleplerimizden olacak. Siyaseten insiyatif almasını isteyeceğiz" dedi.
 
'ÖNERİLERİMİZİ AKTARACAĞIZ'
 
Bedirhanoğlu bölgede 30 yıldır yaşanan çatışma ve şiddetin ekonomide bölgesel bir gerilik oluşturduğuna dikkat çekti. Güvensizlik ve istikrarsızlık sorununun dışarıdan gelen yatırımcıyı da olumsuz etkiledini vurgulayan Bedirhanoğlu, "Bölge tarım, enerji, turizmde çok ciddi ekonomik potansiyele sahip. Bölgenin geri kalmışlığı geçmişte uygulanan yanlış devlet politikalarının hem de son dönemlerde de artan çatışma ve şiddet ortamındandır. Son dönemlerde de yaşanan eylemlerin birden yükselme eğilimi göstermesi, bizleri ciddi şekilde kaygılandırıyor. Bu salt ekonomik açıdan değil toplumsal bir güvensizliği de oluşturmuş durumda. Bu kaygıdan hareketle bir temas ve diyalog grubu oluşturduk. Bu günlerde de AK Parti, BDP, CHP ve MHP'yle görüşmeyi planlıyoruz. Bölgedeki bazı STK temsilcileri ile ülkedeki aydın, yazar ve akademisyenin oluşturduğu 20 kişilik heyet ile bir takım temaslarla önerilerimizi siyasilere aktaracağız" diye konuştu.
 
'ŞİDDETLE HAK ARANMAZ'
 
Bedirhanoğlu BDP'ye iletilecek talepleri şöyle anlattı: "Mutlak bir şekilde siyaset üretmesi noktasında BDP'ye gideceğiz. Rol alması özellikle bu dönemde bir misyon yüklenmesi için aktif olması en önemli taleplerimizden olacak. Siyaseten insiyatif almasını isteyeceğiz. Kürt sorununun çözümü noktasında BDP'nin görüşme ve diyaloglarda etkili rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Hak arama şiddetin bir yöntem olarak kullanılmasına temel olarak karşıyız. BDP nezdinde yapacağımız görüşmelerde şiddetle hak arama noktasında yapılan eylemlerle ilgili de ciddi şekilde konuşulacağı muhakkaktır. Ayrıca akan kanın ve ölümlerin son bulması, sorunun demokratik bir zeminde konuşulabilmesi yolunda çaba PKK ile görüşmek gerekiyorsa bundan da kaçınmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Bugünden yarına bu sorunların halledilmesini beklemiyoruz ama bu işin silahların uzağında konuşulmalı. Anayasa görüşmeleri de bu ortamda tıkandı."
 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ VAR
 
Son dönemde yaşanan şiddet ve ölümlerin siyasi tansiyonu ciddi şekilde artırdığına dikkat çeken Bedirhanoğlu, bu durumun toplumsal güvensizliğe doğru ilerlediğini vurguladı. Bu nedenle nasıl bir formül geliştirilebileceği ile ilgili siyasilerden adım atmalarını isteyeceklerini belirten Bedirhanoğlu, "Çözüm önerilerimiz var. Belki ilk etapta küçük adımlar ama önümüzdeki dönemlerde bir çatışmasızlık sürecinin oluşturulması noktasında gerekli çabanın gösterilmesini umuyoruz. İlk etapta BDP ve ardından AK Parti ile görüşeceğiz. BDP ile önümüzdeki hafta buluşacağız. Tüm siyasetçilerden en azından TBMM'de bir diyalog zemini oluşturulmasını talep edeceğiz. Öncelikle bu sert siyasi üslubun düşürülmesi ve diyalog için uygun bir zemin oluşturulması gerekiyor. AK Parti ile CHP arasında da gözle görülür bir diyalogsuzluk var. Bu kopukluk da sorunun çözümü noktasında üretilebilecek politikaları geciktiriyor. CHP ile de görüşeceğiz. MHP'den de randevu talep edeceğiz. Daha sonra da Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüşmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
İŞTE TEMAS GRUBU
 
Temas ve Diaylog Grubu'nda yer alan bazı isim ve STK'lar şöyle: Mehmet Emin Aktar, İHD, Mazlumder, Bekir Ağırdır, Akın Özçer, Avni Özgürel, Hidayet Şefkatli Tuksal, Yılmaz Ensarioğlu, Cemal Uşşak, Mithat Sancar, Çengiz Çandar, Ahmet İnsel.
 
bugün


Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,007 µs