En Sıcak Konular

Çin Japonya'yı masaya davet etti

22 Eylül 2012 11:30 tsi
Çin Japonya'yı masaya davet etti İhtilaflı ada sorunu sonucu Japonya ile diplomatik kriz yaşan Çin hükümeti, sorununun çözümü için Tokyo hükümetini görüşme masasına çağırdı.



Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Tokyo hükümetinden ikili ilişkilerde sebebiyet verdiği olumsuz etkileri gidermesini isterken, sorunun çözümü için Japon hükümetini görüşme masasına davet etti.

Hong Lei, Japonya'nın gerçekleri ve Çin'in rasyonel tutumunu ciddiyetle algılayarak, Çin'in toprak bütünlüğüne aykırı tüm eylemlerden uzak durması gerektiğini vurguladı.

Çin'in "Diaoyü", Japonya'nın ise "Senkaku" olarak adlandırdıkları insansız adalar ile ilgili Japonya'nın satın alarak millileştirme girişimleri, Çin'de gösterilere sebep olmuş ve iki ülke arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Diaoyü Adası'nın tarihten beri Çin'in bölünmez bir parçası olduğunu hatırlatan Hong Lei, Japonya'nın bu konuda bir egemenlik anlaşmazlığı bulunduğu yönündeki iddiasının mesnetsiz olduğunu söyledi.

Çin-Japonya ikili ilişkilerinde yaşanan krizin, Japonya'nın adayı "sözde satın alma girişiminden" kaynaklandığını belirten sözcü, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de bu krizden etkilendiğini, bunun Çin'in görmek istemediği bir durum olduğunu ifade etti.

Sözcü Hong ayrıca, Çin ile Japonya arasında diplomatik ilişkilerin 40. yıldönümü dolayısıyla düzenlenmesi planlanan etkinliklerin birçoğunun Japonya hükümetinin Diaoyü Adalarını "satın alma" kararından olumsuz etkilendiğini söyledi. Sözcü, bu olumsuz durumun sorumluğunun Japon tarafına ait olduğunu kaydetti.


Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs