En Sıcak Konular

Çağlayan'dan iki otomobil firmasına gözdağı!

21 Eylül 2012 16:22 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avusturya temasları sonrasında yaptığı açıklamada iki firmaya gözdağı verdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de yatırımları bulunan iki yabancı otomotiv şirketi için ''Türkiye'deki iki tane firma karşılıklı koro halinde düet yapıyorlar. Bu düeti yaparken de onlar hala eski sistemin devam etmesini istiyorlar. Ama buna izin vermemiz mümkün değil'' dedi.

Bakan Çağlayan, Avusturya temasları sonrasında açıklamalarda bulundu.

Son derece önemli görüşmeler yaptıklarını belirten Çağlayan, Avusturyalı yatırımcıların Türkiye'ye karşı çok ciddi yatırım planları içinde bulunduklarını bildirdi.

Çağlayan, Avusturya'nın 38 saat haftalık çalışma saatiyle  iş gücü maliyeti yüksek bir ülke olduğuna dikkati çekerek, yatırımcıların Türkiye'ye bu anlamda da büyük ilgi duyduğunu ifade etti.

Bakan Çağlayan, Avusturyalı yatırımcıların 2005-2008 yılı arasında ortalama yıllık 23 milyar dolar, 2009 yılında 10 milyar dolar, 2010 yılında 7,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım yaptığını, 2011'de ise büyük bir artışla 30 milyar doların üzerinde yurt dışına yatırım gerçekleştirdiğini belirtti.

Avusturya'yı yatırım alma konusunda hedef ülke seçtiklerini ifade eden Çağlayan, Avusturya'nın dış yatırım stoku 2005-2011 arasında 2,5 kat artarken, bu yıllar arasında Türkiye'ye yaptıkları yatırımların 85 kat arttığına dikkati çekti.

Çağlayan, şu anda Avusturya Merkez Bankası'nın verilerine göre, ülkenin gayrimenkul dışındaki yurt dışı yatırımlarının stok değerinin yaklaşık 154 milyar avro olduğuna işaret etti. Çağlayan, Avusturya'nın Türkiye'ye yatırımını 85 kat artırmasının Türkiye'nin Avusturya açısından son derece öncelikli ve önemli hale geldiğini gösterdiğini de belirtti.

Türkiye'de toplamda 30 bin 507 uluslararası sermayeli şirket olduğunu kaydeden Çağlayan, bunların 618'inin Avusturya şirketi olduğunu vurguladı.

Avusturyalı şirketlerin Türkiye'de halen devam eden 34 yatırım projelerinin olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler sermaye büyüklüğü açısından incelendiğinde enerji sektörünün yüzde 59 oranında ilk sırada yer aldığını, bunu yüzde 25 ile finansal hizmetlerin izlediğini bildirdi.

Türkiye'nin 10 yıl içinde 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı yapacağını ifade eden Çağlayan, bunun, Avusturya'yı ilgilendiren konuların başında geldiğini belirtti.

Çağlayan, Avusturya'da görüştüğü 17 şirketin toplam cirosunun 170 milyar avro olduğunu ifade ederek, ''Bunların bazıları Türkiye'ye önce şirket alarak girecek, sonra greenfield (ilk defa yatırım) açısından da yatırımlarını gözden geçirecekler. Şu anda Türkiye'de yatırımı olup iki yıl içerisinde yeni yatırım yapacağını müjdeleyen firmalar da oldu'' diye konuştu.

Dünya çapında 26 ülkede yaklaşık 115 bin kişiyi istihdam eden otomotiv yan sanayi şirketi Magna'nın yetkilileriyle de görüştüklerini ifade eden Çağlayan, şirketin Ford ve Fiat'ın önemli bir tedarikçisi olduğunun altını çizdi.

Şirketin Türkiye'de 3 tane üretim hattı olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

''Kendilerine 'otomotiv sektöründe yerli girdiye çok önem verdiğimizi' ifade ettim. Çünkü bu haliyle otomotiv sektörünü istediğimiz noktaya getiremeyeceğimizi, sürekli açık verdiğimizi ifade ettim. Türkiye'deki iki tane firma da karşılıklı koro halinde düet yapıyorlar.

Bu düeti yaparken de onlar hala eski sistemin devam etmesini istiyorlar. Ama buna izin vermemiz mümkün değil. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil, biz eski hükümetler değiliz. Ekonomi Bakanı olarak, teşvikten sorumlu bakan olarak bunun böyle olmasına izin vermeyeceğim. Çünkü onların eski alışkanlığının devam etmesi 'Türkiye'nin cari açık riskinin devam etmesi' demek.

Otomotivde şu an bizim ithal bağımlılığımız yüzde 56. Bunu değiştirmek zorundayız. Öyle bir yan sanayimiz var ki, şu anda otomobilin yüzde 85'ini yapabilecek güce sahip. Bundan dolayı firma da Türkiye'deki üretim tesislerinde yerli girdinin yüzde 90 oranına çıktığını söyledi.

Türkiye'de Sayın Başbakanımızın ifade ettiği yerli bir otomobilin yapılması konusunda çok heyecanlılar. Bu konuda her türlü görevi almaya hazır olduklarını ifade ettiler. Bana 'ne yaptınız' diye sordular. 'Hala babayiğit arıyoruz' dedik. 'Eğer düet yapmaktan fırsat bulurlarsa, bu işe yoğunlaşırlarsa, zannediyorum bulabiliriz' dedim.''

''6 dildeki broşürleri iki düetçi arkadaşımıza gönderin''

FIAT CEO'su Sergio Marchionne'nin Türkiye ile ilgili sözlerini değerlendiren Çağlayan, Marchionne'nin şirketin kurtuluşunu Türkiye ve Polonya'daki fabrikalara bağladığını söyledi.

Çağlayan, şöyle konuştu:

''Böyle bir ortamda bizim arkadaşlarımız da ısrarla yeni teşvik sisteminin kendilerine bir şey getirmediğini, gözümüzün içine baka baka söylüyorlar. Bu arkadaşlarla daha evvel görüştük. Bunların anladıkları ama anlamak istemedikleri husus 'Cambaza bak, cambaza gel' dedikleri husus farklı bir husus. Mevcut sistemin devamını istiyorlar. Mevcut sistemin devamının bizi nereye getirdiğini gördük.

Türkiye'de şu anda ithal ettiğimiz ürünlerin yapılmasını stratejik yatırım olarak değerlendiriyoruz. Diyoruz ki 'yüzde 40 da katma değer sağlayacaksın'. Niye? Ben ihracatta, üretimde bugüne kadar hamallık yaptım. Geldiğim nokta burası ama beni 2023'e bu nokta götürmez.

Benim ihracat kilogram fiyatımı 1,46 dolardan 3 dolar seviyesine getirmem lazım. Bunun için de hamallık değil, teknolojik destekli üretime dönmem lazım. Türkiye motor üretemez mi? O motoru üretenden çok daha fevkalade, çok daha kaliteli motor üretimi yapar. Ama lisans sahibi firma motor üretimi aktarma organını Türkiye'ye vermiyor. Sebebi, katma değer onda.

Bu arkadaşların 'Teşvikte değişen bir şey yok derken' doğru söylemediklerini ifade etmek istiyorum. Hiç bir düetçi kalkıp da, şu anda yeni gelmiş olan teşvik sisteminin bir önceki teşvik sistemi ile aynı yoğunlukta olduğunu söyleyemez. Eğer Türkçe anlamıyorlarsa Almanca broşür dağıtıyoruz, Almancasına baksınlar. 'Efendim biz motor yapacağız da motor stratejik yatırıma girmiyor'.

Motor stratejik yatırıma bal gibi girer. Ama işletme olarak motor üretiminde yüzde 40 katma değeri sağladığını ispat edeceksin. Ha sen 'bunu ben yapmayacağım. Ben bunu Ali'de, Veli'de, sağda, solda yapacağım. Ben bir teknoloji yatırımı getirmeyeceğim.

Mevcut altyapıyı kullanacağım, şunu yapacağım, bunu yapacağım' diyorsan, o zaman yüzde 40 katma değeri bulamazsın. Arkadaşlarıma talimat vereyim şimdi. Döner dönmez, o 6 dildeki broşürleri iki düetçi arkadaşımıza gönderin, iyice baksınlar. Belki onların anlayacağı lisanlar orada vardır.''

Bakan Çağlayan, Marchionne'nin, Türkiye'nin kendileri için bir can simidi olduğunu söylediğini belirterek, ''Ağlayalım, ağlayalım da nereye kadar ağlayalım. Ağlarken de inandırıcı olmak lazım. Hem düet yapacaksın hem orada trajikomik bir şey sergileyeceksin. Arkadaşlar, biz hükümet olarak bunları yemeyiz, bizim karnımız tok.

Ben 75 milyonun kaynağını dağıtıyorum. Babamın parasını dağıtmıyorum. 75 milyonun alın teriyle almış olduğu kaynağı da en doğru, en efektif dağıtmak benim namus borcum. Bunu da o istiyor, bu istiyor, öbürü ağlıyor, düet yapıyor diye veremeyiz'' diye konuştu.

''OMV, TANAP projesinde de yer almak istiyor''

Avusturya'nın en büyük firmalarının Türkiye'de yatırım yaptığını kaydeden Çağlayan, buna Rönesans ve OMV şirketlerinin Türkiye'deki projelerini örnek verdi.

Avusturya'nın petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren, Petrol Ofisi'nin yüzde 97 hissesini satın alan OMV şirketinin Samsun'da 870 megavatlık bir santral inşa ettiğini ancak hukuki engellerle karşılaştıklarını anlatan Çağlayan, ''Bu firmalara hukuki engelleri çıkardığımız müddetçe ülkemize nasıl yatırımcı davet edeceğiz?

Bu konuda mahkemeler bu tür kararlar verirken ülkenin genel pozisyonu ve ekonomisini de dikkate alırlarsa zannediyorum ki daha sağlıklı şeyler çıkacak. Zannediyorum ki bir anlayış değişikliğine ihtiyaç var. OMV ile bir görüşme yaptık. Türkiye'de enerji alanında çok daha ciddi büyük yatırımlar konusunda imkanlarını gözden geçiriyorlar'' dedi.

Bakan Çağlayan, OMV'nin TANAP'ta yer almak istediğini belirterek, konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüşmesi gerektiğini söylediğini belirtti.

Enerji sektöründe üretim yapan büyük bir mühendislik şirketinin Kafkas coğrafyasında iş yapmak için araştırmalar yaptığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'de teşvik paketindeki ikinci bölgeye yatırım planı olan firmalar da bulunduğunu söyledi.

Çağlayan, Berndorf, Bertsch ve Henkel şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin, gerek Türkiye'deki mevcut yatırımlarını yakın zaman içinde genişletme gerekse yeni yatırım fırsatlarına ilişkin karar sürecinde geldikleri aşamaları paylaştıklarını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Viyana'da Andritz AG, BauMax, Borealis Group, DO & CO, Egger Fritz GmbH, Henkel, Kapsch TrafficCom AG, Magna Int. Europa AG, Miba Group, PORR AG, RHI AG, Strabag, UniCredit, Vienna Insurance Group, Voest Alpine, Voith Hydro GmbH, Agrana AG, Alcatel-Lucent Austria AG Berndorf AG, Bertsch Holding, Casinos Austria AG, Engel Holding GmbH, Gebrüder Weiss GmbH, Mayr-Melnhof Karton AG, Mondi AG, One Equity Partners Austria GmbH, Österreichische Kontroll Bank, Pochtler Industrie Holding AG, Raiffeisen Bank International AG, Unger Stahlbau, Vamed AG, Verbund AG, Vialit Asphalt GmbH ve Voith Hydro GmbH şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüştü.

''Mersin'de yatırımcılara yer bulamıyoruz''

Çağlayan, bir gazetecinin ''yapılan görüşmeler sonucunda Mersin'e yatırım olacak mı?'' sorusu üzerine, Mersin'deki en büyük problemin yerel yönetimlerden kaynaklandığını, Mersin'de nerede yatırım yapılacağının belli olmadığını, bununla ilgili herhangi bir plan olmadığını söyledi.

Bugün Mersin'e gelmek isteyen çok yatırımcı olduğunu belirten Çağlayan, bu yatırımcılara yer gösterilemediğini söyledi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Suudi Arabistanlı Advanced firmasının yatırım için ilk önce Mersin'i düşündüğünü ancak burada yer bulamadığını bildirdi.

Çağlayan, Mersin'e yeni serbest bölgeler, özel ekonomik bölgeler kuracaklarını belirterek, bunun için bir yer planlaması olmadığını, büyükşehir belediyesinin bu görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Bu konuyla ilgili yerel seçimlere işaret eden Çağlayan, ''27 Ekim'de Mersin'i inşallah bu sıkıntıdan kurtaracağız. Mersin'in bütün belediyelerine talibiz'' dedi.

Vize konusu EUROCHAMBRES'a taşınacak

Bu arada, Bakan Çağlayan, Avrupa Birliği'ne iş adamlarının vizesiz girişi konusunda Avusturya Ticaret Odası Başkanı ve EUROCHAMBRES Onursal Başkanı Christoph Leitl ile görüştüğünü, Leitl'in ''EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuyu yönetime sunduğu takdirde bu konuyu destekleyeceğim'' dediğini de aktardı.

Kaynak: AA



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs