En Sıcak Konular

Bakan Ergün gizli serveti açıkladı

21 Eylül 2012 14:23 tsi
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün gizli serveti açıkladı...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile bu defa daha çok TÜBİTAK eksenli sohbet ediyoruz. Bunu yaparken böyle bir bakanlığın neden kurulduğu sorusuna yanıt geliyor aslında. Bu konuda ne kadar geç kaldığımız gerçeği ile de yüzleşiyoruz. Bakanlığın kuruluşundan bu yana çok kısa bir zaman geçti ama yapılanlar önemli. Bakan Ergün'ün ağzından yapılanlardan bir kaç  örnek aktaralım:

* "Elimizdeki değerleri fark ediyoruz. Mesela çimentonun yakıtı arıtma çamurunu işlemlerden geçirerek ham petrol elde etmek mümkün.

* İki ayrı merkezde buna dönük çalışmalar yürütülüyor. Fuel oil kıvamında bir ürün elde ediliyor. Rafineride işledikten sonra da akaryakıta dönüşebiliyor. Varili 60 dolara mal olabiliyor. Ticari üretim için hazırlıklar yapılıyor.
 
Haberleşme yazılımı

* Arıtma çamurunu dönüştürmekle Türkiye'nin petrol ihtiyacının tamamını karşılamak gibi bir iddiamız yok.
Ancak belediyelerin artık atıkların da kıymetini bilmesi gerektiğini ortaya koyuyoruz.

* Kriptolu telefon ve haberleşme yazılımı geliştirildi.

* Mevcut 16 büyükşehire 5 yıl içinde teknoloji merkezleri kurmak için 1 milyar liralık kaynak ayırdık. Bu merkezlerde çocuklarımıza, "Dokun, boz, öğren" diyeceğiz. Siber ordudan otomotiv sektörüne kadar yapılan icatlara çok sayıda başka örnek de var."

TÜBİTAK az zamanda önemli işlere imza atmış. Hem 1.5 milyar liralık bütçe ve 5 bin kişilik kadro ile... Bu kadronun 2 bin 500'ü TSK projeleri için çalışıyor.
 
2 bin 500 lira ile icat olmaz

Aslında TÜBİTAK'tan daha büyük insan gücü üniversitelerde var. Ama oradan pek ses gelmiyor. Çünkü diye başlayıp burada sözü yine Bakan Ergün'e verelim:  "Üniversitelerde çok iyi çocuklar var. Geçtiğimiz günlerde biri geldi bana. İTÜ'de ilk 500'de girmiş. Yani Türkiye üniversite sınavında ilk 500'ün içerisindeki çocuklardan biri.  Okulu başarıyla bitirmiş, biz de bunu devlet olarak ABD'-ye yüksek lisansa göndermişiz mühendislik alanında. Northeastern Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmış. Ondan sonra bitirmiş, demişiz ki, 'sen kal, Massachusetts Üniversitesi'nde doktora yap', doktora da yapmış. Sonra devletin kuralı, 1 yıla 2 yıl hizmet istemişiz. Yani biz ona ABD'de 6 yıl burs vermişiz. Bize 12 yıl hizmet edecek. Gelmiş şimdi yardımcı doçent olmuş. Dedim ki 'kaç para alıyorsun ba-na bir söyle' Baktı, biraz da utanarak 2 bin 500 lira aldığını söyledi. Böyle bir beyni biz bu paraya çalıştırı-yoruz. Olmaz. Ondan icat bekliyoruz. Çocuk geçinemiyor."
 
Bu sorunu çözmeliyiz

Bu önemli sıkıntıyı anlatırken TÜBİTAK'taki ücretleri soruyoruz Bakan Ergün'e... Biraz daha iyi olduğunu öğreniyoruz. Bunları önceki akşam anlattı Bakan Ergün... Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da dün sabah ihracatta kalitenin artması gerektiğinin altını çizdi. Yani icat yapmak, katma değerli ürünler üret-mek gerektiğini paylaştı herkesle.
..
Peki katma değeri kim sağlayacak? Kim icat geliştirecek? 2 bin 500 lira maaş verdiğimiz beyinler mi? Bu sorunu çözdüğümüz an çok şey değişecek. Beyinlerimizi iyi değerlendirmeliyiz. YÖK Yasası değişiyor. Bu konuyu mutlaka çözmeliyiz. Zenginleşmenin başka yolu yok.
 
SERİ ÜRETİM FÜZE

* Göktürk 2 adlı gözlem uydusu aralık ayında fırlatılacak. 8 yılda 12 uydu yapılacak. Uyduların maden aramaya da büyük katkısı olacak.

* 250 kilometre mesafede hedefini yüzde 100 tutturan füzeyi ürettik. Seri üretime geçecek noktaya geldik."


Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs