En Sıcak Konular

Tamamen yerli uydu Göktürk için geri sayım başladı

21 Eylül 2012 12:09 tsi
Türkiye, aralık ayında Göktürk-2 uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. Bu istihbarat ve haberleşme uydusunun en önemli özelliği tamamen TÜBİTAK mühendislerince geliştirilmiş olması... Uydu Türkiye

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin aralıkta Göktürk-2 uydusunu fırlatacağını, istihbarat ve haberleşme amaçlı bu uydunun tamamen TÜBİTAK mühendislerince geliştirildiğini belirterek, "10 yıl içinde Türkiye uydu konusunda hem üreten, hem de başka devletlerin uydularını gözyüzüne fırlatan ülke haline gelecek" dedi. İstanbul'da önceki akşyam ekonomi gazetecileriyle bir araya gelen Bakan Ergün, bu konuda şöyle konuştu:

"Fırlatma işini şimdi biz yapmıyoruz, ama fırlatma teknolojisini de kendimiz gerçekleştirip, 10 yılı bulmaz, daha erken bir vakitte fırlatmayı da gerçekleştireceğiz. 8 yılda 12 yeni uydu daha değişik alanlarda kullanmak üzere yapılacak.

Yeni nesil yapacağımız uydular zirai üretiminden tutun da maden aramalarına, iklim değişikliklerine, çevre ve şehircilik uygulamalarına, mimari uygulamalara varana kadar birçok alanda ciddi katkı sağlayacak. Mesala mayınları da uydudan görme şansına sahip olacağız."

ABD ile Rusya'ya rakip işler...

İstihbarat ağırlıklı gözlem uydusu Göktürk-2'nin aralıkta fırlatılacağını belirten Ergün şöyle devam etti: "Bu tamamen kendi yaptığımız bir gözlem uydusu. Göktürk-2 uydusu, tamamen görüntü elde etmekle ilgili bir uydu. Ama bundan da zirai uygulamalarda, çevre şehircilik uygulamalarında yararlanacağız.

Rasat uydusunu da yaptık, geçen yıl fırlattığımız Rasat-2 uydusu 7.5 metreye 7.5 metre büyüklüğündeki bir çözünürlükle görüntü elde ediyor. Göktürk-2 uydusu 2.5 metreye 2.5 metre büyüklüğündeki bir çözünürlükle görüntü elde edecek, 5 yıl uzayda kalacak ve o sürede Göktürk-3 yapılacak, sonra Göktürk-4'ü devreye alacağız.

Çalışmaları başlattık. Göktürk-4'te 50 santimin altında çözünürlükle görüntü elde edeceğiz. Bugün sadece ABD ve Rusya'nın sahip olduğu 20 santimlik çözünürlükle görüntü elde edecek noktaya kadar da bu teknolojiyi götürmüş olacağız. Şimdi Göktürk-2'yi fırlattığımızda dünyanın her yerinden görüntü alma şansına sahip olacağız."

'UZUN MENZİLLİ' YERLİ FÜZE YOLDA

TÜBİTAK'ın 1.5 milyar lira bütçesi olduğunu hatırlatan Ergün, üzerinde çalışılan yeni projeler hakkında da bilgiler verdi: "Silahlı Kuvvetler geliştirilen seyir füzeleri çalışmaları tamamlandı. SOM adını verdiğimiz bir çalışma var. 250 kilometre menzile kadar testleri yapıldı, seri üretim aşamasına geldi, Londra'da bir fuarda sergilendi. 250-260 kilometre mesafeden uçaktan bıraktığımızda 60x60 santim bir karenin içine gidiyor ve hedefi vuruyor. Şimdi 500 kilometre menzilli olanın çalışması başladı."

'Termal pilde öncü ülkeyiz'

Füze teknolojisinde kullanılan Isıl (termal) Pil teknolojisinin Türkiye'de üretildiği bilgisini veren Ergün, "4-5 ülke var bunu üreten. Biz 5. veya 6. ülkeyiz. Kendi mühendislerimizin tasarımı, üretimi ile yaptığımız bir şey. Diyelim ki denizaltından torpido fırlatıyorsunuz, bu torpidonun hedefine gidene kadar  yüksek bir enerjiye ihtiyacı var. İçerideki elektronik donanımının çalışması için yüksek enerji üreten bir pil gerekiyor. Bunu herkes yapmıyor, yapan da vermiyor. Bunu yaptık. Şimdi başka ülkelere de satabilecek noktadayız."

'Yerli otoda 1 milyona değil 100 bine bakılsın'

Yerli otomobil konusundaki gelişmelerle ilgili Ergün şunları söyledi: "Yerli otomobil yapmak mümkün. Şöyle düşünüyorlar (üreticiler) 'yerli marka yapalım çıkarken 1 milyon satsın, 500 bin satsın.' Böyle bir şey olmaz ki... Bir markanın 100 bini aşkın bir rakamla işe başlayacağını düşünüyorum. Bu 1 milyon otomobil tüketecek olan kitlenin yüzde 10'unu almaya cesaret edemiyorsa sektör, cesaretini gözden geçirmeli. Diyoruz ki, yabancı ortaklarınızla görüşün. Oyak ve Tofaş bir çalışma yaptı. Hangi noktaya geldiler bakacağız.

Kaynak: Akşam



Bu haber 1,164 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,385 µs