En Sıcak Konular

Meme kanseriyle savaşan besinler

21 Eylül 2012 12:03 tsi
Meme kanseriyle savaşan besinler Ülkemizde sıkça karşılaşılan meme kanserinin beslenmeyle büyük oranda ilintili olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, meme kanseriyle savaşan besinleri ve etkilerini anlattı.

Kadınlardaki doğal östrojen metabolizmasını düzenleyen fitoöstrojenler kuru baklagiller, bezelye, barbunya, börülcede bol miktarda bulunmaktadır.

Hangi besinler meme kanserine karşı koruyucu?

Hayvansal protein tüketimi, doymuş yağ tüketimini artırmakta ve kalsiyum emilimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca hayvansal protein tüketimi fazla olan bireylerde meme, prostat, rahim, kalın bağırsak gibi kanser türleri daha fazla görülmektedir. Bu sebeple günlük olarak 3 porsiyon süt ve süt ürünlerini yağsız olarak tüketmek gerekir. Et ve et ürünlerinden ise sakatat gibi yağ oranı yüksek olan ürünler dışında ortalama 4 porsiyon şeklinde tüketilmelidir.

Karbonhidratlı besinlerin fazla miktarda alınması obeziteye neden olduğundan beslenme planında çay şekeri, çikolata, fast-food tarzı basit karbonhidratlı besinler yerine, kompleks karbonhidratlı, posa içeriği yüksek besinlerin yer alması gereklidir.

Posa, bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlamakta, vücut için zararlı maddeleri atmakta ve östrojen emilimini engelleyerek dengeyi sağlamakta ve meme kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir. Günlük beslenme planında karbonhidrattan zengin kepekli tahıl ürünleri, kuru baklagil, taze sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi ile vücuda yeterli miktarda posa alımı sağlanabilmektedir.

Brokoli, karnabahar, lahana gibi bitkisel besinler, hücresel DNA zedelenmesini baskılayan veya bloke eden enzimleri tetikleyerek , tümör büyüklüğünü ve östrojen benzeri hormonların etkinliğini azaltarak meme kanserine karşı büyük etki gösterirler.

Karotenden zengin sebze ve meyveler ile birlikte bir turunçgillerin de beslenme düzenine eklenmesinin, kanser önlemedeki önemi bilinmektedir. Özellikle günlük olarak likopenden zengin domates tüketimi antikarsnojen etkisinden dolayı çok önemlidir.

Günde 10 gr keten tohumu meme kanserine karşı koruyucu etki göstermektedir.

Çaydaki polifenolik bileşikler kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur. Japon kadınlarında günde beş bardak ya da daha çok çay içilmesinin evre I ve II meme kanseri tekrarlarını azalttığı gösterilmiştir. Çaydaki kateşinler kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaktadır. Yeşil çay kateşinlerden zengindir. Çayın olumsuz etkilerini önlemek için yemeklerden en az yarım saat sonra bir dilim limonla tüketmek uygundur.

Prebiyotikler, bağırsaklarda normal olarak bulunan bakterileri “besleyerek” sağlıklı olma durumu devam ettirilebilir ve gastrointestinal sistemin normal işlevini yerine getirmesi sağlanabilir. Başta kolon kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da savunma mekanizmasına yardımcı olmaktadır.

Buğday, çavdar, pırasa, yer elması, hindiba, kuşkonmaz gibi besinler de günlük beslenme planı dahilinde mutlaka yer almalıdır.

Soğan ve sarımsak, içerisindeki bileşenler karsinojenlerin atılımını artırarak, tümör hücre çoğalmasını baskılayan enzimleri uyarır.


Besinlerin saklanması ve pişirilmesi de önemli

Bunlarla birlikte kanser riskini azaltmak için besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Besinlerin tütsülenmesi, ızgara üzerinde veya ateşe çok yakın pişirilmesi, tuzlanması, salamura ve turşu şeklinde saklanması sonucu bazı kanserojen maddelerin ortaya çıktığı belirtilmektedir. Ayrıca besinlerin aşırı derecede saflaştırılması, kanserden korunmada önemli bir etkiye sahip olan posanın kaybına; hatalı pişirilmesi ise, kanserden korunmada önemli etkisi olan vitaminlerin yok olmasına ve kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Besin pişirilmesi, tüketimi ve saklanması konusunda da hassas davranılmalıdır.



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs