En Sıcak Konular

Arınç: Yeni öğrenci sayısı 5 ülke nüfusu

20 Eylül 2012 16:10 tsi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Yeni eğitim öğretim yılında ilk defa siftah yapan okuluna başlayan öğrencilerimiz 17 milyonun üzerine. Avrupa'da 5 tane ülkeyi bir araya getirin nüfusu bu kadar etmez'' dedi.

Çeşitli ziyaret programları ve okul açılışları için Adana'ya gelen Arınç, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u ziyaretinin ardından, merkez Seyhan ilçesinde bir süre önce restorasyonu yapılan tarihi Ulu Cami'de incelemede bulundu.

Camiyle ilgili olarak Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Gözde Ramazanoğlu'ndan bilgi alan Arınç, Diyarbakır'daki Ulu Cami'nin restorasyonunun da 5 Ekim'de bitirildiğini söyledi.

Diyarbakır'daki Ulu Cami'de 4 mezhep için mahaller bulunduğunu belirten Arınç, ''Burası dünyadaki 5 Harem'den birisi olarak biliniyor. Çünkü Diyarbakır Hz. Muaviye zamanında fethedilen bir İslam beldesinden birisi. Orada Hazreti Süleyman Camisi'ni açmıştık. Yapı tarzı itibariyle burayı andırıyor'' dedi.

Restorasyon çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Arınç, caminin mihrabını kaplayan çinilerin üzerindeki ''Besmele''yi okudu.

Arınç, daha sonra Ulu Cami içindeki türbeyi ziyaret edip dua etti, ardından Ramazanoğlu Medresesi'ni gezip Seyhan Belediyesi'ne bağlı SEYMER kursiyerlerinin yaptığı resimleri inceleyip Ziya Paşa'nın mezarının önünde dua etti. Arınç, burada ünlü Şair ve eski Adana Valisi Ziya Paşa'nın bazı şiirlerinden bölümler okudu.

Arınç, Ramazanoğlu Kültür Merkezi'ni de gezerek, burada Vakıflar Bölge Müdürü Murat Saraçoğlu'ndan vakıf eserleri ve restorasyonu yapılan diğer tarihi eserlerle ilgili bilgi aldı.

-Okul açılışı-

Arınç, merkez Çukurova ilçesinde Gönül-Ferhat Baykara İlkokulu'nun açılışında yaptığı konuşmada ise eğitimin önemine değindi.

Yeni eğitim ve öğretim döneminin 17 Eylül'de resmen başladığını anımsatan Arınç, hayırseverlerin eğitime katkısından övgüyle bahsederek, okulu yaptıran hayırsever Ferhat Baykara'yı tebrik etti,

Arınç, TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve yıllardır devam eden milletvekilliği süresince hep okul açılışlarına gelmeye gayret ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Özellikle sayın Hüseyin Çelik döneminde başlatılan Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası'na ben de gönülden inandım. Yüzlerce ilkokul, ilköğretim, fakülte, yüksek okul, meslek lisesi, teknik lise, turizm meslek lisesi ülkemizde yapıldı. Her ilde yüzü geçen protokollerle bu hayırseverlerimiz çok güzel örnek oldular.''

Arınç, törende bulunan öğrencilerin taşıdığı pankartları da okuyarak hepsine teşekkür etti, onları fazla ayakta bekletmeyeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Eğitim işin başı, cehalet bütün kötülülerin anası, ilim, bilgi ve hikmet de bütün güzelliklerin başıdır. Biz ilimden, bilgiden, hikmetten yana olacağız. Eğitim insan için su ve ekmek kadar lüzumlu bir olay. Memleketimizde sıkıntısını çektiğimiz ne kadar kötülük varsa eğitimsizlikten ve cehaletten kaynaklanıyor. Biz de eğitimin kıymetini biliyoruz. Şahıs olarak bildiğimiz yetmez, hükümet olarak biliyoruz. 10 yıllık iktidarımız döneminde en büyük payı bütçeden milli eğitime verdik.

Ama bütçeden ayırdığımız kaynaklar yetmiyor. Nüfusumuz 75 milyon. Çok şükür ki bu nüfusun yarıdan fazlası 30 yaşın altında, yine çok şükür ki 30 yaşın altında olan nüfusun da hemen hemen yüzde 70'i de eğitim çağında. Yeni eğitim öğretim yılında ilk defa siftah yapan okuluna başlayan öğrencilerimiz 17 milyonun üzerinde. Avrupa'da 5 tane ülkeyi bir araya getirin nüfusu bu kadar etmez. Bizim eğitim çağındaki öğrencilerimizin sayısı neredeyse Avrupa'nın yarısına eşit. Bu genç nüfusumuzun çok diri olduğunu gösterir, genç nüfusumuzun bize büyük bir dinamizm vereceğini gösterir. O yüzden daha çok okul yapmalıyız. Okullarımızı daha modern teknik araçlarla, gereçlerle süslemeliyiz, bilgisayarlarla, Fatih Projesi içerisinde tabletlerle, hatta akıllı tahtalarla donatmalıyız.''

Son 10 yılda atanan öğretmen sayısının son 40 bin kişiyle birlikte 365 bini bulduğunu hatırlatan Arınç, ''Cumhuriyet dönemleri içerisinde bu kadar çok öğretmen alınabilmiş değil. Daha da alacağız. Öğrencilerimizi 25-30 kişilik sınıflarda daha çok öğretmenle buluşturacağız ve çağdaş eğitimin bütün imkanlarını sunacağız'' dedi.

Anne ve babaların böyle güzel okullar ve öğretmenler olduğu için sevinmesi gerektiğini de dile getiren Arınç, ''Çocuklarınızla, okulunuzla iftihar edin. İnşallah bu güzel yavruları Allah kem gözlerden saklasın, Allah zihin açıklığı versin. Allah yavrularımızın acısını göstermesin. Bizim annelerimiz ve babalarımız okula uğurlarken (Allah zihin açıklığı versin) derlerdi. Hala anneler babalar derler mi bilmiyorum. Deyin, bol bol deyin laiklik bundan dolayı incinmez. Ne kadar çok derseniz o kadar iyi olur. (Allah akıl fikir versin, zihin açıklığı versin) derseniz, çocuğunuz okula gittiği zaman, kitap okuduğu zaman, bilgisini artırdığı zaman görecekseniz, geçmişe göre çok daha iyi olacak'' diye konuştu.

-Yeni eğitim sistemi-

Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin fayda getirmediğini, zarar verdiğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

''Asıl olan nedir? Çocuklarımızın daha iyi eğitim almasıdır. Biz bu daha iyi eğitimin 4 yıllık ilkokul, 4 yıllık ortaokul ve 4 yıllık liseyle daha iyi verilebileceğini düşündük. 21 tane seçimlik dersimiz, yeni alanlar ve çocuklarımız için yeni imkanlar var. Yavrularımızın başarılı olacağını düşünüyorum ve Allah'ın izniyle Ferhat-Gönül Baykara İlkokulu'ndan geleceğin valileri, kaymakamları, hakimleri, milletvekilleri çıkacak. Hiç endişeniz olmasın, yeni Ferhatlar yeni Gönüller çıkacak ve ülkemiz her geçen gün büyüyüp daha da güçlenecek. Ferhat ve Gönül Baykara'ya bu okulu yaptırdıkları için teşekkür ediyorum. Kendilerine usulen plaket vereceğiz, ama biz kendilerine gönülden dua ediyoruz, teşekkür ediyoruz. Yaptığınız bu hayırlı hizmetten dolayı sizleri kutluyoruz. Allah sizlere, güzel evlatlarınıza, güzel torunlarınıza hayırlı uzun ömür versin. Allah sağlık ve afiyet versin.''

Töreni izleyen öğrencilere de seslenen Arınç, ''Allah sizleri bağışlasın, her biriniz milletin evlatları olarak hedefinizi büyük koyun. Türk milletinin güzel evlatları olarak hep güzel işler yapacağınıza, büyüyünce çok önemli hizmetlerde bulunacağınıza inanın. Okuyun, okumak çok önemli. Bu okul sizi için yapıldı'' diye konuştu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise açılışı yapılan okulun 28 derslik olduğunu ve bin 200 civarında öğrencinin okulda eğitim göreceğini söyledi.

Coş, ''Eğitime Yüzde Yüz Destek kampanyası kapsamında ilimizde 77 eğitim kurumumuz hayırseverlerce yaptırıldı. Bunlardan 71'i okul, 3 yurt ve 3 spor salonu'' dedi.

Arınç daha sonra okulu yaptıran hayırsever Gönül-Ferhat Baykara'ya plaket verdi, ardından açılışını yaptığı okulda sınıfları gezerek öğrencilerle sohbet etti.

Açılış töreninin ardından yapımı süren Ramazanoğlu Camisi'nin önünde duran Başbakan Yardımcısı Arınç, İl Müftüsü Arif Gökçe'den inşaat çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Kaynak: AA



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs