En Sıcak Konular

Balyoz'da karar açıklanıyor

20 Eylül 2012 15:36 tsi
Balyoz'da karar açıklanıyor Balyoz darbe planı davasında karar günü geldi. Mahkeme heyeti kararı açıklamak için ara verdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıkların son sözlerinin alınması işlemi tamamlandı...

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, ''Balyoz Planı'' davasında esas hakkındaki hükmü açıklamak için duruşmaya ara verdiklerini bildirdi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, ''Son sözler söylendi. Esas hakkındaki hükmü açıklamak üzere duruşmaya ara veriyoruz. Ne kadar süreceğini bilemiyorum ama bugün itibariyle duruşmaya devam edeceğiz'' dedi.

Balyoz davasında, Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in talimatı gereği 250 tutuklu sanıktan 249'u, tutuksuz sanıklardan da 16'sı duruşmada hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan sadece Ahmet Küçükşahin duruşmaya katılmadığı görüldü.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasının 107. duruşmasında Engin Alan, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 249 tutuklu sanık ile 16 tutuksuz sanık hazır bulundu.28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Balyoz davasının tutuksuz sanığı emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç da tutuklu sanıklar arasında yer aldı. Ancak Ergenekon davasından tutuklu bulunan Balyoz davası tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz duruşmaya katılmadı. Davanın son oturumunda Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in, hayati tehlikesi bulunmaması durumunda bütün tutuklu sanıkların hazır edilmesi yönünde karar alması, bu hafta görülecek olan iki duruşmada davanın karara bağlanacağı söylentilerine neden olmuştu. Bu talimatın ardından da bugünkü duruşmaya ilk kez bu kadar sanığın bir arada katıldıkları gözlendi. Tutuklu sanık Ergin Saygun'un, sağlık görevlileri tarafından duruşma başladıktan sonra duruşma salonuna tekerlekli sandalye ile getirildiği dikkat çekti.

Sanık ve avukatların kimlik yoklamasının ardından Üye Hakim Ali Efendi Peksak, mahkemeye ulaşan cevabi yazılar ile dilekçeleri okudu. Bu dilekçeler arasında, sabah namazının ardından camide bıçaklanarak öldürülen ve İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden olan Bayram Ali Öztürk'ün oğlu Mahmut Öztürk'ün müdahillik talepli dilekçesi dikkat çekti.

Ayrıca mahkemeye ulaşan dilekçeler arasında sanık avukatlarından Hakan Tunçkol'un, dilekçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tanık olarak dinlenmesini talep ettiği okundu. Gelen evraklar arasında tanık dinlenmesi ve dosyanın genişletilmesine ilişkin dilekçeler bulunduğu da belirtildi. Bazı tutuksuz sanıklar tarafından yazı olarak gönderilen savunmaların sonunda, tahliye ve beraat taleplerinde bulundukları bilgisine yer verildi.

Gelen evrakların okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken tutuklu sanıklardan 3 kişi ile 28 Şubat soruşturmasının tutuklu, bu davanın tutuksuz sanığı Tevfik Özkılıç'ın savunmalarının alınmadığını hatırlatarak, duruşmada öncelikli olarak bu sanıkların savunmalarının alınacağını açıkladı. Daha sonra da Diken, sanık emekli Albay Cengiz Köylüoğlu'na savunması yapması için söz verdi.

Bu, arada bütün tutuklu ve tutuksuz sanıkların savunmaları tamamlandı. Mahkeme Başkanı'nın verdiği aranın ardından sanıklara son sözlerinin sorulması bekleniyor.

BALYOZ SANIKLARININ SON SÖZLERİ:

Balanlı: Vatan Sağolsun

''Balyoz Planı'' davasında son sözleri alınmaya başlanan sanıklardan Orgeneral Bilgin Balanlı, ''Bu güne kadar yaşananlar, bu mahkemeden adaletin çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağ olsun'' dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, son sözleri sorulan Orgeneral Bilgin Balanlı, adil ve hukuki bir yargılama yapılmadığını, aslında son söz ve karar aşamasına gelinmediğini savundu.

Buna rağmen çıkacak kararın hukuki bir karar değil, siyasi bir karar olacağını öne süren Balanlı, ''Burada verilecek hüküm bizlere değil, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin manevi şahsiyetine verilmiş olacaktır. Bizler bir siyasi hesaplaşmanın mağdurlarız. Bu güne kadar yaşananlar, bu mahkemeden adaletin çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağ olsun'' diye konuştu.

Üçok: Beraat Edeceğiz

Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok da, ''Bütün hayatım Yassıada, 12 Mart, 12 Eylül mahkemelerindeki hukuksuzluklara lanet okuyarak geçti. Bugün Yassıada'da, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de yargılanıp mahkum olan vatan evlatları bu milletin vicdanında beraat etmiştir'' dedi.

Bugün de benzer bir süreç yaşandığını ve 15 yaşındaki kızının değişik mahkemelerdeki hukuksuzlukları yaşayarak büyüdüğünü anlatan Üçok şunları söyledi:

''Burada bulunan vatan evlatlarına, hukuksuz, haksız ve adaletsiz cezalar vereceksiniz. Ne ceza istiyorsanız verin umurumuzda bile değil. Yassıada'da, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de mahkum olan, idam edilen vatan evlatları nasıl milletin vicdanında beraat ettiyse, bizler de beraat edeceğiz, aklanacağız.''

Yarman: Beraat İstiyorum

HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman da, 1 yıldır tutuklu olduğunu belirterek, son sözlerini şöyle sürdürdü:

''Suçum ne. İspatı hani. Niye yargılandığımı hala anlamıyorum. Yoksa ben aptal mıyım?'' dedi. Kendi geçmişime baktığımda 35 senelik kariyerini, tüm hayatını, ülkesine adamış birini görüyorum. Türkiye'nin en hayati projelerini yapmış, önünde duran ekranlar, kullandığınız UYAP, yıkmaya çalıştığımız iddia olunan hükümeti iktidara taşıyan seçim sistemi SEÇSİS de bizim eserimiz. Dostlarım hep sorardı. 'Yaptığınız yazılımlar, saldırıya uğrayarak delindi, çöktü mü hiç?' Cevabımın gerekçesi şöyle: 'Saldırıya uğradığında yazılımlarımız çökseydi, şimdi hapiste olmazdım. Derlerdi de inanmazdım. Vatana hizmet, maalesef cezasız kalmıyor. Ahir günümde Türkiye'nin aydınlık geleceğine bir nebze olsun katkımın yaşatacağı onur ve huzurla yetinecekken, şimdi hapishane mi benim layığım. Herkes bilmelidir ki vereceğiniz hüküm ne olursa olsun, böyle davaları sağduyulu kamuoyu asla unutmaz. İnanıyorum ki bugün Türkiye'de yarınlarda utanç verecek bir tarih yazılmaz. Sayın Başkan, heyetinizin vicdan muhasebesini doğru yaparak tarih önündeki sorumluluğunu omuzlayıp hak ve hukukla karar vereceğinize inanmak istiyor, beraatimi talep ediyorum.''

Erenoğlu: Adil yargılama yapılmadı

Koramiral Abdullah Can Erenoğlu da, adil yargılamanın yapılmadığı bu davada son söz söylenemeyeceğini belirtti.


Bu haber 1,292 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,562 µs