En Sıcak Konular

'Geleceğimiz Rusya'sız olamaz'

20 Eylül 2012 15:17 tsi


Kırgızistan'da temaslarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in görüşmesinin ardından iki ülke arasında kredi borcu, enerji ve askeri işbirliği alanında beş anlaşma imzalandı.

Putin'in başkent Bişkek'teki temasları kapsamında, iki ülke hükümetleri arasında Kırgızistan'ın Rusya'dan 1995 ve 2009 yıllarında aldığı toplam 485 milyon dolarlık kredi borcunun 2016 yılından sonra 10 yıl içinde silinmesi, ülkenin kuzeyindeki Narın nehri üzerine hidroelektrik santralin ortak yapımı ve işletilmesi, güneyinde Kambara-Ata-1 hidroelektrik santralin ortak yapımı ve işletilmesi ve 5 yıl sonra hayata geçecek Kırgızistan'da Rusya'ya ait askeri üslerin durumu ve koşulları ile ilgili protokol yapıldı.

İmza törenin ardından görüşmelere ilişkin açıklamada bulunan Atambayev ile Putin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev, Kırgızistan ile Rusya halklarının ortak tarihi ve kaderi paylaştığını belirterek, "Geleceğimiz Rusya;sız olamaz" dedi.

Putin ise, bugün Bişkek'te imzalanan mali, enerji ve askeri anlaşmaların milyarlarca dolarlık projeler olduğunu ifade ederek, "Bu projelerin, Kırgızistan;da yeni iş sahaları oluşturacağını, ekonomisini geliştirmesine imkan tanıyacağını ve Kırgızistan vatandaşlarının refah düzeyini yükselteceğini" söyledi.

Bişkek'teki Rus askeri hava üssü ile ilgili oluşumunun nedenine değinen Putin, Rus askeri üssünün, Kırgızistan'ın güneyindeki Batken eyaletine bir grup teröristin 1999 yılında sızmazı sonucu çıkan çatışmanın ardından Kırgız yönetiminin, Rusya;dan askeri bir üssün kurulması talebi üzerine oluşturulduğunu söyledi.

Kırgızistan;da Rus dilinin varlığına verilen öneminin gözden kaçmadığını belirten Putin, Rusya ile Kırgızistan arasında sosyal alanda işbirliğinin gelişmeye devam ettiğini ifade ederek, Rusya;da eğitim gören yaklaşık 13 bin Kırgız öğrenciden 10 bininin bedava okutulduğunu ve Rusya topraklarında 700 bin Kırgızistan vatandaşının çalıştığını söyledi.

-"ABD üssünü ele almadık"

Putin, Bişkek;teki ABD;ye ait askeri hava üssü ile ilgili bir soruya, görüşmelede ABD askeri üssünü ele almadıklarını ve anmadıklarını söyledi. Putin, Atambayev ile görüşmesinde, sadece Rusya'ya ait askeri üssün bundan sonraki durumu ve koşullarını konuştuklarını bildirdi.

Putin, Kırgızistan'ın ABD üssünü, bütçesine sağladığı maddi katkılar nedeniyle isteyebileceğini ifade etti.

Afganistan;daki durumu yakından bildiklerini ve 2014 yılında koalisyon güçlerinin çekilmesinden sonra orada durumun pek değişmeyeceğini belirten Putin, Tacikistan ile Kırgızistan;daki Rusya;ya ait askeri üslerin bölgede güvenliği ve istikrarı korumada büyük bir rolü olacağını, ayrıca terör ve uyuşturucu ile mücadele için varolduğunun herkesçe bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Kırgızistan;da baraj yapımına komşu ülkelerin tepkisi ile ilgili soruyu yanıtlayan Putin, baraj ve santral yapımında Kazakistan ile Özbekistan;ın görüşünün dikkate alınması ve ilgililerin bu projelerin hayata geçirilmesi için doğrudan işbirliği için davet edilmesi gerektiğini ifade etti.

Atambayev ile Putin, Bişkek'te Dayir Asanov Parkı'nda, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Leningrad şehrinde Nazilerin ablukasından kurtarılan çocuklar ve abluka kurbanları anıtına çiçek bıraktı.



Bu haber 797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs