En Sıcak Konular

Tek bir şirket, Türkiye'nin yarısı kadar patent peşinde

20 Eylül 2012 12:45 tsi
Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Kocakuşak, Türkiye'nin patent başvurularındaki sayısının azlığına "Sadece IBM geçen yıl 5 bin patent başvurusu ile Türkiye'nin neredeyse yarısı kadar patent başvurusunda bulundu." sözleriyle dikkat çekti.


Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Bilen Patent işbirliğiyle gerçekleştirilen bilgilendirme seminerinde, 'Farklı Bakış Açısıyla Ar-Ge, Patent ve Hibe Mekanizmaları' ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ömer Kocakuşak, iş dünyası için kaçınılmaz fayda ve paraya dönüşen 'inovasyon' kavramı hakkında açıklamalarda bulundu. İnovasyona, yenilik veya yenileşim ifadelerini kullanmanın doğru olmadığını, inovasyonun aslında bu yoldaki süreci ifade ettiğini belirten Kocakuşak, inovasyonun çoğu zaman firmayı batmaktan kurtaran bir ruh ve anlayış şekli olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE'DE 'BUNDAN İCAT ÇIKMAZ' SENDROMU VAR"
Türkiye'de eski ve oturmuş bir anlayıştan ötürü inovasyon yapmanın çok pahalı olduğu görüşünün varlığından söz eden Kocakuşak, şirketlerde de devletin kendilerini desteklemeyeceği düşüncesinin bulunduğunu aktardı. Kocakuşak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 'buradan icat çıkmaz' sendromu da var. Alışkanlıklar, riski göze alamamak ya da geçmiş tecrübelerden ders çıkarmamak, inovasyon ve yaratıcı düşüncenin önündeki en büyük engeller... İnovasyon hizmet, ürün, süreç, pazarlama, yönetim organizasyonu, toplumsal ve strateji alanlarında yapılabilir. İnovasyon yaparken hedef, insana dünyadayken cenneti yaşatmak, müşterinin beklentilerini sürekli yükseltmek olmalı."
"IBM TÜRKİYE KADAR PATENT BAŞVURUSU YAPIYOR"
Türkiye'nin patent başvurusu sayısının azlığına da işaret eden Kocakuşak, IBM firmasının her yıl neredeyse Türkiye kadar patent başvurusu yaptığını anımsattı. IBM'in 5 bin patent başvurusu ile Türkiye'nin yarısı kadar başvuru yaptığını belirten Kocakuşak, yanına bir de Samsung firması eklendiğinde, Türkiye'nin bu iki şirketin gerisinde kaldığını açıkladı. Kocakuşak, önceden firmaların büyüklüklerini ciroları, çalışan sayıları belirlerken, dünyada artık büyük firma kavramının sahip olunan patent ve inovasyon stratejilerine bağlı hale geldiğini sözlerine ekledi.
Bilen Patent Yönetim Kurulu Eş Başkanlarından Erdem Kaya ise 'Buluş ve Patent' konularında katılımcıları bilgilendirdi. Türkiye'de buluş ve patent sayısının azlığındaki temel sebeplerden birini 'bundan buluş ya da patent mi olur?' anlayışı olarak gösteren Kaya, herhangi bir alanda bir iyileştirme veya yenilik getirmenin bile buluş ya da patent potansiyeli taşıyabileceğini söyledi.
(CİHAN)



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,472 µs