En Sıcak Konular

Borsadaki tuzağa dikkat

20 Eylül 2012 12:27 tsi
SPK, bireysel yatırımcının sermaye piyasasında hataya düşmemesi için kitap hazırladı...

Kitapta, "Eğer bir kişi size 'Seni sevdim tüyo vereceğim', 'Şu yatırımda kazanç garanti', 'Falancanın eşi de bu yatırımı aldı' diyorsa, bil ki dolandırılıyorsun" denildi

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK), vatandaşa 'tüyolara kanma' tüyosu geldi. Kurul, aşırı kazanç hırsıyla para kaybeden küçük yatırımcının bu hataya düşmemesi için kitap hazırlandı. Kitaptaki temel uyarı ise şu: "Eğer bir kişi size 'seni sevdim tüyo vereceğim', 'şu yatırımda kazanç garanti', 'falancanın eşi de bu yatırımı aldı' diyorsa, bil ki dolandırılıyorsunuz." Kitapta ayrıca internette 'oynatılan' yatırım aracı görünümlü işlemlere de dikkat edilmesi de istendi.

Orta vadeli yatırım

SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanı Ethem Sancak tarafından çıkarılan "Bireysel Tasarruf ve
Yatırımları Koruma Rehberi" isimli kitaptaki çarpıcı bölümler şöyle:

* Türkiye'deki bireysel yatırımcıların ortalama yatırım vadesi bir ayın altında. Oysa hisse senedi orta ve uzun vadeli bir yatırım aracı. Yani hisse senedi aldığında onu 2-10 yıl unut. Hatta gelecek torunların için al.

* İçeriğini bilmediğin yatırım araçlarına gözü kapalı yatırım yapmaktan kaçın. Size yaklaşanlar, aşırı para kazanma damarınızı kullanmak ister. Bu nedenle, size yüksek kazanç sözü verirken risk olmadığından bahseder.

Oysa risksiz bir yatırım yoktur. Eğer beklenen getiri yüksek ise, o zaman 'risk az veya hiç risk yok' diyen kişi çok büyük olasılıkla sizi kandırmaya çalışıyordur.

Bilgi vereni iyi araştırın

* Tanımadığınız kişilerin cazip gibi görünen yatırım tekliflerini iki değil on defa kontrolden geçir. Size bu amaçla yaklaşan kişinin çalıştığı kuruluşun bilgilerini, hangi yasal otoritenin (SPK, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, Bakanlık) izni ile çalıştığını sor. Size yaklaşan kişiyi internette arama motorları ile araştır, haklarında ne tür bilgiler yer aldığını öğren.

Garanti kazancı kimse duyurmaz

Yine kitapta "Garantili kazanç' genellikle aldatmaya yöneliktir" deniyor ve şu bilgi veriliyor: "Eğer bir yatırım işleminde garantili kazanç varsa, bunu hiç kimse üçüncü bir kişiye tavsiye etmez. Bırakın bunu üçüncü kişiye tavsiye etmeyi, duyulmaması için çaba bile sarf eder. Kısa sürede yüksek kazanç, dolandırılmak anlamına da gelebilir."

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,026 µs