En Sıcak Konular

BM: “İnançlara saldırmak fikir özgürlüğü değildir”

20 Eylül 2012 10:33 tsi
BM: “İnançlara saldırmak fikir özgürlüğü değildir” Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam'a hakaretler içeren film için konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) 67. Genel Kurul çalışmaları öncesi basın ile bir araya gelen Ban Ki Mun, iki yıl önceki karikatür krizini hatırlatarak, ''Şimdi yine aynısı yapılıyor ve utanç verici, terbiyesizce. Yine insanların değerlerine, inançlarına saldırarak provoke etmeye çalışıyorlar. Buradan uyarıyorum, bu tür sorumsuz ve terbiyesizce hareketler durdurulmak zorunda. Dünyadaki tüm insanların, toplulukların inanç, değer, kültür ve tarihlerine herkesin derinden saygı duyması gerekiyor" diye konuştu.

BM'nin insan hakları ve özgürlüklerinin teminatı için var olduğunu kaydeden Ban, film karşısında suskun kalanlara da sitemde bulundu.

BM'nin 193 üye ülkesi olduğunu anımsatan Ban, ''Bir haksızlık, saygısızlık, hoşgörüsüzlük olunca tüm dünya liderleri tepki verip birlik olduğunu göstermeli'' şeklinde konuştu.

"Dine Taciz Fikir Hürriyeti Olamaz"

Bazı insanların hassasiyetleri kötü amaçla kullanma gayretinde olduğuna işaret eden Ban, uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi durumunda bu art niyetli kimselerin amaçlarına ulaşamayacağını anlattı.

Bir gazetecinin, ifade özgürlüğünün BM tarafından korunup-gözetilmesi yönündeki sorusuna Ban, ''İfade özgürlüğü, bir araya gelme hürriyeti gibi konular temel insan haklarıdır. Ancak aynı zamanda dine taciz de fikir hürriyeti olamaz. İfade hürriyetini korumak adeletin tesisi için şarttır ancak kimileri bunu provokasyon için, başkalarının inanç ve değerlerine saldırı için kullanıyorsa böyle bir hakkın korunması da olmaz'' cevabını verdi.

"67. Genel Kurul Çalımalarında En Temel Konu Suriye Olacak"

Bu haftasonu New York'a 123 devlet başkanı ve başbakanın geleceğini ifade eden Ban, kendisinin hemen her lider ile biraraya geleceğini, tüm liderlerin kafasında da Suriye sorununun olduğuna inandığını dile getirdi.

67. Genel Kurul çalışmalarında en temel konunun Suriye olacağını aktaran Ban, ''Her sabah televizyonu açıyorum ve orada Suriye'de ölen insanları, yaşlıları, kadınları, çocukların cesetlerini görüyorum. Özellikle ölmüş masum çocukları görünce öyle üzülüyorum ki, tüm gün huzurum kaçıyor'' ifadelerini kullandı.

Suriye'de iktidara da muhaliflere de şiddeti durdurma çağrısında bulunan Ban, yaşanılan şiddet olaylarından 2.5 milyon insanın etkilendiğini vurguladı.



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,277 µs